<
>

Dit kan Louis van Gaal opmaken uit het eerste WK-groepsduel

Louis van Gaal moest lang in spanning afwachten op de bank, maar in de 84ste minuut was het dan eindelijk raak door een kopbal van Cody Gakpo. De bondscoach werd diep in de extratijd ook nog getrakteerd op een doelpunt van invaller Davy Klaassen. Het was dus even zoeken voor het Nederlands elftal tegen Senegal. Wat kan Van Gaal volgens onze ESPN-kenners uit deze wedstrijd opmaken?

Memphis is op de goede weg
Het was voorafgaand aan het WK nog even spannend of Memphis Depay op tijd fit zou zijn. Dat hij niet ging starten tegen Senegal had Van Gaal al verklapt, dus we moesten ons gaan focussen op zijn invalbeurt. Hans Kraay jr. is positief na zijn optreden in het eerste groepsduel. “Naar wat we gezien hebben, gaat hij de derde wedstrijd tegen Qatar waarschijnlijk starten”, zegt hij bij ESPN Vandaag.

ESPN-analist Marciano Vink vond het ook een groot gemis dat de spits pas in de 62ste minuut kon invallen. "Ik had Memphis graag eerder gezien, al zou dat medisch misschien niet te verantwoorden zijn. Qua spel had Nederland het echt nodig”, zegt hij bij WK Praat.

Frenkie de Jong wisselvallig
Het was een spannend moment toen Frenkie de Jong door verkeerde communicatie met Virgil van Dijk de bal voor het doel van Andries Noppert verspilde. De middenvelder loste het uiteindelijk zelf weer op, maar Hans Kraay jr. is kritisch. “Dit moet je niet doen. Hij had de bal beter op Gakpo of Janssen kunnen chippen.”

In de negentiende minuut had De Jong op aangeven van Steven Berghuis een grote kans om de openingstreffer te maken. Maar doordat hij te veel afkapte werd de bal weggewerkt. “Frenkie is geen echte killer, dat straalt hij uit. Het is niet zijn ultieme genot om te scoren. Zijn ultieme genot is dribbelen en versnellen.”

Vink ziet de fouten van De Jong door de vingers, omdat hij met zijn dribbelkunsten te belangrijk is voor Oranje. “Hij mag van mijn part nog honderd keer de bal verliezen als hij deze loopacties blijft maken. Als Frenkie niet zijn loopacties kan maken, is Oranje statisch aan de bal. De bal gaat dan veel te veel over en weer zonder dat er echt iets gebeurt.”

Keepers kwestie
Andries Noppert, misschien wel de meest besproken speler uit het elftal van Van Gaal, maakte tegen Senegal zijn debuut voor Oranje. Hij werd daardoor goed in de gaten gehouden door onze analisten. "Andries Noppert is nu ook zoals hij was bij NAC Breda destijds, een wereldgozer. Hij was altijd al een ontzettend harde werker”, zegt Kees Kwakman bij WK Praat. Kunnen we dan nu concluderen dat Noppert bestand is tegen deze druk? "Het moment dat hij Berghuis in de drukte durfde aan te spelen, wist ik dat hij bestand was tegen de druk van dit toneel”, is de mening van Vink.

Maar toch krijgt Justin Bijlow, ondanks de drie reddingen van Noppert, de voorkeur van Kraay jr. “We weten dat Noppert met z’n lengte snel bij de grond is en ik vind het super leuk voor hem dat hij mag spelen, maar toch is het vreemd dat Bijlow niet keept.” Dit heeft vooral te maken met de Europese ervaring die Bijlow wel op zijn cv heeft staan. “Tegen een Lazio, Marseille of AS Roma keepen, is een andere druk, spanning en bagage dan PEC tegen Go Ahead. Toch denk ik dat Van Gaal Noppert laat staan.”

Matthijs de Ligt moet nog wennen
Jurriën Timber was in de voorafgaande wedstrijden van het WK vaste keuze van de bondscoach, maar het was Matthijs de Ligt die de rol rechts van Van Dijk mocht vervullen tijdens het eerste groepsduel. Van Gaal gaf aan meer fysieke kracht te willen. “Wij hebben niet veel kopkracht, dus met De Ligt wilde hij er nog een kopper bij. Hij was alleen niet goed.”, zegt Kraay jr. “Hij was onbehagelijk aan de zijkant. Maakte overtredingen waar hij normaliter de man voor zich houdt, hem afdwingt naar zijn rechter been om hem dan te tackelen.”

ESPN-analist Arnold Bruggink denkt dat De Ligt zich niet op zijn gemakt voelt in een driemansdefensie. “Hij staat daar als een soort back.” Marciano vult hem aan tijdens WK Praat. “Hij is het niet meer gewend om zo te spelen. Elke keer als hij bij Oranje komt merk je die onwennigheid." Op de vraag of dit een mislukt experiment van Van Gaal is antwoord Kraay jr: “De Ligt zegt zelf dat hij op alle posities achterin uit de voeten kan. Maar ik denk dat hij het allerbeste is in een viermansdefensie. Ik zou het niet gek vinden als Timber weer op zijn plekje terugkeert.”

Tweede groepsduel
Vrijdag om 17:00 speelt Oranje zijn tweede WK- groepsduel tegen Ecuador. Vanaf 19:15 zit Jan Joost van Gangelen weer in de studio met Hans Kraay jr. om je bij te praten over de wedstrijd.