<
>

Valencia vloert gastland Qatar met twee treffers in openingsduel van het WK

Ecuador heeft de openingswedstrijd van het WK 2022 gewonnen van gastland Qatar. Enner Valencia hielp Ecuador met twee treffers aan een eenvoudige zege: 0-2. Daardoor is Qatar het eerste organiserende land ooit dat het openingsduel van een WK verliest.

Ecuador beleefde een vliegende start aan het mondiale eindtoernooi. In de derde minuut was het al raak, nadat Qatar-keeper Saad Al-Sheeb in de fout ging en Valencia ervan profiteerde. Maar na een check van de VAR werd de treffer van Ecuador afgekeurd om buitenspel.

Even later was het alsnog raak voor Valencia. De 33-jarige aanvaller werd door Al Sheeb neergehaald in het zestienmetergebied en Valencia schoot vervolgens zelf vanaf elf meter binnen: 0-1.

Hij verdiende daarmee een plekje in de recordboeken van het WK. In de 31e minuut verdubbelde Valencia de voorsprong van Ecuador met een knappe kopbal. De ploeg van bondscoach Felix Sánchez had tot dan toe weinig in te brengen tegen Ecuador.

Ecuador kwam gedurende de wedstrijd gemakkelijk tot het creëren van kansen, maar in de tweede helft werd er niet meer gescoord.

Duizenden toeschouwers waren zo teleurgesteld in het optreden van Qatar dat ze na de rust niet meer op de tribunes van het Al Bayt-stadion van Al Khor gingen zitten. In de slotfase van het duel stroomde het stadion verder leeg.

In de groep van het Nederlands elftal gaat de ploeg uit Zuid-Amerika nu dus aan de leiding. Oranje neemt het morgen om 17:00 uur op tegen Senegal.