<
>

Levchenko: "Als mijn zoontje in NRC een Russische tank ziet, gaat hij er met zijn hamertje op slaan"

Evgeniy Levchenko beschrijft zijn 2022 als een surrealistische reis door het verleden, heden en hopelijk toekomst. Sinds de 'grote broer' Rusland zijn Oekraïne is binnengevallen doet hij er alles aan om zijn moederland te ondersteunen bij een verschrikkelijke oorlog. In de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus doet de oud-speler van onder meer Vitesse, FC Groningen en Willem II zijn verhaal.

Levchenko merkt aan zijn zoontje Kiy dat een oorlog het leven van een kind drastisch kan veranderen. "Hij gaat over dingen nadenken. Hij gaat vragen stellen over de oorlog die kinderen eigenlijk niet zomaar kunnen stellen. Wij proberen met hem vanaf het begin echt te praten als volwassenen. Op een hele simpele manier, maar op een normale manier uitleggen wat oorlog is. We gaan dingen niet voor hem verbloemen, maar we proberen er een positieve draai aan te geven. 'Oekraïne gaat niet vallen. Je vrienden gaan niet dood.' Dus we proberen hem te beschermen daarin."

"Hij heeft heel veel contact met zijn vriendjes in Kiev. Dan vraagt hij wanneer ze hier komen. 'Als jullie iets nodig hebben dan geef ik jullie dat'. Want wij zijn natuurlijk continu bezig met het maatschappelijke. Het heel veel geven. Hij doet het ons eigenlijk na en hij kopieert ons. Als hij in NRC een Russische tank ziet dan gaat hij er met zijn hamertje erop slaan. 'Die moeten kapot, die moeten terug', zegt hij dan. Het is best bizar. Hij is 6 jaar oud."

Schrikbarend veel impact
Kiy begrijpt volgens zijn vader niet waarom er überhaupt een oorlog is. "Hij gaat vragen stellen als: 'Waarom willen ze ons land inpikken? Je hebt toch eigen land. Waarom? Rusland is zo groot.' We proberen uit te leggen over Rusland, Belarus en Oekraïne. Zo gaat hij beredeneren. Dat is wel mooi om te zien, maar ook schrikbarend hoeveel impact het op hem heeft. Als ouder moet je hem het juiste perspectief geven. Hem uitleggen dat het goed komt. Zijn psyche is niet niet volledig gevormd. Die moet wel op de juiste manier geprikkeld worden."

Levchenko zelf ging er na een tijdje bijna aan onderdoor. "Vooral in het begin van de oorlog was ik heel erg bang dat ik niet zo veel tijd met hem kon doorbrengen. We voetballen elke dag. We gaan op een pleintje een balletje trappen. Op een gegeven moment kon ik dat fysiek niet meer, omdat ik alleen maar bezig was met Oekraïne. Toen heb ik aan mijn vrouw Victoria Koblenko gevraagd: 'Fuck, ben ik nog een goede vader?' Dat was even de man met de hamer die langskwam. Oorlog is één, maar je zoon gaat min of meer verloren omdat je niet genoeg tijd met hem doorbrengt. Toen heb ik dat op de juiste manier proberen te verdelen. Anders ben je alleen bezig met andere dingen."

Verder doet Levchenko tegenover Fresia Cousiño Arias en Milan van Dongen zijn verhaal over zijn visie op het WK in Qatar, de One Love-band van Virgil van Dijk en zijn niet al te succesvolle avontuur in de Russische editie van The Bachelor.

De aflevering met Levchenko is vanaf 13:00 te vinden in je favoriete podcastapp als Spotify of iTunes en vanaf 20:15 uur te zien op ESPN.