<
>

Slot en Timber duidelijk voor finale groepsfase: "We moeten winnen"

Alle mogelijke scenario's zijn inmiddels uitgewerkt en Feyenoord weet wat het te doen staat tegen Lazio: winnen. In groep F van de Europa League kunnen de Rotterdammers nog eerste, maar ook laatste worden. Alleen bij winst tegen de Romeinen maakt Feyenoord nog kans op overwintering in de Europa League. Winnen met een doelpuntenverschil van twee en Feyenoord verzekert zich van een plek bij de eerste twee. Een hele opgave na het 4-2 verlies in de heenwedstrijd in Rome.

Hoofdcoach Arne Slot: "We moeten winnen, maar dat hebben we uit bij Lazio ook geprobeerd. Toen hadden we een idee hoe we het wilden doen, maar hebben gezien dat het niet lekker werkte", doelt Slot op het niet fanatiek en agressief genoeg zijn van zijn ploeg. "Wij hebben daar de allerslechtste helft onder mijn leiding bij Feyenoord gespeeld. Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld als in die eerste helft, maar gelukkig kunnen we moed putten uit de tweede helft", aldus de hoofdtrainer. "Er is ruimte voor verbetering. Het team speelt nu langer met elkaar, we kunnen het tactisch beter doen, maar ook in de uitvoering. Een stadion dat vol achter ons zal staan, gaat ervoor zorgen dat het een veel evenwichtigere wedstrijd zal worden dan in Rome", hoopt Slot.

De kracht van de Romeinen is bekend: "Zij zijn de koning van het derde-man-spel. Dat betekent voor ons dat de derde man niet vrij mag staan, omdat zij sterk zijn om die speler in korte combinaties vrij te spelen", is de hoofdtrainer tot de conclusie gekomen. "Wij denken veel geleerd te hebben van de eerste wedstrijd, maar voetbal wordt bijna nooit op tactiek, maar op intensiteit beslist. Hoe hard wil je ervoor werken. Dat is wel de eerste voorwaarden om morgen kans te maken om te winnen", is de visie van Slot.

Over het missen van spits Ciro Immobile is Slot niet rouwig: "Immobile behoort tot de beste spelers van Lazio. Hij is een verschilmaker en hoe minder verschilmakers er bij de tegenstander op het veld staan, hoe prettiger dat voor ons is. Over eventuele wisselingen in de eigen basiself liet Slot niks los: "Elke keer als we veranderd hebben lag daar een blessure aan ten grondslag", gevolgd door en lijst aan veranderingen die de trainer dit seizoen noodgedwongen door moest voeren.

Een veelzijdige speler die door die wisselingen wel eens van positie wisselt is Quinten Timber. De 21-jarige middevelder werd in Rome nog als verdedigende middenvelder opgesteld, maar stond afgelopen weekend op tien. Het maakt hem zelf niet uit, als hij maar speelt. Dezelfde instelling heeft hij over al de verschillende scenario's: "We moeten doen waar we zelf invloed op hebben en dat is winnen", aldus Timber.

Ten opzichte van de heenwedstrijd, inmiddels twee maanden geleden, is niet alleen zijn positie veranderd: "Toen waren we pas net samen. Er waren spelers weggegaan en geblesseerden kwamen terug. Nu zijn we twee maanden verder en is het logisch dat we beter zijn geworden en stappen maken. Aan ons om dat morgen in de finale te laten zien dat we goed kunnen spelen. Dit zijn wedstrijden die je graag wil spelen, hier leef je voor", besluit Timber.

Ondanks de verliespartijen in Rome en tegen Sturm Graz heeft Feyenoord nog altijd kans om Europees te overwinteren. In de Europa League, dan wel in de Conference League.

Feyenoord - Lazio is donderdagavond LIVE te zien vanaf 18.45 uur op ESPN 2.