<
>

Eiting over Ajax-groepsapp: "Bij sterallures werd je uit de groep gegooid"

Voetballers die te gast zijn in de podcast Fresia & Milan Parkeren de Bus kunnen erop rekenen dat een oude bekende uit de voetbalwereld met een spraakbericht komt waarvoor ze zich moeten verantwoorden. FC Volendam-speler Carel Eiting kreeg zo'n bericht van Zian Flemming, met wie hij jaren samenspeelde in de jeugd van Ajax. Onderwerp van het bericht: vertoon geen sterallures anders ken je de consequenties.

"Eiting, jij laat je ook weer overal voor strikken. Ongekend. Weet dat ik, en ik denk de rest van de leden van The Man dat ook gaan doen, de uitzending aandachtig terug gaan kijken. Mocht er maar een spoortje zijn van sterallures dan kan er zo maar een stemming om je oren vliegen. Je weet wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. Dus kijk uit wat je zegt. Ik spreek je later", luidt het spraakbericht van Zian Flemming. The Man is de naam van de groepsapp.

"Je wilt natuurlijk een uitleg of niet? Vroeger kregen we een groepsapp met de jongens waar we het net over hadden", zegt Eiting over onder andere Matthijs de Ligt, Kaj Sierhuis, Dani de Wit, Jeffrey de Lange, Noa Benninga en Flemming. "Toen waren we 15 jaar en hadden we een groepschat. Maar je mocht altijd de groepschat uitgegooid worden als je het te hoog in je bol kreeg. Of sterallures, zoals Zian het noemt. Op een gegeven moment word je 15 jaar en dan krijg je een Adidas-contract, of een Ajax-contract of mag je mee met de Youth League of weet ik wat. Je mag meetrainen met het eerste. In de voetbalcultuur wil het nog wel eens zo zijn dat iemand denkt: ik ben het mannetje. Of iemand heeft gescoord of wat dan ook. En de volgende dag met trainen hoeft iemand niet te trainen of wat minder te doen. Hij laat zijn schoenen zien of op Instagram laat iemand zien dat het wat mooier is dan dat het is."

Stemming
"Toen hadden wij met de A'tjes zo iets van dat moeten we heel snel tegen gaan. Dan was het gewoon: Jongens ik heb dit en dit gezien. Een van degene legde dan uit wat hij had gedaan. Met het bewijs erbij. En als er genoeg bewijs was dan werd het stemmen en dan werd je de groep uitgegooid", zegt Eiting met een grote lach. Hoe je er dan terug in kon? "Je kon jezelf wel terugkopen."

Zelf is hij nooit de groep uitgezet, aldus Eiting zelf. "Ik denk het niet, nee. Ik denk het niet. Ik denk dat Kaj Sierhuis er het meest is uitgegooid. Dat verbaast je niks." Matthijs de Ligt is één keer de groep uitgezet. Toen hij zich op Instagram toonde in een Italiaans maatpak. "Ik denk dat dat de enige keer is. Maar ik denk dat we op een gegeven moment gestopt zijn. Na een tijdje kom je op een leeftijd dat je gewoon met elkaar in de groepschat zit en daar zeg je eens in de zoveel tijd wat in."

Verder heeft Eiting het over zijn bijnaam De Professor, de negativiteit rondom het Nederlands voetbal, zijn passie voor de denksport schaken en nog veel meer.

Aflevering 9 van Fresia & Milan Parkeren de Bus is vanaf 13:00 uur te vinden in je favoriete podcastapp als Spotify of iTunes en vanaf 20:15 uur te zien op ESPN.