<
>

Nederland doet dankzij PSV en AZ goede zaken op coëfficiëntenlijst

Door de overwinningen van PSV en AZ doet Nederland goede zaken op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Nederland haalde Portugal weer in op de ranglijst, dat met Benfica en FC Porto al twee clubs in de knock-outfase van de Champions League heeft.

Portugal pakt zesde plek af
Portugal deed dinsdagavond hele goede zaken. Benfica won in een spectaculair duel met 4-3 van Juventus, waardoor de club uit Lissabon zeker is van overwintering in de Champions League. Daarnaast won FC Porto met 4-0 op bezoek bij Club Brugge en bleef Atletico Madrid steken op een gelijkspel tegen Bayer Leverkusen, waardoor ook Porto zeker is van een plek bij de laatste zestien. Het levert Portugal, dat met Sporting Portugal ook nog een goede kans heeft op bonuspunten, een flinke bonus op van 1,666 punten.

Door die bonus van Portugal, ging het over Nederland heen op de coëfficiëntenlijst. Ajax, dat met 3-0 verloor tegen Liverpool, bezorgde Nederland geen punten. Door de nederlaag kunnen de Amsterdammers overwintering in de Champions League, en daarmee belangrijke bonuspunten, vergeten. Bij de uitwedstrijd van Ajax tegen Rangers zijn dus alleen wedstrijdpunten te behalen.

Nederland slaat terug
Na donderdagavond zag de wereld er weer heel anders uit voor Nederland. PSV won met 2-0 van Arsenal en verzekerde zich van Europa League-voetbal na de winterstop. Datzelfde geldt voor AZ, dat de uitwedstrijd in de Conference League tegen het Liechtensteinse FC Vaduz moeizaam won met 1-2. Portugal haalde donderdagavond geen enkel punt. SC Braga, de enige Portugese ploeg die donderdagavond in actie kwam, verloor met 1-0 op bezoek bij Union Berlin.

Dat maakt dat Nederland, na een bewogen week Europees voetbal, weer op de zesde plek staat met 1,184 punten meer dan Portugal. Daarmee zijn wel al bonuspunten voor een tweede plek van PSV (2 punten) en AZ (1 punt) meegerekend, maar kan dat puntenaantal voor beide ploegen nog verdubbelen als zij eerste worden in hun poule. Ook zijn de bonuspunten van Benfica en Porto meegeteld, maar kan dat niet hoger oplopen. Bij de Champions League wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen een eerste of tweede plek, beide plekken leveren vijf punten op.

Mocht Nederland ook aan het einde van dit seizoen op de zesde plek staan, mag het volgend seizoen twee clubs inschrijven voor de Champions League-groepsfase. De ploeg die derde wordt in de Eredivisie gaat naar de voorronde van het miljoenenbal, terwijl de nummer vier een ticket krijgt voor de voorronde van de Europa League. Nummers vijf en zes mogen in de voorronde proberen de Conference League-groepsfase te halen.

Vooruitblik
Volgende week staat er voor zowel Nederland als Portugal veel op het spel. Benfica en Porto kunnen dan enkel wedstrijdpunten verdienen. Sporting, dat volgende week in de thuiswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt overwintering in de Champions League in eigen hand heeft, maakt nog goede kans op vijf bonuspunten. Ook Braga, dat thuis speelt tegen Malmö FF, maakt nog kans op twee bonuspunten. Braga heeft het alleen niet meer in eigen hand en is in poule D van de Europa League afhankelijk van de uitslag van Union St. Gilloise – Union Berlin.

Nederland heeft met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ nog vier ijzers in het vuur.