<
>

Enner Valencia schiet zichzelf in WK-recordboeken

Enner Valencia (Ecuador) benut z'n penalty tegen Qatar Pro Shots

Enner Valencia heeft met zijn benutte penalty historie geschreven op het WK Voetbal 2022. De aanvoerder van Ecuador, die eerder z'n kopdoelpunt nog afgekeurd zag worden, maakte het eerste WK-doelpunt van deze editie en zal de recordboeken ingaan.

Wat opvalt is dat juist het gastland vaak de eerste treffer van het WK maakt, maar nu kreeg het gastland (Qatar) de eerste treffer te verwerken. Pas in 2006 was het niet meer de huidige wereldkampioen die het WK mocht aftrappen, maar was die eer voor het gastland. In de voorgaande vier WK-edities was het steeds het gastland dat de openingstreffer maakte, al was dat in 2014 voor Brazilië een eigen doelpunt.

WK 2018: Joeri Gazinski
Rusland had vier jaar geleden geen kind aan Saoedi-Arabië. Het gastland won met maar liefst 5-0 voor eigen publiek en het was Joeri Gazinski die de eer had het eerste WK-doelpunt van deze editie te maken. De rechtsbenige middenvelder is nu 33 jaar en staat onder contract bij Ural. Rusland werd tweede in de groep en was in de achtste finales na strafschoppen te sterk voor Spanje. De latere finalist Kroatië was echter een maatje te groot in de daaropvolgende strafschoppenserie.

WK 2014: Marcelo (e.d.)
Voor Brazilië was de druk enorm in 2014. Tegen Kroatië bezweek Marcelo eventjes aan die druk. Hij maakte een eigen doelpunt, maar gelukkig kwam het nog goed voor de linksback en de Goddelijke Kanaries. Mede door twee goals van sterspeler Neymar werd het uiteindelijk 3-1.

De 34-jarige Marcelo, die thuis het WK 2022 moet volgen, staat tegenwoordig onder contract bij Olympiakos. Brazilië bleef ongeslagen tot aan de halve finale. De historische 7-1 nederlaag tegen Duitsland doet nog altijd pijn. Ook de troostfinale bleek geen prooi voor het gastland, want Oranje was daarin te sterk met 3-0.

WK 2010: Siphiwe Tshabalala
Twaald jaar geleden mocht Zuid-Afrika het WK openen tegen Mexico. Siphiwe Tshabalala werd een ware volksheld door een prachtige openingstreffer te maken. Helaas voor hem en zijn landgenoten maakten de Mexicanen nog gelijk, maar nog altijd is Tshabalala een aansprekende naam. De nu 38-jarige aanvaller is nog actief bij Kaizer Chiefs en maakte voor die club meer dan vierhonderd doelpunten. Echter zal hij wereldwijd vooral bekend zijn vanwege deze historische WK-goal. Uiteindelijk overleefde Zuid-Afrika de poule niet, ook al had het vier punten verzameld in een moeilijke groep met Frankrijk, Mexico en Uruguay.

WK 2006: Philipp Lahm
Met zijn rechterbeen aan de linkerkant maakte Philipp Lahm op het WK in Duitsland indruk met een hele fraaie treffer. In de openingswedstrijd zorgde hij voor de eerste treffer tegen Costa Rica. Uiteindelijk werd het 4-2. Lahm beëindigde zijn loopbaan in 2017. Duitsland werd in de halve finale uitgeschakeld door de later wereldkampioen Italië.