<
>

Azerion Vrouwen Eredivisie krijgt ook status betaald voetbal binnen de KNVB

ANP

De Azerion Vrouwen Eredivisie gaat behoren tot de afdeling betaald voetbal van de KNVB. Dat heeft directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de voetbalbond vrijdag in gesprek met de Volkskrant laten weten. "We hadden ook kunnen wachten, want de mannenafdeling is bij de meeste clubs nog dominant. Zo eerlijk moet je zijn. Maar we vonden dit toch het goede moment", aldus Van Leeuwen.

Momenteel valt het Nederlandse vrouwenvoetbal nog altijd onder het amateurvoetbal, maar daar komt spoedig verandering in. De laatste jaren is de vrouwentak in Nederland sterk gegroeid. Zo groeide het aantal clubs in de Azerion Vrouwen Eredivisie dit seizoen van negen naar elf clubs en is met Fortuna Sittard voor het eerst sinds jaren weer een Limburgse club vertegenwoordigd op het hoogste niveau.

Europese ontwikkelingen
De bedoeling is bovendien dat volgend seizoen twaalf clubs tot de competitie zullen behoren. Volgens Van Leeuwen past de overgang in de Europese ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal. "De UEFA duwt die kant op, wij doen dat ook, met één doel: om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te krijgen", aldus Van Leeuwen.

"De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de vrouwen gaat waarschijnlijk na de bondsvergadering van 21 december van de amateurs naar het betaald voetbal. Het is ook echt onderdeel geworden van de bvo’s (Betaald Voetbal Organisatie, red.). Er blijven wel verschillen, bijvoorbeeld in licentie-eisen, in hoeveel spelers onder contract moeten staan en dat soort zaken."

De Azerion Vrouwen Eredivisie volg je live op ESPN