<
>

Infantino haalt uit naar critici: "Anderen de les gaan lezen? Puur racisme!"

Pro Shots

FIFA-baas Gianni Infantino heeft zaterdag op een persconferentie voorafgaand aan het WK uitgehaald naar iedereen die kritiek heeft geuit op het WK voetbal in Qatar. Hij beschuldigde mensen die zich afvragen of het WK wel in Qatar gehouden had moeten worden van ‘puur racisme’.

De Zwitser vindt het ‘ontzettend onrechtvaardig’ dat er kritiek is op de werkomstandigheden in het gastland. De opening van de persconferentie zorgde ook al voor verbazing door hoe de FIFA-baas aan zijn verhaal begon. "Vandaag voel ik me Qatari. Ik voel me Arabier. Ik voel me gay. Ik voel me gehandicapt. Ik voel me een arbeidsmigrant."

De voorzitter van de FIFA vertelde de afgelopen maanden nieuws te hebben vermeden en bewust niet naar buiten te zijn getreden met zijn mening. Hij kan zich totaal niet vinden in de kritiek die de afgelopen tijd is geuit op de organisatie, maar nu wil hij wel de discussie aangaan over ‘onderwerpen die al dan niet terecht op tafel liggen'. "Hopelijk kunnen we daarna ook nog over voetbal praten." Omdat Infantino zelf de zoon is van immigranten, kan hij zich naar eigen zeggen goed verplaatsen in de arbeidsmigranten die de stadions in Qatar hebben gebouwd.

"Zij werkten heel hard in moeilijke omstandigheden. Ik herinner me heel goed, waar en hoe de immigranten leefden. Welke rechten ze hadden. Ik herinner me hoe ze behandeld werden. Dat is nog niet lang geleden hè, ik ben geen 150 jaar oud."

Volgens de FIFA-baas weet hij ook hoe het is om gediscrimineerd te worden, omdat hij vroeger gepest is vanwege zijn rode haar. De Zwitser met Italiaanse roots vindt dat ‘Europa de komende 3000 jaar nog excuses aan moet bieden voor alles wat het de afgelopen 3000 jaar heeft gedaan’. Gefrustreerd vervolgde hij z’n verhaal: "En anderen de les gaan lezen? Puur racisme. Jullie in het Westen zijn hypocriet en hebben een dubbele moraal."

Zondag begint het WK met de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador. In dezelfde poule neemt Oranje het maandag om 17.00 uur op tegen Senegal. Het WK in Qatar is omstreden vanwege het schenden van de mensenrechten in het land en het overlijden van duizenden arbeidsmigranten tijdens de bouw stadions voor het WK.

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels