<
>

Ziyech en Marokko: Knipperlichtrelatie

Het had weinig gescheeld of Hakim Ziyech had in Qatar een Oranjetenue aan. De 29-jarige middenvelder werd in 2015 door toenmalig bondscoach Guus Hiddink bij het Nederlands elftal gehaald. Door een blessure moest hij echter afhaken en dus bleef het bij een trainingsstage, want in hetzelfde jaar koos Ziyech voor een interlandcarrière bij Marokko. Met de Leeuwen van de Atlas doet hij dit jaar voor de tweede keer mee aan het WK.

Sinds zijn debuut tegen Ivoorkust is Ziyech geliefd bij het Marokkaanse volk. Hoewel hij niet de lichaamsbouw heeft om fysieke duels te winnen van Afrikaanse tegenstanders, zagen de fans dat zijn linkerbeen van goud is. Ziyech staat in 2016 na een jaar op negen interlands en vijf doelpunten, maar raakt dan in de clinch met Herve Renard. (Spoiler Alert: Hij krijgt het ook met de opvolger van Renard aan de stok) De Fransman is dan de bondscoach van Marokko en passeert Ziyech voor de Afrika Cup van 2017. Volgens Renard heeft het te maken met een luxeprobleem. ''Het ligt niet aan de kwaliteiten van Ziyech. Het is niet alleen moeilijk voor de speler, maar ook voor ons. Zulke spelers wil je niet op de bank hebben.'' Iedereen wist dat er natuurlijk meer aan de hand was.

Terugkeer bij Marokko
Voor Ziyech reden om zijn interlandcarrière even op pauze te zetten. De afwezigheid is van korte duur, want acht maanden na de Afrika Cup, waar Marokko in de kwartfinale wordt uitgeschakeld, keert de spelmaker terug. Het is de bondsvoorzitter Faouzi Lekjaa die Herve Renard meeneemt naar Amsterdam voor een verzoeningsgesprek in het appartement van Ziyech. De Fransman wist ook dat hij zijn beste speler nodig had, want Marokko wilde zich gaan kwalificeren voor het WK. Iets wat bijna twintig jaar niet was gelukt. ''Ik maakte een fout door niet met hem te spreken'', zei Renard later op de Franse TV. ''Hij heeft niets fout gedaan. Hij was altijd goed gemutst, zijn humeur was niet slecht. Ook al was hij niet altijd tevreden. In Amsterdam was het na drie minuten al geregeld. Hij wilde terug. Ik was 99 procent verantwoordelijk voor dit probleem met Hakim.''

Bij zijn terugkeer was Ziyech meteen belangrijk door twee keer te scoren en één assist af te leveren. Mede door zijn inbreng kwalificeerde Marokko zich voor het WK in Rusland. Wat voor hem zijn eerste eindtoernooi was als international van Marokko. In Rusland kwam Marokko niet verder dan de groepsfase na twee nederlagen en een gelijkspel tegen Spanje. Desondanks was het vertrouwen groot in Marokko. Er was een team met ervaring en creativiteit. Toen Marokko in 2019 meedeed aan de Afrika Cup was er maar één doel en dat is kampioen worden. In de groepsfase worden alle wedstrijden met 1-0 gewonnen, maar speelt Marokko niet het voetbal waar met name de media op hoopt. Met name Ziyech wordt bekritiseerd, ook omdat hij na afloop van de wedstrijden langs alle journalisten loopt zonder maar iets te zeggen. In de achtste finale wacht Benin. Dat is op papier een tegenstander waar Marokko van moet winnen, maar dat gebeurt niet. Vlak voor het einde van de wedstrijd krijgt Marokko een strafschop. Uitgelezen mogelijkheid voor Ziyech om alle critici de mond te snoeren, maar hij mist. Uiteindelijk wint Benin de strafschoppenserie en zit het toernooi er op: Ziyech wordt aangewezen als zondebok.

Dat gebeurt niet alleen in de Marokkaanse media, ook in de politiek wordt hij bekritiseerd. ''Ziyech is 23 keer gebeld, maar hij weigert om de telefoon op te nemen. Hij heeft gezegd dat hij niet onder de huidige omstandigheden door wil gaan bij Marokko'', roept toenmalig minister van sport Rachid Talbi in de media. Al snel volgt een antwoord van Ziyech op social media: ''Als je de volgende keer aandacht wil, kom dan met een verhaal dat klopt. In plaats van met leugens.''

Pensioen bij Marokko deel twee
Ziyech blijft bij Marokko, in tegenstelling tot Renard. De Fransman gaat voor een nieuwe baan in het Midden-Oosten. Zijn opvolger is Vahid Halilhodzic. Een ervaren trainer die in Afrika al bondscoach was van Algerije en Ivoorkust. Onder Halilhodzic wordt Ziyech zelfs aanvoerder van de nationale ploeg. Niets aan de hand zou je zeggen, maar dat blijkt toch niet zo. Halilhodzic en Ziyech liggen elkaar niet en uiteindelijk wordt de speler van Chelsea vorig jaar verbannen bij de nationale ploeg. Ziyech mist de gehele WK-kwalificatie en wordt door Halilhodzic beschuldigd van onprofessioneel gedrag en gebrek aan discipline. ''Zijn gedrag in de laatste twee wedstrijden was niet van een speler die wordt gezien als rolmodel en leider van het team. Hij kwam te laat en weigerde zelfs om arbeid te leveren. In de nationale ploeg staat niemand boven de groep'', zei de Bosnische trainer in de zomer vorig jaar, doelend op de interlandperiode in juni. Dat was een week nadat Ziyech met Chelsea de Champions League wist te winnen en zich dus later meldde in Rabat.

Net als in 2016 kondigt Ziyech nu weer zijn pensioen aan als international van Marokko. Waar Renard altijd rustig bleef destijds en niet aan moddergooien deed, is dat bij zijn opvolger wel het geval. Halilhodzic spreekt zijn ongenoegen uit in de media en krijgt via social media antwoord van Ziyech. In eerste instantie staan de Marokkaanse fans achter de bondscoach, want het is de tweede keer dat Ziyech niet door één deur kan met zijn trainer. Maar nadat ook Noussair Mazraoui en Amine Harit worden verbannen keert het Marokkaanse publiek zich tegen de bondscoach. ''Ziyech, Ziyech, Ziyech…'', klinkt het in Casablanca wanneer Halilhodzic een wedstrijd bezoekt van Wydad. Net als bij het eerdere conflict is het de bondsvoorzitter die zich probeert op te werpen als vredestichter, maar hij probeert ook Halilhodzic bij de ploeg te houden. Aangezien Marokko ook nog gewoon goed presteert in de WK-kwalificatie. Ziyech blijft bij zijn standpunt dat hij niet onder Halilhodzic wil spelen en dus lijkt het vertrek van de trainer aanstaande wanneer Lakjaa tegenover een aantal journalisten zegt dat Ziyech terug keert bij de nationale ploeg. Een opmerkelijke uitspraak, maar ééntje met voorbedachte rade.

Verloren zoon keert (wederom) terug
Marokko plaatst zich voor het WK ten koste van Democratisch Republiek Congo. In maart zijn de Leeuwen van de Atlas over twee wedstrijden te sterk in de play-offs. Met een mogelijk ontslag in zicht reist Halilhodzic naar Amsterdam waar hij een verzoeningsgesprek heeft met Mazraoui. Ook met Harit neemt hij contact op. Volgens de Marokkaanse media moest hij dat doen van de bondsvoorzitter. Ziyech weigert een gesprek met de Bosniër. Achter de schermen was Marokko al bezig met de opvolger, aangezien Lekjaa het Marokkaanse volk had beloofd dat de sterspeler van de nationale ploeg zou terugkeren. En dat gebeurde uiteindelijk ook. Twee maanden voor het WK keert Ziyech terug bij de nationale ploeg, nadat Walid Regragui wordt aangesteld als opvolger van Halilhodzic. Weer wordt de Bosniër ontslagen voor een WK-eindtoernooi.

Na één telefoontje van Regragui wordt Ziyech met open armen ontvangen en is hij weer helemaal terug bij Marokko. Inmiddels staat de teller op 43 interlands, 18 doelpunten en 10 assists. In Qatar begint hij aan zijn tweede WK, waar de verwachtingen torenhoog zijn en er veel wordt verwacht van zijn gouden linkerbeen.

Nu maar hopen dat hij geen ruzie krijgt met deze bondscoach.  

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels