<
>

'Complete' Berghuis wil ook creatief zijn tegen Liverpool

Steven Berghuis was afgelopen weekend de grote man bij Ajax met twee goals en een assist. De veelzijdige linkspoot begon net als tegen Excelsior ook tegen RKC (1-4) als linker middenvelder. Maar hoe zal dit tegen Liverpool zijn? Durft Alfred Schreuder het tegen de Engelse grootmacht ook aan met de aanvallend ingestelde Berghuis?

Met Brian Brobbey als spits, Dusan Tadic en Steven Bergwijn als vleugelaanvallers en Davy Klaassen als '10' lijkt de puzzel voorin bij Ajax voorlopig te zijn opgelost. Berghuis kon profiteren van de blessure van Kenneth Taylor, die de afgelopen twee duels moest missen. Na afloop was Alfred Schreuder goed te spreken over deze samenstelling.

"Hij beheerst iedere slag, om in golftermen te spreken. Hij kan hard schieten, maar ook heel beheerst, dat is een extra wapen", zei Schreuder op de persconferentie over Berghuis, die Ajax een dienst bewees met schoten van afstand.

Topsnelheid 'ontbeert' Berghuis
Berghuis wil belangrijk zijn voor het elftal. Tegen RKC had hij 107 balcontacten en kwam hij veelvuldig aan de bal. "Ik ben een creatieveling, ik zoek de passing vooruit. Het is aan de trainer waar hij dat wil gebruiken."

Berghuis speelde dit Champions League-seizoen een keer als rechtsbuiten (Napoli-uit) en begon de andere duels als nummer 10 achter spits Mohammed Kudus. "Internationaal gezien heb je snelheid voorin nodig om teams open te trekken. Die snelheid ontbeert mij. Ik ben niet langzaam, maar heb niet de absolute topsnelheid. Zolang ik maar bij het spel betrokken ben, dan kan ik het verschil maken."

Grinta bij Berghuis
Kees Kwakman: "Berghuis heeft een bepaalde grinta. Dat mis ik bij sommige spelers nog wel eens. Hij heeft zich ontwikkeld tot complete speler in de Eredivisie en in de tweede helft speelde hij echt als controleur vlak naast Grillitsch." Kenneth Perez is benieuwd hoe Berghuis zich staande houdt tegen Liverpool: "Europees is het net te licht, voorin in ieder geval. Hij moet nu kijken hoe dat is op de positie als nummer 8."

Vanavond in ESPN Vandaag (18:30 uur en 23:00 uur) en in Voetbalpraat (23:00 uur op ESPN2) is er meer aandacht voor Ajax - Liverpool.