<
>

John Blankenstein Foundation vindt keuze Kökçü 'jammer'

Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation, noemt het jammer dat Feyenoord-captain Orkun Kökçü de regenboogband niet wil dragen tijdens het weekend dat er aandacht wordt gevraagd voor homo-acceptatie. "Jammer dat het voor sommige aanvoerders nog een probleem is", zegt Blankenstein, de zus van oud-scheidsrechter John Blankenstein over de keuze van de Feyenoorder. "Maar gezien zijn achtergrond begrijp ik het ook wel."

Blankenstein haalt Guram Kashia aan, die in z'n periode als Georgisch international de regenboogband droeg bij Vitesse. Een actie waarna de captain werd bedreigd in z'n land. "Die heeft zelf heel veel ellende over zich heen gekregen. Deze spelers hebben ook daar nog mee te maken. In Nederland kunnen we alles roepen, dus in dat opzicht begrijp ik sommige keuzes wel", zegt Blankenstein, die niet van Kokcu wil eisen dat hij de band draagt.

Leen van Steensel geeft in de Voetbalkantine aan dat hij bij Sparta zag dat ploeggenoot Adil Auassar de regenboogband droeg en daarna te maken kreeg met veel haatreacties. Sjoerd Mossou is van mening dat Feyenoord ook de aanvoerdersband definitief aan Gernot Trauner had kunnen geven.

Reactie roze Kameraden
Chantal van der Putten van de Roze Kameraden - een groep Feyenoordsupporters die opkomen voor LHBTIQ+-supporters - ziet ook iets positiefs in het besluit van Kökçü: "Volgens mij hebben we het nog nooit zoveel over de One Love-band gehad als vandaag. Doordat de band door één persoon niet gedragen wordt. Wat dat betreft is het goed dat hierover een gesprek wordt gevoerd en er een discussie loskomt. We moeten het hebben over het feit waarom het voor mensen moeilijk kan zijn om die band te dragen. Dat is natuurlijk wat erachter zit. Waarom zou je dat lastig vinden?"

Reactie Slot
Feyenoord-trainer Arne Slot noemt het gesprek dat hij met Kökcü heeft gevoerd over het niet dragen van de regenboog-aanvoerdersband 'moeilijk'. Voor de coach werd in het gesprek, dat plaatsvond nadat de Turkse middenvelder begin deze week had aangegeven de band niet te willen dragen uit geloofsovertuiging, al snel duidelijk dat Kökcü niet van een ander standpunt te overtuigen was. "Als iemand zo sterk is in zijn geloofsovertuiging kun je argumenten inbrengen, maar dan is het ook geen gesprek dat heel lang duurt. Het is voor hem duidelijk hoe hij ermee wil omgaan. Hij heeft meerdere keren gezegd dat hij respect heeft voor iedereen in de lhbti+-samenleving, maar dat hij het met zijn geloof niet kan uitdragen", aldus Slot voorafgaand aan het duel met AZ.

Reactie Dennis te Kloese
Na afloop van het duel met AZ gaf ook algemeen directeur van Feyenoord, Dennis te Kloese, een reactie op de keuze van Kokcu om de regenboogband niet te dragen. "Het is niet een makkelijke situatie. Als club willen wij aansluiten bij deze actie. Dat hebben we laten zien door Gernot Trauner de band te geven. Wij moeten hier bij aansluiten als alle clubs dat doen en ook vanuit onze eigen overtuiging. Dan is het heel moeilijk als Orkun vanuit geloofsoverwegingen besluit om de band niet te dragen", aldus Te Kloese, die aangaf dat meerdere mensen binnen Feyenoord met Kokcu hebben gesproken over de kwestie. "Wij willen ook respect opbrengen voor de keuze van hem om niet het uithangbord te zijn."