<
>

Terugblik in cijfers: Gakpo dribbelkoning, Van Crooij in vorm, opvallende doelpuntenmakers AZ en FC Volendam

ESPN

Hoewel Ajax en Feyenoord nog in actie moeten komen, zit het grootste gedeelte van speelronde twaalf er al op. Daarin wederom een sleutelrol voor Cody Gakpo, die niet direct zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Ook Vito van Crooij liet van zich horen en waren Jens Odgaard en Henk Veerman belangrijk voor hun ploeg wat een zeer opvallend feitje opleverde. Een analyse aan de hand van de cijfers.

PSV was dit weekend de enige club uit de traditionele top-3 die in actie kwam. N.E.C. kwam op bezoek en dat is in de historie vrijwel een garantie op succes. Al 41 thuisduels (37 winst, 4 gelijk) zijn ze ongeslagen en dat aantal is nu weer opgelopen door de 3-0 overwinning van de Eindhovenaren. Het was alweer de twaalfde overwinning op rij in het Philips Stadion, wat de langste zegereeks op eigen veld betekende sinds februari 2018. Toen wonnen ze 22 keer achter elkaar.

De derde en tevens laatste treffer van PSV was een bijzondere. Het was namelijk de 3000e thuisgoal voor de Brabanders in de Eredivisie. Noni Madueke staat nu dus voor eeuwig in de geschiedenisboeken van de club, nadat Cody Gakpo hem vrijspeelde in de zestienmeter. Dat was al zijn tweede assist van de middag, aangezien hij ook bij het eerste doelpunt van Anwar El Ghazi de voorzet verzorgde. Dé sterspeler werd daarmee de eerste PSV’er met twee assists in twee opeenvolgende Eredivisieduels sinds Steven Bergwijn in oktober 2019 (toen drie op rij).

Net zoals het hele seizoen komt verreweg het meeste gevaar van de linksbuiten. Dit weekend vijzelde hij zijn betrokkenheid bij doelpunten op naar twintig (competitie: negen goals, elf assists). Daarnaast was Gakpo in de één-tegen-één zeer dreigend. Er was afgelopen speelronde niemand met zo veel geslaagde acties als de 23-jarige Eindhovenaar. Desalniettemin was het niet alleen maar hosanna bij de reserve-aanvoerder. Hij leed gisteren 22 keer balverlies- het meeste van alle spelers op t veld-, raakte de bal 60 keer en noteerde 19 succesvolle passes- het minste van alle gestarte veldspelers.

Gakpo’s teamgenoot Xavi Simons, die na hem bij de meeste doelpunten betrokken is in de Eredivisie liet zich op een andere manier zien. Met zijn technische hoogstandjes, verfijnde spel en effectieve aanvalsspel maakt hij indruk, maar tegen NEC liet de jongeling ook nog eens gretigheid zien bij het afjagen op de helft van de tegenstander. Daarmee was hij de aan-/afjager voor PSV dat tot twintig balveroveringen in het meest aanvallende derde van het veld kwam. Dat is het hoogste aantal voor hen in een Eredivisieduel sinds 20 februari 2011 (toen 26 tegen NAC Breda).

Voorafgaand aan de wedstrijd voltooide de 24-voudig landskampioen 32,9 procent van alle voorzetten (inclusief spelhervattingen). Dat is het hoogste percentage voor een ploeg over een seizoen sinds dat Opta de competitie volledig analyseert (2010/11). Gakpo was met vier aangekomen inswingers weer lekker bezig, alleen is er één speler die nóg vaker een teamgenoot wist te vinden. Vito van Crooij.

Wie deze rubriek vaker leest, zal op de hoogte zijn van de enorme dominantie in luchtduels van Tobias Lauritsen dit seizoen. De Noorse spits van Sparta moet natuurlijk wel bediend worden. Maar liefst 37 voorzetten- inclusief dode spelmomenten- werden er gegeven, maar er kwamen er ‘slechts’ negen aan. Van Crooij was met vijf aangekomen voorzetten de beste dit weekend in deze statistiek.

Het leverde één assist op, namelijk bij de 3-1 op Man of the Match Arno Verschueren. Van Crooij was tegen Fortuna Sittard goed voor zes gecreëerde zes kansen, wat een evenaring is van zijn persoonlijke record in de Eredivisie. In januari 2021 deed de vleugelspits het al eens voor VVV-Venlo, toevalligerwijs ook tegen de Limburgers. Zijn benutte strafschop betekende alweer zijn negende doelpunt van dit kalenderjaar. Het was al lang geleden dat een Spartaan dat voor elkaar kreeg, Rydell Poepon slaagde daar in 2009 voor het laatst in.

Overigens is het hoge aantal gecreëerde kansen niet het meeste van alle Eredivisiespelers van dit weekend. Die titel gaat naar Ibrahim El Kadiri van FC Volendam. Zeven stuks, waarmee hij de Venlonaar voorbleef. Wederom dus wel de complimenten, maar niet de punten. Het is inmiddels haast een wekelijks riedeltje bij FC Volendam.

Ze wonnen geen van de laatste negen Eredivisieduels (G2, V7), ondanks dat de Volendammers wel goed speelden en het lange tijd tegen AZ tegen tien man opnamen. Door de rode kaart lieten de Alkmaarders de bal aan de bezoekers en had het slechts 31,5 procent balbezit. Dat is het laagste percentage voor de hen in een Eredivisiewedstrijd sinds 14 december 2014 (26,8% tegen Feyenoord).

Door goals van Tijjani Reijnders en Jens Odgaard bleven de drie punten in het AFAS Stadion. De Deense zomeraankoop werd de eerste AZ-speler ooit die in elk van zijn eerste vijf thuisduels voor de club in de Eredivisie trefzeker was. De enige treffer voor de ploeg van Wim Jonk werd op aangeven van El Kadiri gemaakt door Henk Veerman, die tot dan toe de bal maar één keer had aangeraakt; de aftrap voor het begin van de tweede helft.

Waar Hobie Verhulst tot een paar weken terug nog de minst gepasseerde doelman was, is die eretitel inmiddels vergeven aan Lars Unnerstall. De Duitse keeper kreeg pas zeven tegentreffers en hield zes keer de nul voor FC Twente. Tel daar de clean sheet van Przemyslaw Tyton tegen Vitesse bij op en dan staan ze dit seizoen al op zeven keer de nul houden dit Eredivisieseizoen. Twee keer vaker dan Feyenoord en sc Heerenveen, die daarna defensief het sterkst zijn.

Het bijzonder sterke spel van FC Twente onder leiding van Ron Jans zet zich ook dit seizoen voort. Met de clean sheets na de jaarwisseling uit het vorige seizoen erbij staan ze al op zestien clean sheets in de Eredivisie. In slechts één van de voorgaande 43 kalenderjaren noteerde Twente méér clean sheets op het hoogste niveau: negentien in 2010.

Bij de Enschedeërs was er dan ‘eindelijk’ een opvallende rol voor Michel Vlap. Voorafgaand aan het seizoen legde de aanvallende middenvelder de lat hoog door te voorspellen dat hij minstens tien goals zou maken en net zoveel assists zou geven, maar voorlopig moet hij het doen met tien procent van zijn beoogde productie.

Vlap kreeg de afgelopen weken flink wat kritiek te verduren bij de Tukkers. Op ‘10’ zou hij niet creatief genoeg zijn, en moeten plaatsmaken voor jongere concurrent Sem Steijn. Tegen RKC blijkt een middenveldsvariant met Vlap én Steijn ook een serieus alternatief: Vlap vindt met een extra creatieveling naast zich opeens de weg naar voren weer. Zijn 'concurrent' werd matchwinner met twee goals.

Tot slot nog de enige nul-nul wedstrijd van deze speelronde. Voor het eerst in twintig ontmoetingen tussen FC Emmen en FC Groningen in alle competities werd er door deze ploegen tegen elkaar doelpuntloos gelijkgespeeld. FC Emmen kreeg nog wel aardige kansen en hadden de meeste aanspraak op meer dan een punt. Het had niet hoeven einidgen met de brilstand. Cyril Ngonge had de Groningers een goede dienst kunnen bewijzen, waar het niet dat zijn vizier niet op scherp stond.

De Belg was verantwoordelijk voor acht van de dertien doelpogingen (één op doel). Met zijn aandeel in werd hij de eerste Groningen-speler die zo vaak schoot in een Eredivisie-uitduel sinds Opta de competitie in volledig detail analyseert (2010/11).