Exact drie weken nadat Louis van Gaal zijn voorlopige selectie voor het WK 2022 bekendmaakte, heeft hij de 39-koppige groep gereduceerd tot 26 spelers. Een dertiental flinke klappen die hij uit moest delen aan onder anderen Cillessen, Flekken, Gravenberch, Danjuma, en Malen, die- ondanks dat ze vaak tot de definitieve selectie behoorden- nu het WK aan hun neus voorbij zien gaan. Ook nu, zoals de bondscoach is toevertrouwd, zijn er weer een aantal ‘verrassingen’ in de definitieve selectie.
Een einde aan 21 dagen vol spanning. Voor de een uiteraard meer dan de ander. Spelers die tot de elite van het Nederlands elftal behoren, hebben zich meer moeten focussen op het fit en in vorm blijven. Gelukkig voor de natie is dat gelukt en kunnen ‘we’ genieten van een excellerende Frenkie de Jong en Virgil van Dijk, die beiden voor het eerst actief zullen zijn op een mondiaal eindtoernooi.
De groep van tien tot vijftien spelers die hebben gestreden om de laatste plus minus vijf plekken zijn nu verlost uit hun ‘lijden’. De bondscoach heeft alle knopen doorgehakt en bepaald dat de volgende 26 namen het Nederlands elftal gaan vertegenwoordigen. Wat opvalt is dat er maar heel weinig spelers zijn met ervaring op een wereldkampioenschap. Alleen Jasper Cillessen, Daley Blind, Stefan de Vrij, Jordy Clasie en Memphis (allen 2014) speelden eerder al eens op het allergrootste podium, maar daarvan neemt hij er slechts drie mee. Dat mag toch als ‘verrassend’ worden beschouwd, wetende dat ervaring belangrijk is op een dergelijk toernooi.
Aan het oog van de meester mag alleen nooit getwijfeld worden, aangezien hij met zijn staf de afgelopen periode zo’n zestig spelers intensief volgde. Met de definitieve selectie is er duidelijkheid, maar toch is er voer voor discussie. Voornamelijk de keepersdiscussie heeft Nederland lang in zijn greep gehouden. Neemt Van Gaal er drie of vier mee? Hoe zijn de Murphy-testen gegaan? Wie kwam er uit de koker als dé ‘penaltykiller’ die er moet staan op het moment suprême? Na de bekendmaking is die discussie nog niet voorbij.
De drie keepers die het moeten gaan doen, spelen in de Eredivisie en zijn Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert. Geen Jasper Cillessen dus, die bij zijn rentree in de Eredivisie wel indruk maakte en door velen in de definitieve selectie werd verwacht. De 63-voudig Oranje-international is volgens De Gelderlander ‘ontploft’ toen het nieuws hem ter oren kwam. Een blik op de data wijst uit dat het zeer opvallend is dat de Nijmegenaar er niet bij zit.
Van alle keepers uit de voorselectie had de N.E.C.-doelman de beste cijfers. Buiten dat hij ruimschoots meer te doen kreeg dan zijn concurrenten, verrichte Cillessen- mede daardoor- verreweg de meeste reddingen en heeft daarom ook het hoogste reddingpercentage. Volgens de bondscoach is de huidige vorm op dit moment niet voldoende voor een plekje in het vliegtuig naar Qatar. Randzaken zoals de rechtzaak met een Spaanse vrouw over de alimentatie van hun kind hebben volgens Van Gaal niks te maken met zijn ontbreken in de definitieve selectie.
Niet alleen de absentie van de doelman met de meeste interlands komt uit het niets. Louis van Gaals ‘ontdekking’ Mark Flekken schittert in afwezigheid. Vanaf de tweede interlandperiode in de bondscoach’ derde termijn zat de Limburger er steevast bij. De afgelopen twee jaar doet de 29-jarige doelman het fantastisch. Dit seizoen is hij de op een na minst gepasseerde doelman van de Bundesliga én degene met de meeste clean sheets (8). Na Cillessen overbrugde Flekken de beste cijfers op basis van de data, al is het in statistieken moeilijk om te bepalen of een sluitpost goed presteert of niet. Daar zijn te veel factoren van afhankelijk, die tot op heden moeizaam zijn uit te drukken in cijfers. De expertise van 'Team Van Gaal' zal accurater zijn.
Zij zagen in Justin Bijlow de Eredivisiekeeper met de meeste cleansheets (8). In de vorige interlandperiode werd hij nog gepasseerd omdat hij 'niet geleverd had'. Niet in vorm dus, wat Cillessen op dit moment wordt verweten. Op de persconferentie na de bekendmaking van 'Louis van Gaals army' erkende de bondscoach dat het in zekere zin ook voor Pasveer geldt. De doelman die vorig jaar vrijwel onpasseerbaar leek, zit nu ook in een mindere fase maar mag wel mee.
Noppert, wiens sprookje nu toch echt werkelijkheid is geworden, is volgens de oud-succescoach van onder andere FC Barcelona, FC Bayern München en Manchester United de enige die wel in vorm is. De data ziet wat anders. Na een uitmuntende start van het seizoen is de boomlange doelman ietwat teruggezakt qua cijfers, maar desondanks is hij in de Eredivisie nog steeds degene met- op Bijlow na- de meeste clean sheets (7) en de op vier na beste keeper als het gaat om 'doelpunten voorkomen' en 'reddingpercentage'.
Nieuwe namen
Hoewel de bondscoach meerdere malen heeft aangegeven geen spelers te willen meenemen die hij nog nooit heeft ontmoet of samengewerkt, zitten er toch drie nieuwe namen in de definitieve selectie. Jeremie Frimpong en Xavi Simons - datzelfde geldt ook voor Noppert - kunnen deze winter hun eerste minuten maken voor het ‘grote Oranje’. Het zijn natuurlijk geen onbekenden, aangezien ze allemaal al Jong Oranje vertegenwoordigden. Daarbij heeft hij zijn oor te luisteren gelegd bij Erwin van der Looi, die ervaring heeft met de nieuwelingen bij Oranje.
Xavi Simons excelleert sinds zijn entree bij PSV. Aangezien iedereen zijn ontwikkeling op de kanalen van ESPN ruimschoots voorbij heet kunnen zien komen, richten we ons op de spelers die in het buitenland actief zijn. Jeremie Frimpong is een van de revelaties van Bayer Leverkusen. Ondanks dat de Duitse arbeidersclub ondermaats presteert (13e) valt de jonge Nederlandse rechter wingback enorm op.
De 21-jarige Frimpong, die in Amsterdam is geboren maar al vroeg naar Engeland verhuisde, staat in veertien competitieduels al op vijf doelpunten en twee assists. In de top-5 Europese competities (Premier League, Bundesliga, Serie A, Ligue1 en LaLiga) doet geen verdediger dat beter.
De oud-speler van Manchester City en Celtic FC geldt als alternatief voor Denzell Dumfries. Met zijn plekje in de definitieve selectie heeft hij de concurrentiestrijd gewonnen van Van Gaals ‘oogappel’ Devyne Rensch, die op meerdere plekken achterin inzetbaar is. Frimpong is een aanvallend ingestelde back, die zich regelmatig laat zien in de zestienmeter van de tegenstander. Hij kan met de bal aan de voet flinke afstanden afleggen en is in staat om een mannetje te passeren. In Duitsland is er geen speler die méér geslaagde dribbels noteerde dan de rappe back.
Ten opzichte van alle spelers in de vijf grootste Europese competities zijn er maar drie spelers- en zeker niet de minste- die een hoger aantal geslaagde dribbels hebben. Daarmee heeft hij een voordeel ten opzichte van Dumfries, die voornamelijk als stoomtrein zonder bal langs de rechterkant dendert en voornamelijk in de eindfase aan bod komt. De snelheid van Frimpong is een enorm extra wapen. Met 36 kilometer per uur noteerde hij de op twee na hoogste topsnelheid in de Bundesliga van dit seizoen.
Fysiek gezien blijkt het tot nu toe een ‘match made in heaven’ te zijn. Van alle spelers met minstens evenzoveel wedstrijden (12) en minstens 50 persoonlijke duels, doen slechts vier Premier League-spelers het dit seizoen beter, waaronder Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk.
Dan nóg een opvallende naam in de definitieve selectie, die al wel meerdere keren geselecteerd is. Noa Lang kan dit seizoen, na twee zeer succesvolle jaargangen, rekenen op veel minder speeltijd. Toch denkt Van Gaal dat de 23-jarige aanvaller uit Capelle aan de IJssel een speler is die vanuit het niets iets cruciaals kan doen. Iemand die ook altijd geleverd heeft in de vijf wedstrijden (1 goal, 1 assist) die hij voor Nederland speelde.
In de Jupiler Pro League bewijst Lang dat de woorden van de bondscoach over hem gegrond zijn. Oud-AZ-huurling en teamgenoot Kamal Sowah is volledig opgebloeid na zijn terugkeer en daarmee degene met de meeste gecreëerde kansen uit open spel per negentig minuten van spelers met minimaal driehonderd speelminuten. Daarna komt Lang op de tweede plek. Het bewijst dat hij 'levert' als dat van hem gevraagd wordt. De bondscoach weet dat Lang- ook met een rol als invaller- bepalend kan zijn voor Nederland op het WK.
In totaal kwam Lang voor Club Brugge tot 756 speelminuten in vijftien wedstrijden (gemiddeld 50,4 minuten). Daarin was de linksbuiten goed voor drie goals en drie assists. Woensdagavond was de Nederlander dé ‘verlosser’ van de Belgische topclub, door als basisklant in de verlenging van de beker tegen derdedivisionist Patro Eisden Maasmechelen het verschil te maken met twee doelpunten. Een teken aan de wand dat de flegmatieke aanvaller het nog niet verleerd is, al zal de weerstand in Qatar een stuk hoger zijn.
Over tien dagen speelt Nederland dus de eerste groepsfasewedstrijd tegen Senegal om 17 uur Nederlandse tijd.

LEES HIER ALLES OVER HET WK
- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels