<
>

Het sprookje van Noppert: In een jaar van reservekeeper bij Go Ahead Eagles tot eerste keuze op het WK

Precies een jaar geleden hield Andries Noppert de bank warm in een lege Adelaarshorst tegen FC Groningen. 365 dagen later benoemt bondscoach Louis van Gaal tot eerste doelman en maakt hij zijn debuut (op het wereldkampioenschap). Wat begon als een grap is inmiddels de werkelijkheid: "Noppert in Oranje" en dat na slechts 32 Eredivisiewedstrijden.

Voordat Andries Noppert de plek onder de lat van Warner Hahn bij Go Ahead Eagles overnam, had hij pas zeventien wedstrijden - waarvan slechts drie op het allerhoogste landelijke niveau - gespeeld. Namens NAC Breda stond de boomlange doelman de eerste drie Eredivisiewedstrijden van het seizoen 2017/18 aan de aftrap. Coach Stijn Vreven gaf de Fries de kans in de maand augustus, maar besloot last-minute aanwinst Mark Birighitti daarna op te stellen.

De 'W' staat voor wedstrijden gespeeld, 'DPT' voor Doelpunten tegen en 'Nul' voor het aantal keer dat hij de nul hield.

Via Foggia (acht competitieduels), dat in de Serie B in Italië speelde, kwam hij na een tijdje clubloos te zijn geweest bij FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie. Halverwege september kwam de inmiddels 28-jarige sluitpost voor het eerst in actie, maar na twee duels sloeg het noodlot toe. Een zware knieblessure zette een streep door de rest van het seizoen. Aan de Krommedijk besloten ze het contract niet te verlengen. Eenmaal hersteld en een half jaar zonder club bood Go Ahead Eagles hem de helpende hand, die zijn carrière volledig op zijn kop zou zetten. Zijn ouders en vrouw hadden hem immers al geadviseerd te stoppen.

Toenmalig trainer Kees van Wonderen besloot na de wedstrijd op 15 januari van dit kalenderjaar tegen RKC (0-2 verlies) dat het tijd was voor een keeperswissel. Eerste doelman Warner Hahn ging - niet voor het eerst dat seizoen - opzichtig in de fout. Noppert kreeg in de daaropvolgende wedstrijd tegen Heracles (1-1) de voorkeur en die plek stond hij niet meer af.

Vier wedstrijden later - na de spectaculaire 2-1 thuisoverwinning tegen Ajax - introduceerden de trouwe fans uit Deventer een ietwat gekscherend liedje over hun 'cultheld'. De harde kern achter het doel scandeerde in de halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen PSV (1-2) voor het eerst "Noppert in Oranje". Later gaf Van Gaal toe dat de in Heerenveen geboren doelman daardoor op de radar kwam.

Na de wedstrijd tegen Willem II verscheen Noppert voor de camera van ESPN. Wederom lieten de fans hard van zich horen en richtten ze zich tot hun doelman. Die wedstrijd verrichte hij zes reddingen en hield hij zijn doel schoon (4-0 winst). Dat was al de derde keer op rij waardoor de ruim 2 meter lange sluitpost de eerste Go Ahead Eagles-keeper werd met drie clean sheets op rij in de Eredivisie sinds Raimond van der Gouw in 1986 (ook drie). Zelf hield de nuchtere keeper het nog niet bepaald voor mogelijk dat hij daadwerkelijk aanspraak zou maken op een plekje in het Nederlands elftal.

Als hij het seizoen heeft afgemaakt bij de Eagles volgt Noppert zijn coach naar sc Heerenveen, waar 'de Toren van Joure' negen jaar lang in de jeugd zat. Daar trekt hij moeiteloos zijn vorm door en houdt hij vier keer de nul in de eerste vijf speelronden, waaronder de wedstrijd in De Kuip tegen Feyenoord (0-0). In die wedstrijd verrichte Noppert elf reddingen, wat het hoogste aantal voor een Heerenveen-doelman is in een Eredivisiewedstrijd, sinds Opta de Eredivisie volledig analyseert (2010/11).

De goede seizoenstart leverde hem een plekje op in de voorselectie - en later ook definitieve selectie - van het Nederlands elftal voor de Nations League-wedstrijden tegen Polen en België. Tot een debuut kwam het niet, maar Noppert kon wel deelnemen aan de Murphy-testen om te bepalen wie 'dé penaltykiller' wordt als er mogelijk nood aan de man is. Daarin pakte de imponerende goalie één strafschop, net als in zijn gehele professionele carrière overigens.

Na de interlandperiode trekt hij zijn goede vorm door, terwijl keeperstrainer Frans Hoek en zijn scouts zien dat Jasper Cillessen en Remko Pasveer wat meer moeite hebben om hun goede start van het seizoen door te trekken. Als Van Gaal op vrijdag 11 november zijn selectie terugbrengt van 39 naar 26 blijkt dat Nopperts sprookje voortduurt. Ten koste van Cillesen en Mark Flekken, die toch door velen als 'zekerheidjes' werden gezien, reist hij af naar Qatar.

Op de persconferentie, vlák nadat 'Louis van Gaals army' bekend werd gemaakt, hintte de 71-jarige Amsterdammer al op een eventuele basisplaats van Noppert op het WK. Volgens de bondscoach is hij de enige die bij zijn club in vorm was, daar waar hij in dit speciale toernooi in de winter heel veel waarde aan hecht.

Noppert gaat tegen Senegal dus zijn eerste speelminuten maken voor het Nederlands elftal. In dat geval wordt het voor hem de derde keer in zijn carrière dat de stoïcijnse keeper voor een publiek van meer dan dertigduizend man gaat spelen, en wordt hij de zevende doelman ooit die onder bondscoach Louis van Gaal debuteert.

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels