<
>

Groep C: Mexico, Argentinië, Polen en Saoedi-Arabië

Salman Al-Faraj, Guillermo Ochoa, Robert Lewandowski en Lionel Messi ESPN

In aanloop naar het WK 2022 maakt ESPN een voorbeschouwing van alle 32 deelnemende landen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de vier landen in groep C.

Ga direct naar: Mexico | Argentinië | Polen | Saoedi-Arabië
Bekijk ook: Groep A | B | D | E | F | G | H

Mexico

Bondscoach: Gerardo Martino
Bijnaam: El Tri
FIFA Ranking: 13

Het Mexicaanse voetbalelftal voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Peru (1-0 winst).

De kwalificatie

Op papier leek het een onschuldige route op weg naar het de WK-kwalificatie CONCACAF. 'El Tri' eindigde als tweede in de poule op gelijke hoogte met nummer een Canada, die hen alleen op doelsaldo voor gingen. Toch was het een hobbelige weg voor Mexico door moeizame overwinningen en veel gelijke spelen. Traditioneel gezien is Mexico een van de giganten van de CONCACAF. Toch liep de kwalificatie maar stroef. Het zorgde ervoor dat het Mexicaanse publiek openlijk twijfels uitte aan het adres van bondscoach Tata Martino.

Speelstijl

Nadat Martino een vrij aanvallende speelstijl had gebruikt voorheen, lijkt hij de afgelopen maanden de zaken te hebben omgegooid door een meer geduldige stijl van opbouwen. Mexico is comfortabeler aan de kant van de tegenstander en heeft de neiging om het balbezit vast te houden via een 4-3-3-formatie die zich richt op overlappende runs van hoogstaande backs.

De grootste kracht

Hoewel het niet raar moet worden gevonden als Martino zijn tactiek gaat aanpassen tegen ploegen als Argentinië of zelfs Polen, is er normaliter een vrij vast spelplan dat Martino hanteert. Het spelplan staat al sinds begin 2019 in de stijgers onder leiding van de Argentijnse coach, er mag dus verwacht worden dat de Mexicaanse ploeg duidelijk weet wat er zowel mentaal als speltechnisch verwacht wordt.

De grootste zwakte

Ondanks dat de verwachtingen duidelijk zijn, is de uitvoering en implementatie van Mexico's spelplan zorgwekkend in 2022. El Tri's opbouwspel kan snel te langzaam worden en daardoor slaagt de ploeg vaak niet op het moment dat ze in het strafschopgebied van de tegenstander zijn. Daarnaast zijn er problemen met de afwerking ontstaan ​​- vooral met een aantal langdurige afwezige spelers zoals Raul Jimenez en vleugelspeler Jesus Corona (die het toernooi waarschijnlijk zal missen.) Martino heeft het voordeel van diepte in zijn selectie in tal van posities die hem in staat stellen om van systeem te rouleren gedurende een wedstrijd. De

De sterspeler: Hirving 'chucky' Lozano

Veel van de aanvallende verantwoordelijkheden zullen op de schouders van ex-PSV'er Lozano moeten vallen. De behendige buienspeler van Napoli is met zijn balbewegingen in staat om tegenstanders te dwingen overtredingen op hem te maken. Met twijfels over de fitheid van enkele andere voorhoedespelers van Mexico, zal Lozano een waardevolle speler van El Tri zijn. De vleugelspeler maakte in ieder geval furore tijdens het WK 2018. Hij was met zijn doelpunt verantwoordelijk voor de knappe 0-1 zege van het Mexicaanse voetbalelftal op Duitsland.

Vermoedelijke opstelling

(4-3-3): Ochoa; Gallardo, Moreno, Montes, Sanchez; Alvarez, Guardado, Gutierrez; Lozano, Antuna, Jimenez.

Wat zeggen de cijfers?

- Beste WK-prestaties: kwartfinale (1970,1978)

- Mexico is het land dat het vaakst meedeed aan een WK (17 keer) en de meeste wedstrijden speelde (57 wedstrijden) zonder ooit een titel te winnen.

- FiveThirtyEight SPI: 57% kans op het bereiken van de achtste finale, 26% kans op het bereiken van de kwartfinale

Voorspelling

Hoewel de zorgen rond Mexico legitiem zijn, heeft het nationale team goede hoop om wederom een ronde verder te komen dan de groepsfase. Argentinië zal waarschijnlijk de favoriet zijn, maar El Tri zou beter moeten zijn dan Saoedi-Arabië en Polen om de knock-out fase te halen. Het lijkt echter een brug te ver om Mexico verder dan de achtste finale te zien komen, het zou betekenen dat Mexico voor de vijfde keer op rij niet verder zal komen dan de achtste finale. -- César Hernández.


Argentinië

Bondscoach: Lionel Scaloni
Bijnaam: La Albiceleste (De wit hemelsblauwen)
FIFA Ranking: 3

Feestende Argentijnen na de winst in de strijd om de 'Finalissima' in Juni (3-0).

De kwalifcatie

Argentinië kende in aanloop naar de WK's van 2010 en 2018 hobbelige wegen, daar was op weg naar dit WK totaal geen sprake van. Toegegeven, de moeilijkste wedstrijd -- uit naar Brazilië -- werd na vijf minuten onderbroken en nooit meer gespeeld, maar de kwalificatiecampagne leverde uiteindelijk een ongeslagen reeks op die momenteel is opgelopen naar 35 wedstrijden. Met in die reeks onder meer een overwinning tegen Brazilië die hen de Copa America 2021 opleverde. Een mijlpaal, aangezien voor het eerst sinds 1992 een prijs gepakt werd. Beginnend coach Lionel Scaloni begon als verzorger bij de nationale ploeg, maar werd voor de groep gegooid en dat bleek een goede keuze. Sindsdien gaat het crescendo met het Argentijnse voetbal.

De speelstijl

De karakterestieken van het nieuwe Argentinië begonnen in de loop van de Copa America 2019 steeds meer zichtbaar te worden. Sindsdien heeft Argentinië haar stijl steeds meer gefinetuned. Een stijl die gebaseerd is op geduldig balbezit op het middenveld, waarbij de driehoek van Leandro Paredes, Rodrigo De Paul en Giovani Lo Celso de bal in bezit houden totdat ze Lionel Messi in stelling kunnen brengen richting het vijandelijke doel.

De grootste kracht

Messi scoorde de afgelopen jaren bonuspunten bij de fans door aan tegeven dat zijn prioriteit toch echt op Argentinië heeft gelegd en de winst van het WK 2022. Maar het team om hem heen ontwikkelt zich ook steeds beter. Veel zal afhangen van het partnerschip tussen de vedetten Lionel Messi, Lautaro Martinez en, die andere routinier, Angel Di Maria. Argentinië heeft in balbezit de neiging om de tegenstanders te lokken en kapot te spelen en op die manier ruimte te creëren op de helft van de tegenstander. In Juni werden de blauwdrukken van het nieuwe Argentinië al breed uit prijsgegeven tijdens een wedstrijd tegen Europees kampioen Italië in de "Finalissima". De Italianen werden op fenomenale wijze met 3-0 aan de kant gezet.

De grootste zwakte

Ook verdedigend staan de Argentijnen hun mannetje. Vanaf het moment dat keeper Emiliano Martinez en centrale verdediger Cristian Romero tegelijkertijd aan het team werden toegevoegd, loopt het op rolletjes. Argentinië kreeg slechts twee goals tegen in de laatste 14 wedstrijden. Echter kan die afhankelijkheid van onder andere keeper Martinez ook zorgen voor scepsis. Zijn ze niet té afhankelijk van deze keeper? Daarnaast is de vraag hoe de verdedigende krachten zich laten zien op het allerhoogste mondiale podium.

De sterspeler: Lionel Messi

Wie anders? Messi scoort er de laatste tijd lustig op los voor de Argentijnen. Hoewel de tegenstand in Qatar een stuk harder zal zijn, maar die statistiek benadrukt het oude gezegde dat "de sterren helderder schijnen als de collectieve balans van het team goed is." Waar in het verleden Plannen A, B en C uitsluitend Messi als hoofdrolspeler hadden, is dat nu anders. Hij is veel beter geïntegreerd in de structuur van het team, zowel tactisch als mentaal. Waar ooit zijn rustige, op zichzelf staande karakter remmend kon werken op de ploeg, is hij nu een vocale en bemoedigende leider. Messi lijkt in te zien dat dit hét moment is om met zijn vaderland geschiedenis te kunnen schrijven.

De vermoedelijke opstelling

(4-3-3): Martinez; Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico; De Paul, Paredes, Lo Celso; Messi, Lautaro Martinez, Di Maria.

Wat zeggen de cijfers?

- Beste WK-prestatie: 2 keer wereldkampioen (1978,1986)

- Argentinië begint november met een reeks van 35 ongeslagen wedstrijden. Dit is slechts twee wedstrijden verwijderd van een wereldrecord voor mannenvoetbalteams.

- FiveThirtyEight SPI: 48% kans op het behalen van de kwartfinale, 8% kans op de wereldtitel.

Voorspelling:

Argentinië is in bloedvorm en als ze in vorm raken, zullen ze zeker een van de meest aantrekkelijke teams in Qatar zijn. Ze hebben het volste recht om ervan te dromen om er met de eindzege vandoor te gaan. In de collectieve zin van het woord is dit hun beste team in jaren. Toch blijft de vraag of de verdediging wel goed genoeg is. De halve finales zouden hun limiet kunnen zijn, maar de finale zou zomaar bereikt kunnen worden. -- Tim Vickery.


Polen

Bondscoach: Czeslaw Michniewicz
Nickname: De witroden
FIFA Ranking: 26

Poolse spelers zingen het volkslied voorafgaand aan de Nations League-wedstrijd met Wales (0-1 winst).

De kwalificatie

De resultaten van Polen in de kwalificatiegroep I waren niet indrukwekkend. Hun zes overwinningen kwamen uit winstpartijen tegen Andorra, Albanië en San Marino, waardoor ze vijf punten achter koploper Engeland eindigde en dus doorgingen naar de play-offs. In de halve finales van de play-offs mazzelde Polen omdat Rusland na het begin van de oorlog in Oekraïne door de FIFA werd gediskwalificeerd. Polen bewaarde vervolgens hun beste prestatie voor de play-off finale tegen Zweden, door met 2-0 te winnen na doelpunten van Robert Lewandowski en Piotr Zieliniski.

De speelstijl

Hoofdcoach Czeslaw Michniewicz, die in januari het stokje overnam van Paulo Sousa, staat voor reactief voetbal. Polen heeft doorgaans aanzienlijk minder balbezit en een lager aantal schoten dan hun tegenstanders.Vanuit een behoudende speelstijl zoeken ze naar een opening om vedette Robert Lewandowski in stelling te brengen. Dit zorgt niet voor het meest attractieve spel, maar het zorgt wel voor effectiviteit.

De grootste kracht

Hoewel Polen de nadruk legt op defensieve stabiliteit, zijn de aanvallende spelers met ervaring in de buitenlandse topcompetities een grote troef. Zielinski, Sebastian Szymanski en Nicola Zalewski dienen als een solide aanvoer voor Lewandowski. De Barcelona-spits levert bijna altijd voor zijn land en zorgt voor de broodnodige doelpunten. Hoewel hij zijn productie van zijn tijd bij Borussia Dortmund (103 doelpunten in 187 wedstrijden) en Bayern München (344 in 375) niet evenaart, scoorde hij toch 76 keer in 134 wedstrijden voor Polen.

De grootste zwakte

De grootste kracht van Polen is ook hun grootste zwakte. De focus op Lewandowski heeft de prestaties van het team in het verleden geschaad, omdat er te veel gewicht op de schouders van één speler wordt gelegd. Bovendien heeft Lewandowski zelden zijn clubprestaties naar de nationale ploeg kunnen vertalen. Door al die jaren voor Dortmund, Bayern en nu Barcelona te spelen, werd de focus op het clubvoetbal te groot voor de spits. Hoewel in clubvoetbal alleen vaak gekeken wordt naar zijn doelpuntenproducite, heeft Lewandowski bij Polen de taak om een echte leider te zijn. De vraag is of deze rol hem wel echt schikt.

De sterspeler: Robert Lewandowski

Het is niet verwonderlijk dat Lewandowski de ster van dit team is. Na zijn transfer van € 45 miljoen van Bayern naar Barcelona deze zomer, bleef hij wedstrijd na wedstrijd scoren en maakte hij 17 doelpunten in zijn eerste 16 optredens voor 'Blaugrana'. Lewandowski is ongetwijfeld een van de grootste Poolse spelers in de geschiedenis en gezien zijn leeftijd zal dit WK waarschijnlijk zijn laatste zijn, wat hem een extra boost zou kunnen geven om indruk te maken op dit podium. Hij is zich zeer bewust van zijn reputatie buiten zijn thuisland en zal zeer gemotiveerd zijn.

De vermoedelijke opstelling

(3-4-2-1): Szczesny; Bednarek, Glik, Kiwior; Frankowski, Krychowiak, Linetty, Zalewski; Zielinski, Szymanski; Lewandowski

Wat zeggen de cijfers?

- Beste WK-prestatie: 3e plaats (1974 en 1982)

- Lewandowski was 35 keer betrokken bij een goal in de laatste drie kwalificatiecycli.

- FiveThirtyEight SPI: 35% kans op het bereiken van de achtste finale, 12% kans op het bereiken van de kwartfinale.

De voorspelling:

De eerste speeldag in Groep C zal cruciaal zijn voor Polen, aangezien ze het opnemen tegen Mexico in wat de strijd om de tweede plaats lijkt te worden. Het is echter waarschijnlijk dat Polen niet uit de groep zal komen en Qatar vroegtijdig zal verlaten. --Constantin Eckner.


Saoedi-Arabië

Bondscoach: Herve Renard
Bijnaam: De groene valken
FIFA Ranking: 51

Het elftal van Saoedi-Arabië voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd met Australië (1-0 winst).

De kwalificatie

Saudi-Arabië keert voor de tweede keer op rij terug naar het WK, een prestatie die ze sinds de edities van 2002 en 2006 niet hadden behaald. Hoofdcoach Herve Renard werd aan het begin van de kwalificaties aangesteld, al werd al snel getwijfeld of hij de juiste man was om de ploeg naar het WK te leiden. Sindsdien heeft hij het schip echter gestabiliseerd. Saudi-Arabië won 13 van hun volgende 17 wedstrijden om de tweede ronde ongeslagen af te sluiten. In een lastige derde groep met onder meer Japan en Australië als tegenstanders begon Renard aan een lastige klus om in Qatar aan de aftrap te verschijnen. Het tegendeel bleek waar. Slechts één keer werd er verloren in een wedstrijd die nergens meer om ging tegen Japan (2-0). Het zorgde ervoor dat Saudi-Arabië zelfs met 1 punt boven favoriet Japan eindigde en zich zo soeverijn plaatste voor de eindronde.

De speelstijl

Onder de voorganger van Renard, Juan Pizzi, speelde Saoedi-Arabië erg aanvallend voetbal. Ze rekening hiervan kreeg het land in 2018. Tijdens de openingswedstrijd op het WK in Rusland werden de mannen van de toenmalig bondscoach met 5-0 van het veld geveegd door het gastland Rusland. Renard heeft het evenwicht aan de zijkant hersteld en meer defensieve verantwoordelijkheid geïntroduceerd. Hierdoor kunnen de meer aanvallende spelers floreren. We kunnen een team verwachten dat zal aantreden in een 4-5-1 formatie met spelers die gedoseerd aanvallen en tegelijkertijd weten wanneer ze moeten inzakken.

De grootste kracht

Het elftal van Renard is een mix tussen techniek, flair en zelfvertrouwen, iets dat kenmerkend is voor Saudische spelers. Door deze techniek zal erg gezocht worden naar een manier om de tegenstander uit te lokken een overtreding te maken. Vier van de elf doelpunten op een WK in de geschiedenis van het buurland van Qatar kwamen namelijk van de penaltystip. Ze zullen voor elke tegenstander proberen een 'pain in the ass' te zijn om te verdedigen.

De grootste zwakte

Net als thuisland Qatar kenmerkt het elftal van Saudi-Arabië zich door spelers die in eigen land spelen. De grote valkuil hierin is dat spelers dus een groot gemis aan internationale ervaring hebben. Met tegenstanders als Mexico, Argentinië en Polen kan dit voor problemen gaan zorgen. De vraag is hoe het onervaren team hiermee zal kunnen omgaan. Door hun drift om te willen aanvallen kan het land daarnaast de verdedigende, tactische zaken over het hoofd zien waardoor er ruimte ontstaat voor de tegenstander.

De sterspeler: Salem Al-Dawsari

In een team van spelers die uitsluitend in eigen land gespeeld hebben, valt vleugelspeler Salem Al-Dawsari op. De 30-jarige speelde een korte periode in het buitenland bij Villarreal, maar speelde verder zijn hele carrière bij het in Riyad gevestigde Al Hilal, wat leidde tot twee AFC Champions League-titels in 2019 en 2021 en 62 interlands waarin hij zestien doelpunten maakte vanuit zijn positie op de linkerflank. Al-Dawsari is snel en inventief aan de bal. Hij scoorde vier jaar geleden het laatste WK-doelpunt van Saudi-Arabië in een 2-1 overwinning tegen Egypte en zal proberen dit komend WK dunnetjes over te doen.

De vermoedelijke opstelling:

(4-5-1): Al Owais; Abdulhamid, Al-Amri, Al-Bulaihi, Al-Shahrani; Al-Faraj, Al-Hassan, Al-Najei, Al-Dawsari, Bahebri; Al-Shehri.

Wat zeggen de cijfers?

- Beste WK-prestatie: achtste finale (1994)

- Saudi-Arabië verloor slechts drie keer in achttien kwalificatiewedstrijden.

- FiveThirtyEight SPI: 29% kans op het bereiken van de achtste finale, 9% kans op het bereiken van de kwartfinale.

De voorspelling:

Tegenover WK-favorieten Argentinië, een Poolse kant geleid door de makkelijk scorende Lewandowski, en een ervaren Mexico-team, hebben Saoedi-Arabië een enorme berg werk te verzetten. Het doel is om zware nederlagen te vermijden en vanuit daar op zoek te gaan naar een resultaat. Het zal een hels karwei worden om de volgende ronde te bereiken voor het laagst geklasseerde team van dit WK. --Wael Jabir.

WAT MOET JE NOG MEER WETEN?

- Alle WK-selecties
- WK-nieuws
- WK-uitslagen