<
>

Dit zijn de vervangers die Sadio Mané moeten doen vergeten

Goed nieuws voor de kijker met een Oranje bril. Sterspeler Sadio Mané is niet op tijd hersteld van zijn kuitblessure en moet dit WK aan zich voorbij laten gaan. Bij afwezigheid van de topscorer allertijden moet iemand anders opstaan. Alle zeven mogelijke vervangers kwamen niet eens in de buurt bij zijn doelpuntentotaal, maar welke Senegalese aanvaller krijgt de last om zijn schoenen te vullen? Een analyse aan de hand van de data.

De schrik zal groot zijn geweest toen bondscoach Aliou Cissé op 8 november voor de televisie zat. Degene op wie hij de meeste hoop had gevestigd, ging na twintig minuten naar de grond en moest zich laten wisselen. Sadio Mané liep een kuitblessure op en er bestond veel onduidelijkheid of hij het WK zou gaan redden. Dat leek in eerste instantie te lukken, maar eenmaal in de definitieve selectie bleek hij toch te geblesseerd te zijn.

De buitenspeler van FC Bayern München drukt een enorme stempel op dit elftal. Dit kalenderjaar speelden de Senegalezen dertien wedstrijden, waarin het zeventien keer in totaal scoorde. Mané was bij maar liefst tien daarvan direct betrokken (acht goals, twee assists). De 92-voudig international heeft zichzelf dit jaar onsterfelijk gemaakt door zijn doorslaggevende rol in de Afrika Cup-winst. In zeven wedstrijden scoorde ‘Les Lions de la Teranga’ zeven keer, waarvan de ex-superster van Liverpool er bij vijf direct (3 goals, 2 assists) betrokken was. Zijn beslissende strafschop in de finale tegen Egypte (0-0) zorgde ervoor dat Senegal de eerste prijs ooit won en voor eeuwig in de boeken staat.

Even later, toen beide landen weer lijnrecht tegenover elkaar stonden in de strijd om het laatste ticket voor het WK 2022, herhaalde de geschiedenis zich. Wederom nam de topscorer aller tijden van Senegal (33 goals) de verantwoordelijkheid over de laatste en beslissende penalty uit de serie. In tegenstelling tot toen nog ploeggenoot Mohamed Salah faalde hij niet en schoot zijn land naar Qatar. Het moge dus duidelijk zijn dat de buitenspeler- die ook als spits uit de voeten kan- van onschatbare waarde is voor Cissé’s elftal. Dit jaar liet hij in de zomer verstek gaan voor COSAFA Cup play-offs, maar daarin werd Senegal niet echt getest tegen grote voetballanden (Eswatini; 2-1 w.n.p., Zambia; 4-3 verlies, Mozambique; 1-2 w.n.p.). Toch wist het geen enkele keer te winnen binnen negentig minuten.

Senegal speelt in een 1-4-3-3-systeem met een verdedigende middenvelder en twee controleurs ervoor. De 46-jarige bondscoach Cissé, die zelf als speler in 2002 nog de kwartfinale haalde met Senegal, gaat uit van verdedigende zekerheid en krijgen daardoor weinig tegentreffers (acht clean sheets dit jaar). Maar wie gaat nu dan die doelpunten maken? Opvallend is namelijk dat de zeven andere aanvallers die opgeroepen zijn bij elkaar nog niet in de buurt komen van het doelpuntenaantal van Mané. (25 interlandgoals tegenover 33).

De bondscoach wil vanuit een gesloten defensie loeren op de snelheid van zijn aanvallers en in de omschakeling pijn doen. Het gros van hun aanvallers speelt in een Europese topcompetitie, maar zijn daar lang niet altijd onomstreden. De aanval van de West-Afrikanen zal vermoedelijk worden gevormd door spits Boulaye Dia gesteund op de vleugels door Krépin Diatta en Ismaïla Sarr, al geldt Bamba Dieng, die bij zijn club niet op heel veel minuten hoeft te rekenen, als alternatief.

Degene met de meeste interlanddoelpunten (10) voor Senegal- én daarvoor de minste wedstrijden nodig had (25)- is spits Famara Diedhiou, maar hij is nou juist degene die bij zijn club nauwelijks in de plannen voor komt. Sinds zijn overstap van Bristol City naar het Turkse Alanyaspor speelde Diedhiou pas 22 minuten en en zal daarom ook niet heel wedstrijdfit zijn.

Ook Sarr, die in 2019 voor maar liefst 30 miljoen euro door Watford werd gekocht, maakte voor zijn land tien treffers in 47 interlands. Nadat ze vorig jaar uit de Premier League degradeerden, wilde Watford hem- ondanks dat hij een van de best betaalde spelers uit de Championship is- zeker niet kwijt. En terecht. De vleugelaanvaller die aan beide kanten inzetbaar is, is hard op weg om de club uit Londen weer naar het hoogste niveau te krijgen. Met zijn betrokkenheid bij tien doelpunten (zes goals, vier assists) is hij de vijfde meest productieve speler op het tweede niveau van Engeland én belangrijkste man bij zijn club.

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels

Dat zijn al twintig van de 25 goals. De overige vijf aanvallers kwamen dus in totaal tot vijf extra doelpunten, terwijl ze bij elkaar opgeteld daar zestig wedstrijden voor nodig hadden. Dia (2 interlandgoals), die door Salernitana een jaar gehuurd wordt van Villarreal, is de beoogd eerste spits dit WK. In Italië presteert de 25-jarige aanvaller zeer goed. De in Frankrijk geboren afmaker kende een goede start door bij zijn basisdebuut in de Serie A tot een doelpunt én een assist te komen. Daarmee trad hij als derde Afrikaanse speler sinds 2004/05 in de voetsporten van Mo Salah (februari ‘15) en Achraf Hakimi (september ’20). Op het einde van die wedstrijd liet hij ook zijn tweede assist noteren.

Die lijn heeft hij daarna doorgetrokken. Bij de promovendus kwam hij in totaal tot zes doelpunten en twee assists in veertien wedstrijden. Dia werd de eerste speler met meer dan vijf doelpunten in de eerste 14 wedstrijden van Salernitana in een specifiek Serie A-seizoen en brak daarmee het record van Marco Di Vaio uit 1998/99. Zijn betrokkenheid bij treffers maakten een enorm verschil in punten. Zonder de inbreng van de aanvalsleider had Salernitana acht van de zeventien punten minder gehad en zouden ze vijf plekken later staan (nu 12e in de Serie A).

Aangezien de bondscoach met Dia in de punt voor beweeglijkheid zal kiezen, is de verwachting dat Senegal tegen Oranje vooral via de flanken zal willen counteren. Daarin is Sarr dus een speler om in de gaten te houden, maar ook Krépin Diatta (2 goals in 26 interlands). De snelheidsduivel maakte in januari ‘21 voor zeventien miljoen euro de overstap van Club Brugge naar AS Monaco, maar raakte al snel ernstig geblesseerd (kruisband).

Dit seizoen is hij bij de Monegasken in twintig duels goed voor een doelpunt en assist. In het vorstendom speelde hij inmiddels toch al vijftig wedstrijden (4 goals, 2 assists in 50 duels), maar komt hij niet in de buurt van zijn doelpuntenproductie in België (20 goals, 11 assists in 95 duels). Hoewel zijn productie is afgenomen, is hij nog steeds zeer bedreven in zijn acties. Bij zijn club heeft alleen middenvelder Youssouf Fofana een hoger percentage geslaagde dribbels.

Cissé heeft dan dus nog Dieng (1 goal, 13 interlands) achter de hand, die op elke plek voorin inzetbaar is. Daar houdt het niet op. De oud-middenvelder van onder andere OSC Lille en Paris Saint-Germain heeft ook Iliman Ndiaye en Nicolas Jackson opgeroepen. Met name Ndiaye presteert zeer goed bij Sheffield United in de Championship. Met zijn betrokkenheid bij elf doelpunten (9 goals- gedeeld topscorer-, 2 assists) is hij de MVP van het tweede niveau. De 22-jarige spits, die ook als aanvallende middenvelder ingezet kan worden, heeft een lange weg afgelegd om op het WK te komen. Drie jaar geleden speelde hij namelijk nog bij de amateurs in de Sunday League in Engeland. Na 27 minuten verdeeld over twee wedstrijden heeft de multi-inzetbare speler de kans zich te presenteren aan het grote publiek.

Inmiddels is hij in Engeland een van de beste spelers van de EFL, die zijn club heeft geleid tot de tweede plek. Ndiaye is de speler met de meeste geslaagde dribbels (42) en ook zijn schotconversie- de verhouding doelpunten ten opzichte van totaal aantal schoten- behoort tot de hoogste in de competitie.

Tot slot nog een andere speler die pas net komt kijken. Nicolas Jackson mocht in de laatste interlandperiode al eens ruiken aan het échte werk, maar tot een debuut kwam het nog niet. Bij Villarreal beleeft de 21-jarige rechtspoot een goed debuutseizoen. Bij de enkelvoudig Europa League-winnaar kwam hij in LaLiga tot twee doelpunten en evenveel assists in dertien competitieduels. Daarmee is hij de op twee-na-jongste speler in La Liga met 2+ goals en 2+ assists dit seizoen.

Al met al wordt hoogstwaarschijnlijk het geduld van de Oranje Leeuwen tegen Senegal flink getest. Nederland zal moeten breken door het fysiek sterke blok op het middenveld én achterin. Zonder Mané zal de ploeg vermoedelijk nog dieper en compacter inzakken op eigen helft en gokken op de omschakelkwaliteiten van de snelle buitenspelers. Kortom, Nederland heeft zeker profijt van de afwezigheid van Mané, maar dat maakt Senegal nog niet kansloos. De doelstelling van de West-Afrikanen is de kwartfinale en met de vervangende drie voorin mag de Afrika Cup-winnaar niet onderschat worden.