<
>

De 'verhitte' Topper tussen Ajax en PSV in cijfers

Het topduel tussen Ajax en PSV was een wedstrijd waarbij het eerder gaat over de randzaken dan het voetbal. Door opstootjes, ‘schoolplein stoerdoenerij’ en veel overtredingen werd het een nogal verhit treffen. Uiteindelijk trokken de Eindhovenaren aan het langste eind en mogen ze zich voor tenminste drie dagen koploper noemen. Met name in de verdedigende data voerde PSV de boventoon, waarmee ze de wedstrijd naar zich toe getrokken hebben. Een analyse van De Topper in cijfers.

Het was al een tijdje geleden dat PSV drie punten overhield aan een treffen met Ajax in de Eredivisie. De laatste keer was op 23 september 2018 (3-0). De zeven wedstrijden ertussen (drie remises, vier verliespartijen) leverden maximaal een punt op. Lange tijd werden de Brabanders bekritiseert dat het in topduels niet of nauwelijks won, maar dit seizoen is dat helemaal anders. Na de wedstrijd tegen Feyenoord (4-3 winst) won het nu dus ook van de andere club uit de traditionele top-3. Bij Ajax hangt de vlag er anders bij. Ze leden de zevende nederlaag dit seizoen in alle competities, wat één meer is dan in heel 2021/22.

Als je alleen naar de cijfers kijkt, krijg je wellicht een vertekend beeld van de wedstrijd. Vrijwel alle statistieken waren in het voordeel van de thuisploeg. Zeker in het aanvallende gedeelte voerde Ajax de boventoon. Alle data van Ajax is beter, op de allerbelangrijkste statistiek na: doelpunten.

De ploeg van Ruud Van Nistelrooij verprutste, zeker in de slotfase van de wedstrijd, een groot aantal kansen waarin ze verder afstand konden nemen. Daardoor kwamen ze tot ‘slechts’ vijf doelpogingen- het laagste van alle clubs dit weekend-, waarvan twee op doel. De laatste keer dat PSV zo weinig het doel onder vuur nam in een competitieduel was op 1 december 2013 tegen Feyenoord (4).

PSV koos er in de openingsfase ervoor om Ajax direct onder druk te zetten en dat leverde veelvuldig de bal op. Naar mate de wedstrijd vorderde, kantelde dat. Over de gehele wedstrijd hadden de bezoekers 36,7 procent balbezit. Het laagste percentage balbezit voor PSV in een Eredivisieduel sinds 10 januari 2021 (toen 32,9%, ook uit bij Ajax).

Ajax was vrij tandeloos aan de bal en kon moeilijk domineren. Doordat Alfred Schreuder met Daley Blind de beste passer in de opbouw op de bank hield, was Ajax bijzonder afhankelijk van de voorwaartse passing van Steven Berghuis. Te afhankelijk, blijkt. Geen enkele Ajacied kwam ook maar tot de helft van Berghuis’ eindtotaal aan passes in de aanvallende zone.

Waar Ajax dus op voetballend vlak statistisch de boventoon voerde, was dat op een specifiek vlak niet het geval. Wat betreft verdedigende acties had PSV betere cijfers. Zeer cruciaal en volgens Arnold Bruggink zelfs de reden waarom zij de wedstrijd hebben gewonnen.

Met name André Ramalho, Érick Gutiérrez en Ibrahim Sangaré maakten hierin het verschil. De Braziliaanse verdediger was degene die op Edson Álvarez na de meeste persoonlijke duels uitvocht, maar wel de meeste duels won. Twaalf van de veertien keer kwam hij als winnaar uit de strijd in een persoonlijk duel. Ook was hij de PSV’er met de meeste gewonnen luchtduels én uitverdedigende acties.

Daarnaast nog een bijzondere rol voor de twee Mexicaanse middenvelders van beide ploegen. Guti, die twee van zijn tien doelpunten voor PSV tegen Ajax (alle competities) maakte, liet eens te meer zien van onschatbare waarde te zijn op het middenveld van de Brabanders. Er was geen speler met zo veel succesvolle tackles als hij (vier van de vijf).

Aan de andere kant pakte landgenoot Álvarez een hoofdrol. De 24-jarige controleur stookte een aantal keer het vuurtje flink op, waardoor de wedstrijd flink ontvlambaar werd. Daarnaast liet hij zich op voetballend vlak ook zien. Hij werd namelijk degene met de meeste doelpogingen, balcontacten, (succesvolle) passes én gewonnen (kop)duels aan de kant van de Ajacieden.

Al met al geen sierlijke wedstrijd met zeer goed voetbal, maar eentje waarin strijd en duels de doorslag gaf. PSV deed dat beter en nam dus de drie punten mee uit de Johan Cruijff ArenA. Voor Ajax staat er al snel de volgende wedstrijd op het programma om de vervelende nasmaak weg te spoelen. Woensdag wacht Vitesse en kan de ploeg van Alfred Schreuder de koppositie weer terugpakken. Die wedstrijd is om 20:00 uur LIVE te zien op ESPN2. PSV komt zaterdag weer in actie. Dan staat het volgende topduel op het programma. In eigen huis ontvangt het om 21:00 uur nummer vijf AZ. Ook deze wedstrijd is natuurlijk LIVE te zien op het hoofdkanaal van ESPN.