<
>

Bloedeloos gelijkspel bij duel tussen Denemarken en Tunesië

ANP Foto

Denemarken heeft in een weinig verheffende openingswedstrijd in Groep D met 0-0 gelijkgespeeld tegen Tunesië. De Denen hebben hun status als outsider voor de eindzege niet kunnen waarmaken tegen de taaie Noord-Afrikanen.

De Denen begonnen met de voormalig Eredivisie-spelers Christian Eriksen, Kasper Dolberg, Rasmus Kristensen en Joachim Andersen in de basis. Voor Manchester United-middenvelder Eriksen betekende het een terugkeer op het allerhoogste niveau, na zijn hartstilstand op het EK vorig jaar.

Gelijkopgaande strijd
Het duel ging gelijk op in de beginfase, maar de eerste grote kans was voor Tunesië. Mohamed Dräger schoot van afstand en zag zijn inzet via de rug van Andreas Christensen maar net langs het doel van doelman Kasper Schmeichel gaan. Na ruim twintig minuten leek Tunesië op voorsprong te komen via Issam Jebali. De spits liep weg uit de rug van Simon Kjaer en prikte de bal vervolgens langs Schmeichel. Zijn treffer werd echter afgekeurd voor buitenspel.

Tunesië maakte het de halvefinalist van het EK lastig. Denemarken werd voor het eerst gevaarlijk via Andreas Skov Olsen, maar hij miste. Pierre-Emile Højbjerg probeerde het even later met een schot van afstand, maar zijn poging vormde geen probleem voor de Tunesische doelman Aymen Dahmen.

Zeven minuten voor rust liet Tunesië weer van zich horen, maar Aïssa Laïdouni knalde de bal hard naast uit een lastige hoek. Kort daarna weer een grote kans voor Tunesië, maar doelman Schmeichel stond opnieuw in de weg en voorkwam zo dat aanvaller Jebali vlak voor rust de score kon openen.

Tweede bedrijf: wie gaat er scoren?
Aan het begin van de tweede helft dacht Denemarken heel even de leiding te nemen via Skov Olsen, maar in de aanloop naar het doelpunt was er sprake van buitenspel, dus ging het doelpunt niet door. Denemarken was vervolgens weer twee keer dicht bij de openingstreffer, maar de bal wilde er niet in. Eerst werd een schot van Eriksen knap gekeerd, daarna kopte Kristensen tegen de paal.

Aan de andere kant kwam de bal op een arm van een Deense verdediger, maar de bal ging niet op de stip. In de blessuretijd leek Denemarken juist een strafschop te krijgen, toen de scheidsrechter naar de kant ging om te kijken naar een mogelijke handsbal. Maar Tunesië kwam goed weg, want de bal ging met nog maar een minuut te spelen, niet op de stip voor Denemarken. Gescoord werd er niet meer, waardoor het 0-0 bleef.