<
>

Van Gaal verkiest Gakpo boven Klaassen tegen Senegal: "Gakpo is creatiever"

Ondanks dat meerdere bronnen melden dat Andries Noppert maandag tegen Senegal zijn debuut onder de lat van Oranje gaat maken, wilde de bondscoach dat nog niet bevestigen. Op de persconferentie zegt Louis van Gaal daarover: "Ik weet wie er gaat keepen, maar jullie nog niet. Ik ga het nog niet bekend maken, dat doe ik nooit. Ik ben redelijk overtuigd van mijn keuze. Het zou slecht zijn als dat anders was."

Toch geeft Van Gaal één ding wel prijs: Cody Gakpo krijgt de voorkeur boven Davy Klaassen tegen Senegal: "Gakpo is creatiever, Klaassen is meer een teamspeler."

Gakpo
Doordat Memphis Depay nog niet fit genoeg is, speelt Vincent Janssen maandag. Van Gaal ziet Gakpo liever naast Janssen dan Klaassen vanwege zijn creativiteit: "Als Memphis niet meedoet, hebben we een creatieve speler minder. Dan is het vrij logisch dat Gakpo gaat spelen en Klaassen niet, want Janssen is niet een echt creatieve speler. Dan heb ik genoeg gezegd, volgens mij.'

Eerste wedstrijd
Van Gaal kijkt uit naar de ontmoeting met Senegal maandagmiddag: “De eerste wedstrijd is altijd de belangrijkste wedstrijd. Dat zet de toon voor het gehele toernooi. Senegal is de kampioen van Afrika en dus zal het niet makkelijk worden.” Het ontbreken van Sadio Mané is een domper voor de Afrikaanse kampioen, maar de 71-jarige bondscoach benadrukt dat Oranje ook nogal wat kwaliteit niet kan opstellen: “Wij missen ook onze topscorer en assistkoning.”

Toch gaf de bondscoach aan het jammer te vinden dat zo'n grote speler er niet bij kan zijn op dit WK. Van Gaal wilde jaren geleden Mané nog inlijven bij Southampton. Aanvoerder Virgil van Dijk is goed bevriend met Mané en beaamt dat: "Ik voel mij hier triest over. Ik weet hoe belangrijk hij is geweest voor Senegal en dat het zijn droom was om nu ook weer belangrijk voor zijn land te zijn."

Senegal is volgens de bondscoach de lastigste tegenstander in groep A voor Oranje. "Qatar is volgens mij al zes maanden aan het voorbereiden op dit WK. Dat kun je heel veel doen en ik ben pas één week bezig. Qatar hebben we goed kunnen analyseren, maar Ecuador is voor mij nog een groot vraagteken. Het was namelijk heel lang de vraag of ze hier überhaupt naar toe zouden komen. Mijn scouts heeft die ploeg al geanalyseerd, maar ik moet het zelf nog doen. Ik kan er dus nog niks over zeggen, maar ik denk dat Senegal sterker is dan Qatar."

Laatste WK voor Van Gaal?
Toen een buitenlandse journalist Van Gaal vroeg hoe hij zijn laatste WK gaat beleven, gaf de oefenmeester een opvallend antwoord: "Het is nog maar de vraag of dit mijn laatste klus is als bondscoach. Ik denk het wel, maar dat dacht ik de vorige keer ook." En ook op deze persconferentie benadrukte Van Gaal hoeveel geloof hij heeft in deze spelersgroep: "Wij zijn met een in mijn ogen mindere spelersgroep in 2014 derde geworden. Van deze groep verwacht ik eigenlijk meer. Toch is dat ook afhankelijk van een beetje geluk, want er zijn teams die van beter niveau zijn dan die van mij. Wij kunnen kampioen worden, of we het worden is een tweede, maar we willen het wel."

In ESPN Vandaag zie je maandag een voor- en nabeschouwing met Hans Kraay Jr.