<
>

Terugblik in cijfers: Tannane had er zin in, 'krijger' van Emmen, excellerende Booth en Bel Hassani van alle markten thuis

ESPN

Uiteraard stond het treffen tussen Ajax en PSV centraal in speelronde dertien. Tenminste drie dagen kent de Eredivisie een andere koploper door de 1-2 overwinning van de Eindhovenaren. Op de andere acht velden gebeurde ook meer dan voldoende dus is het weer hoog tijd voor een terugblik aan de hand van de data.

Het werd een wedstrijd waarbij het voetbal minder centraal stond, dan het eigenlijk zou moeten zijn. De 133e editie van De Topper zal herinnerd worden om de licht ontvlambare mentaliteit én de eerste keer dat het Ajax-publiek zich vocaal richtte tot trainer Alfred Schreuder. PSV is en blijft de enige club in de Eredivisiehistorie die vaker van de Amsterdammers won dan verloor (54x winst, 27x gelijk en 52x verloren). Ajax verloor de laatste drie duels in alle competities met de bezoekers, wat een evenaring is van de langste reeks nederlagen sinds het seizoen 1999/2000.

Omdat er zo veel over de clash tussen beide grootmachten is gezegd en geschreven- en er naar alle waarschijnlijkheid nog veel meer gaat komen- focust dit artikel zich verder op al het ander moois wat de Eredivisie dit weekend bood. Te beginnen op de vrijdagavond waar N.E.C. voor het eerst na tien duels weer eens een wedstrijd won. Geen club wachtte langer op een zege dan zij. Via een prachtige knal van afstand werd Lasse Schöne de grote man. In zijn 400e Eredivisieduel maakte de Deense routinier zijn 31e doelpunt uit zijn loopbaan van buiten het strafschopgebied. Deze eeuw deed alleen Steven Berghuis dat vaker (32).

Zijn knal was lang niet de enige poging van de wedstrijd. Het was een ware schiettent. Beide ploegen kwamen gezamenlijk tot zeventien schoten op doel. Toch viel er maar één goal. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor het hoogste aantal doelpogingen tussen de palen in een duel met maximaal één treffer sinds oktober 2016. Dat SC Cambuur het net niet wist te vinden (zes pogingen) is even opvallend als verklaarbaar. De Leeuwarders hebben moeite met scoren, maar kregen wel een aantal opgelegde kansen. Wederom ging er geen in, verloor het zes van de zeven thuiswedstrijden dit seizoen (1x winst) en kwamen ze in geen van die verliespartijen tot een doelpunt. Een flink contrast met vorig jaar waar het Cambuur Stadion een 'onneembare vestiging' leek te zijn.

De Nijmegenaren schoten maar liefst elf keer op doel, wat het hoogste aantal voor hen is in de competitie sinds 15 augustus 2010 (ook elf tegen Willem II). João Virgínia had voor de tweede keer dit seizoen antwoord op tien pogingen (eerder tegen RKC) en werd de eerste keeper die dit twee keer in een Eredivisieseizoen lukt sinds Hidde Jurjus in 2018/19. De 23-jarige Portugees had een pittige kluif aan N.E.C.-spelmaker Oussama Tannane.

Het was een avond waar de Marokkaanse middenvelder er weer écht zin in had. Buiten zijn acht schoten creëerde hij ook zes kansen. In totaal dus maar liefst betrokken bij veertien doelpogingen, wat het hoogste aantal voor een N.E.C.’er in de Eredivisie is sinds dat Opta deze data verzamelt (2010/11).

Op zaterdag viel voornamelijk de 0-4 afstraffing van Sparta tegen Vitesse het meest op. De Rotterdammers boekten de grootste zege op hen in alle competities sinds 1972. Tobias Lauritsen was een van de grote mannen- letterlijk en figuurlijk- aan Rotterdamse zijde.

In liefst tien van de twaalf vorige speelrondes won Lauritsen de meeste kopduels van alle spelers in de speelronde. Maar bij de 0-4 op Vitesse overtrof de Noorse targetman zichzelf met twee goals en een seizoenrecord van zestien gewonnen luchtduels.

Een paar uur later liet Peruaan Miguel Araujo het juiste verdedigende voorbeeld zien. Voor de tweede wedstrijd op rij hield hij met zijn ploeg FC Emmen de nul in de Eredivisie. De Emmenaren zitten in een goede flow, want de voorbije vier duels werden evenveel punten (5) behaald als in de eerste negen wedstrijden van het seizoen. Hoofdrol bij deze wederopstanding is er voor Araujo. Vorige week liet de Peruaanse centrumverdediger de meeste gewonnen duels noteren, ditmaal leidt hij alle spelers in defensieve opruimingen.

Ook in het vierde duel op rij en tevens laatste van de zaterdagavond kwam er slechts een ploeg tot scoren. sc Heerenveen hield voor de zesde keer dit Eredivisieseizoen de nul (13 wedstrijden). Daarmee evenaren ze het aantal waar ze afgelopen jaargang bijna twee keer zo lang over deden (speelronde 25).

In de eerste weken van het seizoen boekten de Friezen successen met een defensief solide 1-5-3-2-formatie, maar om de wat doodgeslagen aanval weer wat nieuw leven in te blazen, is trainer Kees van Wonderen teruggekeerd naar een 1-4-3-3. Een geslaagde keuze, zo lijkt het. Liefst drie van de vijf spelers met de meeste aangekomen passes in de laatste 30 meter van het veld zijn afkomstig van Heerenveen.

Nadat de Eredivisie zo’n veertien uur stil had gelegen, werd de voetbalzondag geopend door FC Utrecht en FC Groningen. Twee ploegen met nieuwe trainers die wellicht wat meer van hun nieuwe avontuur hadden verwacht. Henk Fraser heeft inmiddels wat meer ademruimte nu voor het eerst sinds september-oktober 2021 drie opeenvolgende competitieduels werden gewonnen door de Utrechters.

Taylor Booth had het flink op zijn heupen. De Amerikaan dribbelde er vrolijk op los en was verreweg de meest gevaarlijke speler van het veld. De 21-jarige transfervrij van FC Bayern Munchen II overgekomen speler verdubbelde zijn seizoenstotaal wat betreft gecreëerde kansen en scoorde zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club. Mede door zijn creativiteit slaagden de Domstedelingen erin om voor het eerst sinds augustus 2015 weer eens thuis van de Trots van het Noorden te winnen. De laatste vijf duels in de Galgenwaard tussen beide teams eindigde drie keer gelijk en twee keer namen de Groningers de volle buit mee.

In de schaduw van De Topper werd om 16:45 uur ook in Waalwijk afgetrapt. RKC versloeg voor de derde keer op rij AZ in de Eredivisie. Dat is nu even vaak als in de voorgaande 22 ontmoetingen op rij (2x gelijk, 17x verlies). Invaller Zakaria Bakkali was de matchwinner met twee doelpunten als invaller. Eerder dit seizoen deed Mika Biereth dat al eens.

Toch zal deze wedstrijd voornamelijk de focus gaan naar de blunderende Hobie Verhulst. De doelman ging tweemaal opzichtig in de fout en kostte de Alkmaarders dus minstens een punt. De laatste keer dat een AZ-doelman twee keer blunderde met een tegentreffer tot gevolg was in april 2012 toen Esteban Alvarado tegen PSV twee keer in de fout ging.

In de absolute slotfase verspeelde de 29-jarige Amsterdammer knullig de bal toen hij het voetballend wilde oplossen, terwijl hij eerder al een op het oog simpele bal van Iliass Bel Hassani liet glippen. De 30-jarige Marokkaan speelt dit seizoen als herboren en maakte alweer zijn vijfde goal van het seizoen. Vier daarvan kwamen van buiten de zestienmeter, wat het hoogste aantal is voor een RKC’er sinds Rick Hoogendorp in 2002/03 (5). Toch is hij niet alleen buiten het strafschopgebied goed, want er was afgelopen speelronde geen speler met meer balcontacten in vijandelijke zestien dan hij.

Tot slot dan nog even de metervreter en snelheidsduivel in het zonnetje zetten. Julian Baas is maar weer eens degene met de meest afgelegde kilometers (13,77) terwijl Alex Bangura- ook niet geheel verrassend- de sprinter van de week is. Ivo Pinto was de enige andere speler die deze week meer dan 400 meter aflegde met een sprintsnelheid van boven de 25 kilometer per uur. Maar verschil moet er zijn: Met liefst 666 sprintmeters op topsnelheid stond de turbo van Bangura weer enorm vaak aan.