<
>

Van Gaal: ''Ik ga nu mijn kaarten niet op tafel gooien''

Louis van Gaal blikte in Doha samen met Denzel Dumfries vooruit op de tweede WK-wedstrijd tegen Ecuador van vrijdagavond. Net als Oranje is Ecuador met een 2-0 zege begonnen aan het toernooi. ''Ik denk dat Ecuador een tegenstander is die nog meer georganiseerd is dan Senegal, dat zij slimmere spelers hebben dan Senegal. Dat maakt ze een nog gevaarlijkere tegenstander'', zegt Van Gaal.

Van Gaal analyseerde de voorbije dagen meerdere duels van Ecuador. "Ze hebben heel weinig verloren en krijgen ook weinig doelpunten tegen. Dat is heel knap", zei de trainer. "Het is een fysieke en stabiele ploeg."

Memphis
De bondscoach wil nog niet zeggen of Memphis Depay vrijdag de eerste of tweede helft gaat spelen. "Ik ga nu niet mijn kaarten op tafel gooien", zegt de bondscoach op een afsluitende persconferentie voor de ontmoeting in het Khalifa-stadion. ''Daarbij weet ik de opstelling van Ecuador ook niet. Ik weet ook niet of Enner Valencia speelt. En dat scheelt een slok op een borrel."

Van Gaal wilde ook niet vertellen of Matthijs de Ligt of Jurriën Timber tegen Ecuador start. De Ligt kreeg tegen Senegal de voorkeur, maar de verdediger van Bayern München zei na afloop dat Timber zijn rol misschien wel beter had kunnen invullen. "Ik kijk ook naar de tegenstander", aldus Van Gaal, die eerder al liet weten dat De Ligt een basisplaats had omdat hij goed kan koppen.

Geen nieuw protest Oranje tegen FIFA
Het Nederlands elftal gaat vrijdag vlak voor de tweede wedstrijd geen signaal afgeven aan de FIFA, de wereldvoetbalbond die niet wil dat aanvoerders van deelnemende teams de OneLove-aanvoerdersband dragen. ''We hebben een punt achter alle politieke kwesties gezet nadat we vorige week arbeidsmigranten op onze training hebben uitgenodigd", aldus Van Gaal. ''We willen ook niet het doel dat we voor ogen hebben om wereldkampioen te worden laten verpesten door acties van de FIFA of welke organisatie dan ook."

Plaatsing voor knock-out fase
Oranje kan zich vrijdag al plaatsen voor de achtste finales. Het moet dan zelf winnen van Ecuador en is ook afhankelijk van het resultaat bij Qatar tegen Senegal. Alleen als Qatar dat duel niet wint, kwalificeert Oranje zich officieel. Op het WK geeft niet het onderlinge resultaat maar het doelsaldo de doorslag als ploegen na alle poulewedstrijden in punten gelijk staan.