<
>

Koopmeiners kreeg in de jeugd brief van Ajax: "Die is verstopt door mijn ouders."

Teun Koopmeiners kon al op 7-jarige leeftijd naar Ajax. Dat vertelt de middenvelder van Atalanta Bergamo en het Nederlands elftal in de documentaire 'Grande Koopmeiners', waarin hij wordt gevolgd bij zijn nieuwe club in de Serie A. Afgelopen zomer verkaste hij van Alkmaar naar Bergamo. Hiermee verliet hij na dertien jaar zijn jeugdclub en ging hij het avontuur aan in Italië.

De overstap van Teun Koopmeiners hing aan het einde van vorig seizoen al een tijdje in de lucht. Uiteindelijk bevestigt hij eind augustus de transfer naar Atalanta Bergamo. "Het was echt een rollercoaster. Eerst kwam de gedachte dat het nu officieel klaar is bij AZ en dat ik de club ga verlaten waar ik dertien jaar heb gezeten."

De middenvelder brak uiteindelijk voor de camera bij Hans Kaay jr. na afloop van zijn laatste wedstrijd voor AZ. "Alle stress en onzekerheid van de onderhandelingen kwam eruit."

Italiaanse taal

De Atalanta Bergamo-speler maakt indruk op trainer Gian Piero Gasperini, waardoor hij meteen het vertrouwen krijgt en hij van de vijftien wedstrijden maar een keer niet in de basis staat. Niet alleen op het veld doet hij zijn best, ook daarnaast probeert hij de Italiaanse harten te veroveren. Samen met zijn vriendin is hij bezig om de Italiaanse taal onder de knie te krijgen.

"We hebben ervoor gekozen om naar Italië te gaan, dan is een van de belangrijkste dingen om je in de cultuur te verdiepen en dus ook de taal te leren. Op een bepaalde manier toont dit ook respect naar de mensen hier."

Familie

In de documentaire komt ook zijn broertje Peer aan het woord, die profvoetballer is bij Jong AZ. Beide jongens worden door dik en dun gesteund door hun familie in hun voetbalcarrière. "Ik kan heel vaak met mijn vader over voetbal praten", zegt de Jong AZ-speler. "Hij houdt ons met beide benen op de grond."

Ook Teun heeft lovende woorden over zijn vader. "Hij heeft mij gemaakt tot de voetballer die ik ben. Zonder mijn vader had ik hier nu niet gestaan. We moeten mijn moeder ook niet vergeten. Zij is ook heel belangrijk voor mij geweest. Ze zorgde ervoor dat mijn brood elke ochtend klaarstond en dat mijn kleding gewassen was. Over dat soort dingen hoefde ik nooit na te denken."

In het verleden heeft zijn familie hem zelfs nog van een overstap naar Ajax behoed. "Ik heb een uitnodiging van Ajax gehad en die brief is toen verstopt door mijn ouders. Ze vonden mij op 7-jarige leeftijd nog te jong om daarin te stappen."

Bondscoach Louis van Gaal heeft ook een plek voor de middenvelder ingeruimd in de WK-selectie van Oranje. Zijn familie is ook aanwezig in Qatar. "Ik denk wel dat ze veel spanning gaan voelen. Ze zitten allemaal op een rij, maar misschien dat er iemand door de spanning extra lang op de wc blijft zitten."

De documentaire ‘Grande Koopmeiners’ gaat zondagochtend 20 november om 10.00 uur in première op ESPN.