<
>

KNVB zwicht voor FIFA: OneLove-aanvoerdersband wordt niet gedragen

Aanvoerder Virgil van Dijk draagt tijdens dit WK toch niet de OneLove-aanvoerdersband. De KNVB is gezwicht doordat de FIFA officieel heeft laten weten daar een consequentie aan te verbinden: een speler die de band draagt krijgt een gele kaart. Inmiddels laten ook de voetbalbonden van Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken weten dat de aanvoerders de OneLove-band niet zullen gaan dragen.

Statement
In een persbericht schrijft de KNVB hierover: "Vandaag, uren voor de eerste wedstrijd, is ons vanuit FIFA (officieel) duidelijk gemaakt dat de aanvoerder een gele kaart zal krijgen als hij de OneLove-aanvoerdersband draagt. We betreuren het ten zeerste dat het niet gelukt is om gezamenlijk tot een redelijke oplossing te komen. Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met het krijgen van een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA-werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan."

Tegenover ANP reageert secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB vol ongeloof: "Ongelooflijk om dit van de bestuurskamer naar het veld te brengen. Tegelijkertijd staat het onderwerp meer dan ooit op de agenda."

Voetbalbonden uiten felle kritiek op FIFA
De KNVB meldt dat het een eventuele geldboete voor het dragen van de aanvoerdersband zou betalen. "Maar dat FIFA ons hiervoor op het veld wil straffen is nog nooit vertoond. Dit gaat in tegen de geest van onze sport die juist miljoenen mensen verbindt. Wij gaan de komende tijd samen met de andere betrokken landen kritisch kijken naar onze relatie met FIFA."

In een gezamenlijk statement zeggen de voetbalbonden gefrusteerd te zijn over de houding van de FIFA: "Het besluit om een gele kaart te geven aan een speler voor het dragen van deze aanvoerdersband is wat ons betreft ongekend. We schreven de FIFA in september over onze wens om de One Love-armband te dragen om inclusiviteit in het voetbal actief te ondersteunen. Daar kregen wij geen reactie op. Onze spelers en coaches zijn teleurgesteld, zij zijn sterke voorstanders van inlusie en zullen op andere manieren steun tonen."