<
>

Tottenham Hotspur winnaar krankzinnige poule, Atletico Madrid Europees uitgeschakeld

Pro Shots

Atletico Madrid zien we na het WK niet meer terug in een Europese competitie. FC Porto was met 2-1 te sterk voor Atletico Madrid in groep B. In groep D is Tottenham Hotspur na een sensationele slotfase in groep D de grote winnaar van die poule. Het elftal van Antonio Conte won op het allerlaatste moment met 1-2 van Olympique Marseille en zien we begin volgend jaar terug in het miljardenbal.

Uitschakeling Atletico Madrid
De ploeg van Diego Simeone is door een negatief onderling resultaat in vergelijking met Leverkusen laatste geworden in de groep. De Madrilenen speelde een dramatische wedstrijd op bezoek bij FC Porto: het werd 2-1 voor de Portugezen. FC Porto en Club Brugge gaan verder in het miljardenbal, Bayer Leverkusen mag zich in januari melden in de Europa League en Simeone beleeft met de Madrilenen een negatieve primeur: voor het eerst sinds 2010 is Atletico Madrid al voor de winter uitgeschakeld in Europa.

FC Porto was al zeker van de achtste finales, maar hield niet in: bij vlagen speelden de Portugezen Atletico Madrid helemaal zoek en er was dan ook niets af te dwingen op de overwinning. Club Brugge kon bij winst op Bayer Leverkusen groepswinnaar worden, maar de kansen werden niet benut door de verrassing van dit Champions League-seizoen. Een schot van Tajon Buchanan zorgde bijna nog voor de overwinning, maar zijn schot kwam op de lat terecht.

Duidelijkheid vooraf
De wedstrijd tussen Bayern München en Internazionale was er één om de eer. Allebei de ploegen waren op voorhand al zeker van een ticket voor de knock-outfase van de Champions League. In dezelfde groep was het lot voor FC Barcelona ook al duidelijk: de ploeg van Xavi gaat naar de Europa League en kan in de tussenronde de mogelijke opponent van PSV worden.

De Duitsers kwamen op voorsprong door een doelpunt van Benjamin Pavard die als centrale verdediger speelde. Noussair Mazraoui begon in de basis namelijk op de rechtsbackpositie, voorheen de plek van Payard. Choupo-Moting maakte na rust de tweede van de avond waardoor de Duitsers met 2-0 wonnen.

Ook de Catalanen kwamen hun plicht na tegen Viktoria Plzen en gingen met een 0-2 voorsprong rusten door doelpunten van Marcos Alonso en Ferran Torres. Tomáš Chorý maake snel na rust de 1-2, maar lang kon Plzen daar niet van genieten: Torres maakte snel daarna zijn tweede van de avond: 1-3. Toch zorgde Chorý er alsnog voor dat een overwinning voor Barcelona in gevaar kwam: hij was ook de maker van de 2-3. Een overwinning zat er echter niet in voor het Tsjechische elftal: Pablo Torre maakte ook nog een doelpunt waardoor Barcelona zich met een 2-4 overwinning kan opmaken voor de Europa League.

Alles om voor te spelen
Tottenham Hotspur, Sporting Portugal, Eintracht Frankfurt en Olympique Marseille hadden op voorhand nog totaal geen duidelijkheid. Met lege handen achterblijven of als groepshoofd de knock-outfase van de Champions League bereiken zat er voor alle vier de ploegen nog in. De beste papieren had Tottenham Hotspur, maar de Londenaren kwamen vlak voor rust op achterstand in Marseille. Clément Lenglet maakte tien minuten na rust de gelijkmaker. Dat zou voor de Engelsen op dat moment een prima uitslag zijn omdat het bij Sporting Portugal en Eintracht Frankfurt ook 1-1 stond. Namens de Duitsers schoot Daichi Kamada na een uur spelen een strafschop loeihard binnen.

Randal Kolo Muani zorgde er na 72 minuten voor dat alles er in groep D anders uit kwam te zien: zijn doelpunt namens Eintracht Frankfurt zorgde er namelijk voor dat de Bundesliga-club over Sporting Portugal heen wipte. Doordat het in Marseille nog gelijk stond, waren het heel spannende minuten voor alle ploegen in deze groep. Het lukte Sporting Portugal niet meer om terug te komen waardoor met spanning werd gekeken naar de stand in Frankrijk. In de allerlaatste minuut maakte Pierre-Emile Højbjerg namens Tottenham Hotspur de winnende aldaar. Tottenham is hierdoor de winnaar van de groep en Eintracht Frankfurt gaat als nummer twee door naar de knock-outfase.

Het late doelpunt van de Londenaren is ook belangrijk voor het coëfficiëntengevecht tussen Portugal en Nederland. Sporting Portugal leek geen Europees voetbal meer na het WK te spelen, maar door het verlies van Olympique Marseille mag Sporting zich alsnog melden in tussenronde van de Europa League. Een hard gelag voor Olympique Marseille, want door de late treffer is de Franse club dus klaar in Europa.

Liverpool wint van Napoli
Op Anfield stond er voor Liverpool en Napoli weinig op het spel. In het eerste groepsduel in Italië werd het elftal van Jürgen Klopp weggespeeld en wonnen de Napolitanen met 4-1. Toch was Liverpool - mede door overwinningen op Ajax- al geplaatst voor de volgende ronde waardoor er dinsdagavond weinig op het spel stond. Lange tijd stond de brilstand op het scorebord, maar Mohamed Salah en Darwin Nunez zorgde heel laat alsnog voor de thuisoverwinning voor Liverpool: het werd 2-0. Ondanks de nederlaag is Napoli alsnog de groepswinnaar van poule A.