<
>

Dit zijn de scenario's voor Feyenoord, PSV en AZ in Europa

Feyenoord, PSV en AZ staan voor een heet avondje in Europa. Veel staat er op het spel en lang niet alles is beslist. Zo kan Feyenoord nog groepswinnaar én uitgeschakeld worden. PSV hoopt op een groot wonder om zo nog over Arsenal heen te springen en AZ krijgt een directe concurrent op bezoek.

Voor we langs alle scenario's gaan is het wel goed om aan te geven wat er op het spel staat: in zowel de Europa als Conference League gaat de nummer 1 in de poule door naar de achtste finales. Nummers 2 gaan de zogeheten tussenronde in, waarin zij een nummer 3 uit een hoger toernooi treffen. Mocht PSV tweede worden spelen zij dus tegen een ploeg die in de Champions League derde is geworden. De nummer 3 in de Europa League zakt af naar de Conference League om het daar tegen een nummer 2 op te nemen. Vierde worden betekent uitschakeling. Dat geldt ook voor de nummer 3 in de Conference League, al is AZ al zeker van in ieder geval plek 2.

Pak de rekenmachine erbij, want dit zijn de scenario's:

Feyenoord heeft het - redelijk - in eigen hand

We beginnen gelijk met de ingewikkeldste, want in de groep van Feyenoord zijn nog de gekste scenario’s mogelijk. De Rotterdammers kunnen nog eerste, tweede, derde en vierde worden in groep F van de Europa League.

Het goede nieuws is dat Feyenoord het nog redelijk in eigen hand heeft. De opdracht is namelijk simpel: winnen van Lazio met twee goals verschil. Want dan toept Feyenoord over Lazio heen en worden de Rotterdammers in ieder geval tweede. Als Midtjylland dan ook nog van Sturm Graz wint is Feyenoord zelfs groepswinnaar.

Als Feyenoord met slechts één doelpunt verschil wint is het alleen door als Graz verliest van Midtjylland.

Mocht de ploeg van Arne Slot winnen en Sturm Graz verliest op bezoek bij Midtjylland, dan eindigen alle vier de ploegen op acht punten. Als twee of meer ploegen op een gelijk aantal punten komen, wat heel waarschijnlijk het geval gaat zijn in poule F, dan wordt er gekeken naar 12 regels die bepalen wie er doorgaat.

Dan zijn er ook nog meerdere opties als Feyenoord niet wint van Lazio. De Europa League is dan sowieso klaar voor de Rotterdammers, maar de derde plek levert nog de tussenronde in de Conference League op. Om die te halen moet Feyenoord minstens hetzelfde resultaat halen als Midtjylland om de Denen voor te blijven.

Was dat het? Nee, niet helemaal. Omdat Midtjylland en Feyenoord onderling twee keer 2-2 hebben gespeeld en hun onderling resultaat gelijk is, kunnen er ook nog allerlei andere tiebreakers in werking treden. Hieronder staan ze allemaal op een rij. Belangrijk om te weten is dat Feyenoord meer uitdoelpunten in de groep gemaakt heeft dan de Denen (vier om drie). Aangezien Feyenoord en Midtjylland donderdag allebei thuis spelen komt hier dus geen verandering meer in.

Tiebreakers in Europa:

A) Aantal punten in onderlinge wedstrijden van de teams die gelijk staan
B) Doelsaldo in onderlinge wedstrijden van de teams die gelijk staan
C) Aantal gemaakte goals in onderlinge wedstrijden van teams die gelijk staan
D) Als in bovenstaande criteria in ieder geval 1 team is afgevallen, wordt er bij de overgebleven teams opnieuw bovenstaand rijtje afgewerkt met alleen de overgebleven teams.
E) Doelsaldo van alle wedstrijden in de poule
F) Aantal gemaakte goals in alle wedstrijden in de poule
G) Aantal gemaakte uitgoals in alle wedstrijd in de poule
H) Club met meeste overwinningen
I) Club met meeste uitoverwinningen
J) Fair play (club met minste aantal 'disciplinaire punten', waarbij een rode kaart telt voor 3 en een gele kaart voor 1)
K) Hoogste clubcoëfficiënt

Feyenoord - Lazio zie je vanaf 18:45 uur op ESPN 2
Midtjylland - Sturm Graz zie je vanaf 18:45 uur ESPN 4

'Groot wonder' nodig voor groepswinst PSV
Een ding is zeker in Eindhoven: PSV speelt na de overwinning op Arsenal van vorige week ook na de winter Europees voetbal. In de groep van de Eindhovenaren staan de Gunners nog wel aan de leiding. Als de ploeg uit Londen zijn laatste wedstrijd wint van FC Zürich, is het eerste. Alleen als PSV van Bodø/Glimt wint en Arsenal punten verliest winnen de Eindhovenaren de groep.

Volgens PSV-trainer Ruud van Nistelrooij zou dat een 'groot wonder' zijn:

Arsenal - FC Zürich zie je vanaf 21:00 uur op ESPN
FK Bodø/Glimt - PSV zie je vanaf 21:00 uur ESPN 2

AZ wil tussenronde ontlopen
AZ is koploper in groep E van de Conference League en de Alkmaarders hebben thuis aan een gelijkspel tegen SC Dnipro -1 genoeg om zich te verzekeren van groepswinst. Dan gaat het dus direct naar de achtste finale van de Conference League. Als de Oekraïners winnen springen zij over AZ heen en zijn de Alkmaarders veroordeeld tot de tussenronde.

Feyenoord - Lazio zie je vanaf 18:45 uur op ESPN 2
AZ - Dnipro zie je vanaf 18:45 uur ESPN