<
>

Terugblik op cijfers: On-Ajax zwak, PSV slordig, Feyenoord voorkomt 'vloek van Rotterdam'

ESPN

Het zit erop. Na veertien speelronde wordt de Eredivisie tijdelijk onderbroken voor het naderende WK. Feyenoord heeft de eerste prestigieuze eretitel te pakken en mag zich ‘winterkampioen’ noemen. Zij zijn de grote winnaar na puntenverlies van PSV en Ajax. Er gebeurde natuurlijk nog veel meer in het laatste competitieweekend van 2022. Dit is speelronde 14 in cijfers.

Voor de twaalfde keer gaat de wintertitel naar Rotterdam-Zuid. Van de voorgaande elf keer wisten ze zeven keer ook de landstitel te pakken. Nu is het natuurlijk een aparte periode, aangezien er nog twintig wedstrijden te spelen zijn. Deze eeuw stond de havenstadclub twee keer na veertien competitieduels op de eerste plek, waarvan het één keer daadwerkelijk aan het einde van de rit kampioen werd.

Op zaterdagavond kende de Eredivisie drie verschillende koplopers. Ajax trapte om 18:45 uur af in en bij Emmen. Na een zeer vroege achterstand, toonden de Amsterdammers veerkracht en bogen ze het om tot een 1-3 bij rust. De Emmenaren roken in de tweede helft bloed tegen de kwetsbare regerend landskampioen. Na rust scoorden ze even vaak als in de hele clubgeschiedenis tegen Ajax. Het leverde het allereerste punt ooit op tegen de recordkampioen. Ondanks het zeer teleurstellende resultaat nam het tijdelijk de koppositie over.

Waar er in de thuisduels met PSV (1-2) en Vitesse (2-2) nog gewezen kon worden naar pech dat de vele doelpogingen niet tot meer treffers leiden, zijn er ditmaal geen excuses te verzinnen voor de volgende uitglijder van de ploeg van Alfred Schreuder. Voor het eerst dit Eredivisieseizoen laat Ajax minder schoten noteren (10) dan het incasseert (15).

Het geeft weer dat het een welverdiend punt was voor de ploeg van Dick Lukkien. Dit seizoen loste zijn ploeg alleen tegen FC Volendam meer schoten (18) dan tegen Ajax (15). Op dappere wijze bleef de huidig nummer zestien van Nederland vooruit druk zetten. Liefst negen keer veroverde de thuisploeg de bal in de aanvallende 30 meter van het veld - het meest van alle teams in deze speelronde.

Het puntenverlies van Ajax was koren op de molen van de PSV-fans, die zich klaarmaakten voor de topwedstrijd tegen AZ. In eigen huis nam het bij de aftrap al virtueel weer de koppositie over van de eeuwige concurrent. Ze speelden weliswaar tegen dé ‘angstgegner’ van de afgelopen tijd, want van de laatste zes duels verloor het er vijf van de Alkmaarders (1x winst). AZ won dus voor de vierde opeenvolgende keer op bezoek in het Philips Stadion, wat een evenaring is van de negatieve clubreeks tegen een specifieke tegenstander. Daarmee sluiten ze keurig aan achter PSV op de vierde plek, met vier punten achterstand op koploper Feyenoord.

Na slordig balverlies van Joey Veerman kwamen de bezoekers op een 0-1 voorsprong, die ze niet meer uit handen gaven. Het was niet de enige keer dat de Eindhovenaren de bal verloren. Sterker nog, afgelopen weekend was er geen enkele club die vaker de bal verloor dan zij. Cody Gakpo deed ook een flinke duit in het zakje. Hij verloor maar liefst 34 keer de bal. Sinds de start van 2021 gebeurde het slechts tweemaal eerder dat een PSV-speler minimaal zo vaak balverlies leed in een Eredivisieduel (in beide gevallen betrof het ook Gakpo).

En dus kreeg de Eredivisie op zaterdagavond rond een uur of elf wéér een nieuwe koploper. Vanwege dat de volledige traditionele top-3 op dertig punten stond, maar Feyenoord de minste verliespunten had, stegen ze naar de eerste plek zonder te hebben gespeeld. In Rotterdam zullen ze niet heel gerust zijn geweest op een goed resultaat, ondanks dat ‘kleine broertje’ Excelsior op bezoek kwam. Het zit namelijk zo: sinds 2010 is het zo dat in 61 procent van de gevallen- als PSV en Ajax punten hebben verspeeld nog voordat Feyenoord in actie is gekomen- zij niet profiteren. Dit keer wél.

De ploeg van Arne Slot won voor de zeventiende keer op rij thuis van Excelsior in de Eredivisie. In elk van de laatste zeven ontmoetingen scoorde de thuisploeg minimaal drie keer (26 goals in totaal). Het begon even met bibberen, want Feyenoord incasseerde voor het eerst sinds september 2020 een doelpunt in de eerste vier minuten van een Eredivisieduel in De Kuip (toen FC Twente; binnen 2 minuten). Ze herstelden zich snel en liepen uiteindelijk uit tot 5-1. Daarmee staan ze weer op de plek, waar ze voor het laatst na de openingsronde ook stonden. Bovenaan en daar kunnen ze tot aan begin januari van genieten.

Nieuwkomer Javairô Dilrosun speelt een belangrijke rol bij dit winterkampioenschap. Waar het tussen de andere vleugelspelers in Rotterdam nog stuivertje wisselen is, presteert Dilrosun constant. Met twee assists en nog drie andere passes waaruit ploeggenoten tot een doelpoging komen, is hij tegen Excelsior een van de grote uitblinkers. Opvallend is dat in de eerste vijftig minuten van de ‘burenruzie’ de enkelvoudig Oranje-international tot evenveel assists kwam als in zijn eerste 1028 speelminuten.

De ‘best of the rest’ van allemaal is FC Twente. Het gat tussen hen en nummer vier AZ is slechts twee punten en zijn daarom nog volop in de race om een serieuze rol te spelen na de hervatting. Er had geen gat hoeven zijn, aangezien het tegen nummer zes Sparta allebei met één punt achterbleef. In de strijd tussen vader en zoon Steijn, die voor de trefzeker was, viel voornamelijk Ramiz Zerrouki op.

Hoewel hij met Algerije niet op het WK te bewonderen is, werkt Zerrouki week op week aan zijn sterke reputatie op de Nederlandse velden. Ook tegen Sparta is de middenvelder continu aanwezig met fel druk zetten en voorwaartse passing. De controleur verstuurde tegen de Spangenaren negentig passes, waarvan 82 succesvol. Dat is meer dan iedere andere speler in dit duel en het betrof ook nog een persoonlijk record, want nog nooit eerder gaf hij zo veel passes in een Eredivisiewedstrijd.

Dit weekend was er één speler die nóg vaker een teamgenoot wist te vinden via een pass. Philippe Sandler. Na jarenlang blessureleed hoopt hij bij N.E.C. vooral tot veel minuten te komen. De centrumverdediger had tegen een teruggetrokken RKC- na de rode kaart- veel de bal en verstuurde de meeste aangekomen passes in de veertiende speelronde. Op de dag waar het vooral draaide om Jasper Cillessen wonnen de Nijmegenaren met ruime cijfers van de Waalwijkers.

Hoewel ze na 3:47 minuten de vroegste goal in een Eredivisieduel in eigen huis sinds 8 april 2017 incasseerden, was er weinig reden tot paniek. Dit seizoen zijn ze zeer veerkrachtig, aangezien het al negen punten pakte na een 1-0 achterstand (W2, G3). Dat is het hoogste aantal voor de ploeg in een Eredivisieseizoen sinds 2013/14 (17).

Een ploeg die dat ook flikte dit weekend was Fortuna Sittard, die in een knotsgek slot van de wedstrijd tóch drie punten overhield aan het treffen met FC Groningen. Dat zou uiteindelijk ook het einde van Frank Wormuth bij de Trots van het Noorden betekenen. Met een assist op de winnende treffer van Tijjani Noslin in de 95ste minuut, bekroont George Cox in Groningen een ijzersterke middag. Niet alleen creëert de linksback vijf scoringskansen voor ploeggenoten, ook zet hij defensief de toon met liefst vijf onderscheppingen. Daarmee blijft de Engelsman Anass Salah-Eddine, Julio Pleguezuelo, Bas Kuipers, Arno Verschueren, Joshua Kitolano en Tijjani Reijnders (allen 4) voor.