<
>

Marokko en Kroatië delen de punten in teleurstellend duel

Pro Shots

Marokko en Kroatië zijn het WK in Qatar woensdag gestart met een teleurstellend gelijkspel. De Kroaten kregen in het Al Bayt Stadium de betere kansen, maar wisten allesbehalve te overtuigen.

Marokko begon met Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat aan zijn eerste wedstrijd op het WK in Qatar. Van de voormalige Eredivisie-spelers in de selectie stond alleen oud-AZ’er Zakaria Aboukhlal niet aan de aftrap.

Weinig verheffende eerste helft
Kroatië nam meteen het initiatief in de wedstrijd, maar tot kansen kwam het niet. Na een minuut of tien kroop Marokko wat meer uit de schulp en de Kroatische keeper Dominik Livakovic moest de eerste redding verrichten na een van richting veranderd schot van PSG-verdediger Achraf Hakimi.

Na zeventien minuten leverde Marokko zomaar in op het middenveld waarna Ivan Perisic ervandoor kon en vanaf een meter of 25 uithaalde. De bal ging rakelings over. Marokko nam het heft vervolgens in handen en zette Kroatië onder druk. Er volgde een vrije trap op een mooie plek, net buiten het strafschopgebied. De vrije trap van Ziyech belandde echter in de Kroatische muur.

Amrabat speelde een ijzersterke eerste helft namens Marokko. De voormalig FC Utrecht en Feyenoord-middenvelder won als 'stofzuiger' al zijn duels en was zorgvuldig in de passing. Vlak voor rust moest doelman Bounou nog in actie komen. Vlasic kon van dichtbij intikken, maar zijn inzet werd gekeerd door de sluitpost.

Met de brilstand nog op het bord gingen beide ploegen de rust in. In tegenstelling tot in voorgaande WK-duels volgde er geen bijzondere lange blessuretijd: slechts twee minuten.

Tweede bedrijf: beide ploegen op jacht naar een doorbraak
Aan het begin van de tweede helft één wissel aan de kant van de Kroaten. Nicola Vlasic werd vervangen door Mario Palasic. De eerste kans na de pauze kwam op naam van Mazraoui. Na een afgeslagen schot van Soufiane Boufal kopte de verdediger van Bayern München op doel, maar keeper Livakovic bracht redding. Aan de andere kant een gevaarlijke situatie voor het doel van Bounou, maar het schot van Lovren werd gered.

Na een uur spelen moest Mazraoui gewisseld worden. De geboren Nederlander had te veel last van zijn heup en werd vervangen door Yahya Attiat-Allal. Kort daarna een geweldige uithaal van Hakimi bij een vrije trap van grote afstand, maar de kanonskogel spatte uiteen op de vuisten van Livakovic.

Met nog twintig minuten te gaan leken de Kroaten, die iets meer balbezit hadden dit duel, een tandje bij te schakelen. Het werd steeds drukker rond de goal van Bounou, maar echt gevaarlijk werd het niet. Marokko werd aan het eind van het duel nog aangespoord door de vele aanwezige Marokkaanse fans, maar een stunt van de in de tweede helft onzichtbare Ziyech en zijn landgenoten tegen Kroatië bleef uit.