<
>

WK Praat Speler van dag 9: Vincent Aboubakar

Pro Shots

Op het WK Voetbal is het altijd uitkijken naar de prestaties van de gearriveerde sterren en de minder bekende talenten. Iedere dag kiezen de kenners bij WK Praat de 'WK-speler van de dag'.

Dag 9: Vincent Aboubakar

Wedstrijden:
Kameroen - Servië 3-3
Zuid-Korea - Ghana 2-3
Brazilië - Zwitserland 1-0
Portugal - Uruguay 2-0

Vincent Schildkamp, Mark van Rijswijk, Kees Kwakman en Leo Driessen vliegen door WK Praat, maar staan ook nog even stil bij hun Speler van de Dag. "Mohammed Kudus voor mij. En anders Gue-Sung Cho die tweemaal scoorde met de kop voor Zuid-Korea, al mag je er maar een", zegt Driessen. "Die van Kameroen. Vincent Aboubakar", vindt Kees Kwakman. Van Rijswijk vult hem aan: "Die had ik ook. Aboubakar. Prima. Een mooi doelpunt." Schildkamp had liever voor Kudus gekozen, maar gaat mee in de mening van Van Rijswijk en Kwakman.

Dag 8: Thibaut Courtois

Wedstrijden:
Japan - Costa Rica 0-1
België - Marokko 0-2
Kroatië - Canada 4-1
Spanje - Duitsland 1-1

In de achtste aflevering van WK Praat bespreken Wouter Bouwman, Yordi Yamali, Karim El Ahmadi en Hans Kraay Jr. hun Speler van de Dag. Tot nu toe werden spelers gekozen die een positieve hoofdrol speelden, maar vandaag koos Yordi Yamali eens een speler die de negatieve aandacht opeiste: Thibaut Courtois.

"We weten allemaal dat Courtois vaak zeurt dat hij op lijstjes ontbreekt", begint de analist zijn betoog over de Belgische doelman. "Ik vind hem altijd heel kleinzerig hoe hij reageert als hij op een lijstje met beste keepers ontbreekt. Nou vandaag staat hij bovenaan mijn lijstje." De keeper verloor met 2-0 van Marokko.

Dag 7: Antoine Griezmann

Wedstrijden:
Tunesië - Australië 0-1
Polen - Saoedi-Arabië 2-0
Frankrijk - Denemarken 2-1
Argentinië - Mexico 2-0

In de zevende aflevering van WK Praat bespreken Milan van Dongen, Freek Jansen, Nordin Amrabat en Kees Kwakman hun Speler van de Dag. Zelden wordt de beste speler gekozen, vaak de voetballer met een mooi verhaal. Lionel Messi behoort ondanks zijn glansrol tegen Mexico niet eens tot de kandidaten.

Amrabat nomineert Kylian Mbappé. "Als je twee doelpunten maakt, waaronder de winnende in de 86ste minuut dan ben je voor mij de man van de dag", zegt Amrabat. Jansen kiest voor een keeper: Wojciech Szczęsny. "Niet alleen om de penalty die hij pakte, maar vooral vanwege de rebound die hij daarna heeft. Hij staat in een factie van een seconde op om die bal te stoppen. Hij is echt een keeper die punten pakt."

Kwakman vond Antoine Griezmann de beste. "Hij heeft de meeste ballen veroverd van heel Frankrijk. Dat Frankrijk het nu zo goed doet, is omdat hij zichzelf compleet wegcijfert. Die pass op Mbappé, waarbij Andreas Christensen rood hoort te krijgen, dat was echt een geweldige bal." Van Dongen draagt nog Robert Lewandowski aan, vanwege de emotie die loskwam bij zijn doelpunt, maar het betoog van Kwakman heeft gewonnen.

DAG 6: Rouzbeh Cheshmi

Wedstrijden:
Wales - Iran 0-2
Qatar - Senegal 1-3
Nederland - Ecuador 1-1
Engeland - Verenigde Staten 0-0

In de zesde aflevering van WK Praat bespreken Vincent Schildkamp, Marciano Vink, Arnold Bruggink en Cristian Willaert de belangrijkste figuren in Qatar. Zelden wordt de beste speler gekozen, vaak de voetballer met een mooi verhaal.

Schildkamp koos voor de Iraniër Rouzbeh Cheshmi, die de openingstreffer maakte in de wedstrijd tegen Wales. "Dat vond ik mooi gezien de achtergrond die we net over Iran hebben geschetst." Willaert vult hem aan: "Ik had Sardar Azmoun. Ook van Iran. Twee Iraniërs. Lekker man."

Bruggink en Vink gingen voor spelers van Ecuador. "Moisés Caicedo", zegt Bruggink. "21 jaar zag ik net. Virgil van Dijk zei meteen over hem dat het geen prutsers waren." Vink zag in een andere Ecuadoriaan een sleutelspeler. "Pervis Estupiñán, speelt ook bij Brighton. Hij zorgde met het vooruit schuiven dat Nederland in de problemen kwamen." Allemaal goede argumentatie, maar vanwege de staat waarin het land Iran momenteel verkeert, is Cheshmi de nieuwe Speler van de Dag.

DAG 5: Richarlison

Wedstrijden:
Zwitserland - Kameroen: 1-0
Uruguay - Zuid-Korea: 0-0
Portugal - Ghana: 3-2
Brazilië - Servië: 2-0

In de vijfde aflevering van WK Praat bespreken Jan Joost van Gangelen, Mark van Rijswijk, Kees Kwakman en Kenneth Perez de personen van de dag. Niet altijd wordt de beste voetballer gekozen, maar regelmatig ook de speler met het mooiste verhaal.

Zo koos Van Rijswijk voor Breel Embolo van Zwitserland. "Als je scoort tegen je geboorteland en het is de winnende... Je zag ook de emotie nadat hij had gescoord. Er zijn heel weinig van dit soort verhalen. Als je dan de winnende maakt tegen je geboorteland, dat vind ik wel heel mooi''

Uiteindelijk koos het panel voor Richarlison van Brazilië. "Die tweede goal was gewoon heel knap", zegt Kwakman. "Echt de mooiste goal van het WK tot nu toe."

DAG 4: Sofyan Amrabat

Wedstrijden:
Marokko - Kroatië: 0-0
Duitsland - Japan: 1-2
Spanje - Costa Rica: 7-0
België - Canada: 1-0

In de vierde aflevering van WK Praat worden meerdere kandidaten geopperd als 'WK-persoon' van de dag. Kenneth Perez twijfelt wie hij gaat nomineren. Spanje-bondscoach Luis Enrique of de veelbesproken Malinese scheidsrechter Janny Sikazwe bij België - Canada. Marciano Vink pleit voor Spanje-middenvelder Gavi, terwijl Nordin Amrabat -niet geheel verrassend - voor z'n broertje gaat.

"Hij doet er alles voor. Hij neemt kilo's magenesium mee om in bad te gooien om de spieren te ontspannen", zegt de 35-jarige speler van AEK Athene, die nog wel tot de voorselectie behoorde van Marokko maar het WK miste. "Ik zie hem nu tegen misschien wel het beste middenveld van het WK (Kroatië met Modric, Kovacic, Brozovic) in z'n eentje tekeer gaan. Daar ben ik heel trots op." Wouter Bouwman hakt de knoop door en kiest dankzij het warme pleidooi van Nordin Amrabat voor Sofyan Amrabat.

DAG 3: Olivier Giroud

Wedstrijden:
Argentinië - Saoedi-Arabië: 1-2
Denemarken – Tunesië: 0-0
Mexico – Polen: 0-0
Frankrijk – Australië: 4-1

In de derde aflevering van WK Praat bespreken Jan Joost van Gangelen, Yordi Yamali, Cristian Willaert en Leo Driessen de vorm van de 36-jarige Olivier Giroud. Hij moest de geblesseerde topspits Karim Benzema vervangen bij Frankrijk en scoorde twee keer tegen Australië.

DAG 2: Andries Noppert

Wedstrijden:
Engeland - Iran: 6-2
Senegal - Nederland: 0-2
VS - Wales: 1-1

Andries Noppert wordt verkozen tot WK-Speler van Dag 2. In de tweede aflevering van WK Praat pleit Marciano Vink echter voor Harry Maguire: "Dit was de eerste wedstrijd dat hij -ondanks zijn situatie bij Manchester United - geen steekjes liet vallen bij Engeland en hij had een assist op Saka. Voor zijn begrippen heel knap."

Arnold Bruggink nomineert toptalent Jude Bellingham, terwijl ook Vincent Schildkamp een speler van Engeland kiest. "Ik ga voor Bukayo Saka, omdat hij beschimpt werd na zijn gemiste penalty in de EK-finale en nu twee goals maakt." Uiteindelijk zijn de mannen het erover eens dat Oranje-debutant Noppert, die z'n doel schoon hield tegen Senegal, de verkiezing wint.

DAG 1: Enner Valencia

Wedstrijd: Qatar - Ecuador: 0-2

In de eerste aflevering van WK Praat hoeven Milan van Dongen, Marciano Vink, Hans Kraay jr. en Kees Kwakman niet lang na te denken. Ze kiezen unaniem voor de 33-jarige aanvaller van Ecuador. "Eigenlijk scoorde hij zelfs drie keer", grapt Kwakman over het afgekeurde kopdoelpunt.

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels