<
>

LAFC wint knotsgekke finale van de MLS Cup na strafschoppen

LAFC heeft de MLS Cup gewonnen. De ploeg won in een heerlijke finale na strafschoppen van Philadelphia Union. De knotsgekke wedstrijd was na verlenging in 3-3 geëindigd. In de reguliere speeltijd scoorden Kellyn Acosta en Jesus Murillo namens LAFC en Daniel Gazdag en Jack Elliot namens Philadelphia Union.

2-2 was de stand na 90 minuten en dus was er een verlenging nodig. In die verlenging kreeg LAFC-doelman Maxime Crepeau een rode kaart. Vlak daarna leek Jack Elliot de winnende te maken, maar in de 128ste minuut kopte Gareth Bale nog de 3-3 binnen. De strafschoppen werden beter genomen door LAFC, waardoor het de MLS Cup heeft gewonnen.

LAFC kwam na 27 minuten op 1-0. Kellyn Acosta schoot, via de muur, een vrije trap tegen de touwen. Dat was ook de ruststand.

Na rust kwam Philadelphia Union beter uit de kleedkamer en kwam het ook al snel op 1-1. Daniel Gazdag was alert bij een mislukt schot van Jose Martinez. Hij nam de bal fraai mee en schoot van dichtbij binnen

In de 83ste leek Jesus Murillo de winnende 2-1 binnen te koppen. De verdediger kopte fraai raak in de verre hoek met nog maar zeven minuten op de klok. Jack Elliot zorgde echter in de 85ste minuut nog voor de 2-2. Elliot kon vogelvrij binnenkoppen na een vrije trap van Kai Wagner.

2-2 was ook de stand na 90 minuten en dus moest er worden verlengd. In die verlenging was er vooral een verschrikkelijk moment te benoemen. LAFC-doelman Maxime Crepeau kwam te laat uit zijn goal en haalde Cory Burke onderuit. De botsing was dusdanig hard dat Crepeau, de beoogde doelman van Canada bij het WK, zijn been op vreselijke wijze brak. Omdat Burke doorgebroken was, ontving de zwaar geblesseerde Crepeau wel de rode kaart.

Met 10 man kan LAFC geen stand meer houden. Centrale verdediger Jack Elliot maakte zijn tweede van de wedstrijd. In de blessuretijd van de verlenging kreeg hij de bal na een scrimmage voor zijn voeten en schoot raak. Alles leek er op alsof Philadelphia Union kampioen ging worden van de MLS en de MLS Cup op zijn naam ging schrijven.

Maar, in de 128ste(!) minuut, was daar superster Gareth Bale. De Welshman torende hoog boven zijn man uit en kopte fraai raak: 3-3. Dat was ook de eindstand en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Bij die strafschoppen eiste uitgerekend John McCarthy de hoofdrol op. De keeper die moest invallen vanwege de rode kaart van Crepeau stopte twee strafschoppen en werd de absolute held van Los Angeles. Die club wint voor het eerst in de historie de MLS Cup en mag zich de beste ploeg van Amerika noemen.