<
>

Moet Oranje oppassen voor Valencia? "Hij is in de vorm van zijn leven"

ANP Foto

Het was de speler die het meest opviel tijdens de openingswedstrijd van het WK: Enner Valencia. Het is nog niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is de aanvaller weer op tijd fit om tegen Nederland te starten. Na zijn twee goals hebben de Oranje liefhebbers misschien een beetje vrees voor de Fenerbahçe-speler gekregen. Moeten we ons zorgen maken over hem?

"Hij is momenteel in de vorm van zijn leven bij Fenerbahçe", zegt Turks voetbalkenner Yordi Yamali. "In de competitie heeft hij in twaalf wedstrijden dertien doelpunten gemaakt. Maar we moeten hem vooral niet groter maken dan dat hij is."

Topscorer Ecuador
De 33-jarige Valencia staat voor de derde keer op een WK. Met 37 goals is hij bovendien de topscorer allertijden voor Ecuador. "Ik vind Valencia een allround speler. Hij is super snel, zeker voor zijn leeftijd. Fysiek is hij natuurlijk fantastisch, hij schiet vaak tussen de palen en kopt de balletjes erin."

Ondanks dat hij in zijn jaren bij het nationale elftal genoeg doelpunten heeft gemaakt, waren de mensen uit Ecuador hem liever kwijt dan rijk tijdens de WK-kwalificaties, doordat hij zeven wedstrijden achter elkaar niet scoorde. "Bondscoach Gustavo Alfaro is toen achter hem gaan staan en dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Als ik naar het elftal van Ecuador kijk, is het denk ik een groot verschil als hij er wel of niet bij is. Hij is de beste aanvaller van het team."

Defensief spel
Gustavo Alfaro heeft al zeven wedstrijden op een rij geen doelpunten tegen gekregen met zijn elftal. De ploeg van de bondscoach is met het defensieve spel lastig te doordringen. "Het verdedigende spel bij Ecuador is eigenlijk wel zonde", vindt Voetbalkantine-presentator Yamali. "Dan komt hij niet het best tot zijn recht. Zoals de resultaten dit seizoen in Turkije al laten zien, ligt het aanvallende spel van Fenerbahçe-trainer Jorge Jesus hem beter."

Afstraffen
Een verkeerde bal spelen in het zestienmetergebied van Nederland, zoals Frenkie de Jong dat deed tegen Senegal, kan met Valencia heel anders aflopen voor Oranje. "Die is dan alerter en meedogenlozer." En alhoewel de Nederlandse verdediging als een sterk punt van het elftal wordt gezien, ziet Yamali na Senegal wellicht kansen voor de Ecuadoraanse-speler. "Als ik zag hoe ze af en toe stonden te schutteren, dan is het natuurlijk wel gevaarlijk als Ecuador met Valencia wat probeert te forceren.”

Oog in oog met de Oranje-verdediging
Maar toch denkt Yamali dat de achterhoede van Nederland niet heel veel moeite met hem gaat krijgen. “Naar verwachting kan Virgil van Dijk goed met hem omgaan. Valencia zoekt graag de tegenstander op en Van Dijk houdt zijn tegenstander graag op afstand. Enner kan moeilijk met dat soort verdedigers omgaan.”

En gaat Andries Noppert nog wakker liggen van Enner Valencia? "Senegal en Ecuador, ik vind ze een beetje om het even. Dus ik verwacht niet dat Andries Noppert nu heel zenuwachtig gaat worden van Enner Valencia."

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels