<
>

Nederland beleeft geweldige week voor coëfficiëntenranglijst

ANP

Nederland heeft een uitstekende Europese week achter de rug. Op de coëfficiëntenlijst, waar de Europese resultaten van de laatste vijf jaar worden bijgehouden, is de voorsprong op concurrent Portugal vergroot tot 2,984 punten.

Nederland staat nu zesde en die plek geeft in het seizoen 2024/2025 recht op twee directe plaatsen in de Champions League, die komende seizoen verdiend kunnen worden. De nummer drie van de Eredivisie gaat in die situatie naar de voorronde van het miljardenbal.

Alleen maar overwinningen

Ajax, Feyenoord, PSV en AZ wisten deze week allemaal te winnen. Zowel Feyenoord als AZ kreeg ook nog eens bonuspunten vanwege de eerste plaats in de groep.

Ajax wist zich niet te kwalificeren voor de knock-outfase van de Champions League, maar met de derde plek mogen de Amsterdammers wel door in de Europa League. De club van trainer Alfred Schreuder komt uit in de zogeheten tussenronde, waarin het Stade Rennais, AS Roma, Union Berlin, Manchester United, FC Midtjylland, FC Nantes of AS Monaco kan treffen.

PSV tegen nummer 3 Champions League

Ook PSV komt in die tussenronde in actie, alvorens het zich bij de beste zestien ploegen van de Europa League mag scharen. De Eindhovenaren treffen een nummer drie van de Champions League: Bayer Leverkusen, FC Barcelona, Juventus, RB Salzburg, Sporting Portugal, Shakhtar Donetsk of Sevilla. De wedstrijden van Ajax en PSV staan 16 en 23 februari op het programma.

Feyenoord (EL) en AZ (CFL) komen pas 9 en 16 maart in actie, zij hoeven geen tussenronde te spelen en zitten al bij de laatste zestien.

Vier van de vijf

Net als Nederland is Portugal met nog vier ploegen actief in Europa. FC Porto en Benfica spelen nog Champions League, Sporting Portugal mag zich richten op de tussenronde van de Europa League en Sporting Braga neemt deel aan de tussenronde van de Conference League. Ondanks dat Portugal met twee teams op het hoogste niveau meedoet, maakt dat voor de coëfficiënten vrijwel niets uit. Sterker nog: een overwinning of een gelijkspel voor een Nederlandse ploeg levert meer punten op. Dat komt omdat Nederland nog met vier van de vijf (FC Twente kwam niet door de voorrondes) clubs in Europa speelt. Portugal begon met zes ploegen, waarvan er al twee zijn uitgeschakeld. Elke score wordt bij Nederland door vijf gedeeld, bij Portugal door zes.

Nederland krijgt daardoor 0,4 punten bij een overwinning en 0,2 punten bij een gelijkspel, zolang er vier ploegen actief zijn in Europa. Voor Portugal is dat respectievelijk 0,33 en 0,165. Kwalificeren voor de volgende ronde is voor welk toernooi dan ook 1 bonuspunt waard.

De Europese successen van Nederlandse clubs zijn dus goed voor het hele Nederlandse voetbal. De Eredivisie, dat in 2019 de kampioen nog naar de voorronde van de Champions League zag gaan, heeft zelfs nummer vijf Frankrijk in het vizier. Als nummer vijf - na dit seizoen - van de coëfficiëntenranglijst gaan zelfs de nummers één, twee én drie direct naar de Champions League. Het verschil met Frankrijk is maar 2,797 punten.

De huidige coëfficiëntenstand:

1. Engeland - 103,141 (7 van de 7 nog actief)
2. Spanje - 88,855 (6/7)
3. Duitsland - 79,106 (7/8)
4. Italië - 71,497 (7/7)
5. Frankrijk - 59,497 (5/6)
6. Nederland - 56,700 (4/5)
7. Portugal - 53,716 (4/6)
8. België - 38,600 (4/5)

Maandag 7 november zie je om 13:00 uur LIVE de loting voor de tussenronde van de Europa League en om 14:00 uur LIVE de loting voor de tussenronde van de Conference League op ESPN.