<
>

Oranje verloor nog nooit het eerste groepsduel op WK

"De eerste wedstrijd is altijd de belangrijkste wedstrijd", zei Oranje-bondscoach Louis van Gaal zondag op de persconferentie in aanloop naar het eerste duel op het WK Voetbal in Qatar. "Het is de wedstrijd die de toon kan zetten voor het vervolg van het toernooi." Maar hoe presteerde Nederland in de eerdere openingsduels op het WK?

In 2018 moesten 'we' verstek laten gaan op het WK, waardoor de meest recente openingswedstrijd die in 2014 is tegen Spanje. Het werd een geweldige wedstrijd waarin Nederland, toen ook onder leiding van Van Gaal, een 1-0 achterstand tegen de wereldkampioen goedmaakte en uiteindelijk met 5-1 won mede dankzij een historisch kopdoelpunt van Robin van Persie.

Op het WK in 2010 won Nederland onder leiding van Bert van Marwijk alle wedstrijden op één na, de belangrijkste tegen Spanje. Het toernooi begon in Zuid-Afrika goed met een 2-0 zege op Denemarken. Daniel Agger maakte een eigen doelpunt en Dirk Kuijt zorgde voor de tweede treffer. Ook in 2006 toen Marco van Basten aan het roer stond won Oranje het eerste groepsduel. Arjen Robben werd de matchwinner tegen Servië en Montenegro.

Jaren 90
De laatste keer dat het Nederland niet lukte om te scoren in hun WK-openingsduel was in 1998 in Frankrijk. België hield het Oranje van Guus Hiddink op 0-0. Vier jaar daarvoor was Dick Advocaat bondscoach. Hij zag dat Nederland het in de VS lastig had met Saoedi-Arabië, maar Wim Jonk en Gaston Taument trokken uiteindelijk de drie punten over de streep.

Maandag is Senegal de tegenstander, maar in 1990 opende Oranje het WK ook tegen een Afrikaans land. Egypte hield destijds de regerend Europees kampioen knap op 1-1.

Jaren 70
Oranje miste de WK's van 1982 en 1986. Het is algemeen bekend dat Oranje op de WK's van 1974 én 1978 de verliezend finalist was. De openingsduels van die toernooien zitten misschien minder in het geheugen van de Oranje-fan, maar die duels werden beide gewonnen. In '74 was Johnny Rep met twee goals tegen Uruguay de grote man, hattrickheld Rob Rensenbrink was vier jaar later tegen Iran de blikvanger.

Jaren 30
Op de WK's van 1934 en 1938 werden nog géén groepsduels gespeeld, maar werd er direct met het knock out-systeem gewerkt. Op de eerste twee mondiale toernooien werd Oranje direct uitgeschakeld in deze eerste ronde. Nederland struikelde in 1934 over Zwitserland en vier jaar later was Tsjecho-Slowakije te sterk. Kick Smit mag zich door z'n doelpunt op het WK in 1934 de allereerste doelpuntenmaker van Oranje op het wereldkampioenschap noemen.