<
>

Het gevreesde Napoli dat enorme indruk maakt in Europa

Het Napoli van Luciano Spalletti kan rekenen op enorm veel complimenten. Zowel in Italië als in Europa bonzen ze nadrukkelijk op de deur van de top. Een analyse aan de hand van de data laat zien hoe goed ze zijn.

De cijfers zijn duidelijk. Momenteel is Napoli niet alleen koploper, maar ook verreweg het beste team in Italië. De ploeg van Spalletti creëert ruim de meeste schietkansen uit het eigen balbezit, terwijl maar één team minder schoten toelaat dan de Napolitanen.

De Napolitanen spelen in een zeer herkenbare stijl. De 63-jarige Italiaan is ‘fan’ van het ‘tiki-taka’-voetbal en probeert dat tot in de puntjes te verzorgen. Resultaat: verzorgd positiespel en uitgaan van eigen kracht. De bal verplaatst zich snel van voet naar voet. Het is dus geen wonder dat ze bovenaan staan als het gaat om meeste korte passes per wedstrijd van alle teams in de Serie A dit seizoen.

Daarbij komt dat ‘Gli Azzurri I Partenopei’- zoals hun bijnaam luidt- na Fiorentina (61,1%) het hoogste percentage balbezit (58,1%) heeft in de competitie. Al passend komen ze steeds dichter bij het doel van de tegenstander. Dit seizoen kwamen ze tot 112 aanvallen waaraan tenminste tien passes vooraf gingen.

Spalletti wil dominant voetbal spelen en daar hoort uiteraard hoge druk bij. In Italië zijn er vijf ploegen met een hoger aantal high turnovers- oftewel een aanval uit open spel die binnen veertig meter van het vijandelijke doel begint. Napoli wil sowieso ver van eigen doel spelen en laat daarbij flink wat ruimte in hun rug open. Ze hebben de op een na hoogste gemiddelde afstand in meters van de eigen goal waar een team een opbouw uit open spel begint. Alleen AC Milan (44,5 meter) heeft een hogere ‘starthoogte’ dan Napoli (43,8 meter).

Het levert veel schoten op. 150 stuks om precies te zijn, het meeste van alle clubs in de Serie A. Ook is het oppassen geblazen bij corners. Dit seizoen sloegen de Napolitanen al vier keer toe vanuit een hoekschop, waarmee ze wederom de beste zijn van de competitie.

Het wordt een interessant schouwspel, aangezien Ajax dezelfde intenties heeft als de koploper van Groep A in de Champions League. Ze willen de bal hebben en de tegenstander vroeg onder druk zetten. Opvallend is dat binnen de Italiaanse landsgrenzen er nog geen ploeg echt in is geslaagd om ze succesvol onder druk te zetten. Napoli krijgt daar bovenop weinig counters tegen, ondanks dat ze hoog op het veld staan. Wie weet kan Ajax met de snelle Steven Bergwijn in de diepte gevaarlijk worden, al zullen ze zelf liever het initiatief nemen.

Gouden scouting
Als je een paar maanden geleden de naam- mocht dat foutloos lukken- Khvicha Kvaratskhelia had uitgesproken zou er bij weinig mensen een belletje gaan rinkelen. De 21-jarige Georgiër heeft in tien wedstrijden enorm snel naam gemaakt in Europa. Deze zomer scoutte Napoli hem bij Dinamo Batumi waar hij in elf wedstrijden met acht goals en twee assists aan het seizoen begon.

De nummer drie van Italië van vorig seizoen telde tien miljoen euro voor hem neer en zagen zijn waarde inmiddels volgens Transfermarkt 3,5 keer zo hoog worden. In dienst van zijn vaderland kwam de linksbuiten in negentien duels tot tien doelpunten en zes assists. Zeer indrukwekkende cijfers, die in de havenstad een vervolg krijgen. De 21-jarige aanvaller is in de Serie A alle acht duels gestart en kwam daarin vijf keer tot scoren, terwijl hij twee keer het doelpunt van een collega voorbereidde. Daarmee is hij, samen met Rafael Leão de meest scorende buitenspeler van de competitie op dit moment.

Met zijn dribbels verovert Kvaratskhelia in recordtempo menig voetbalhart. Alleen Lameck Banda ging dit seizoen meer dribbels aan dan de opvolger van ‘kind van de stad’ Lorenzo Insigne. De pingelaar is lastig af te dekken in één-op-één-situaties, gaat geregeld buitenom op de linkerflank, maar heeft vooral een snoeihard schot in de rechtervoet. Als je alle kansen van Napoli uit open spel bij elkaar optelt waarbij Kvaratskhelia betrokken was (als schutter, aangever of eerder in de opbouw), was hij in totaal bij 46 schoten uit open spel betrokken. Het hoogste- samen met Gerard Deulofeu- van alle spelers in Italië. Alle ogen zullen op hem gericht zijn. Zeker omdat Victor Osimhen mogelijk niet meedoet.

Waar een voorheen anonieme dribbelaar uit Georgië die plots een sterrenrol vervult al een speciaal verhaal is, is het niet eens de grootste success story in dit team. Die eer moet naar centrumverdediger Kim Min-Jae. De Zuid-Koreaan kwam deze zomer over van Fenerbahçe, maar lijkt nu al de vergeten Kalidou Koulibaly te doen vergeten. In zijn tweede maand in Napels werd Kim al verkozen tot Speler van de Maand in de Serie A.

Drijvende krachten op het middenveld
Waar de dribbels van Kvaratskhelia en het dekkingswerk van Kim nu vooral de complimenten krijgen, verschaft het technisch zeer begaafde middenveld de voorwaarden voor het korte positiespel. Leider van de middenlinie is Piotr Zielinski. De Poolse spelmaker is sinds het vertrek van Lorenzo Insigne de grote leider van dit team.

De Pool is de creatieve motor op het middenveld. Alleen Cristiano Biraghi, die we tegen FC Twente in actie zagen, en de in topvorm verkerende Gerard Deulofeu creëerden meer kansen dit Serie A-seizoen dan hij.

Op ‘6’ staat een oude bekende voor Ajax. Stanislav Lobotka, die in het seizoen 13/14 dertig wedstrijden speelde voor Jong Ajax maar nooit voor het eerste elftal, is dit seizoen erg belangrijk als controleur. Zijn vermogen om vooruit te durven voetballen, mede door een dribbel, is enorm belangrijk voor de koploper.

Er is niemand in de competitie met een hoger percentage passnauwkeurigheid dan de Slowaak. Opvallend is dat de overige spelers in de top-5 (met minstens 350 passes) allemaal achterin spelen en vaak minder risicovolle ballen hoeven in te spelen. Daarnaast vervult hij zijn rol als stofzuiger ook met verve. Er is namelijk in de competitie geen speler met een hoger percentage geslaagde duels (minstens 20 uitgevochten duels). Naast de duelkrachtige balafpakker André-Franck Zambo Anguissa vormen ze met z’n drieën een complementair blok op het middenveld.

Voor Ajax, dat drie duels op rij (Liverpool-uit, AZ-uit en Go Ahead Eagles-thuis) niet wist te winnen, wacht een flinke opgave dinsdag. Het treft met Napoli namelijk een ploeg die dezelfde speelstijl hanteert als de Amsterdammers, maar dit geregeld doet op een nog hoger niveau. Voor de hoofdstedelingen is het vanavond al vroeg in de poule 'do or die'. Napoli heeft met een perfecte score uit twee wedstrijden een voorsprong van drie punten op Ajax. Liverpool, dat tegen Rangers FC speelt, staat ook op drie punten en delen de tweede plek met de ploeg van Alfred Schreuder.