<
>

Opmerkelijk: Feyenoord profiteert in 61 procent van de gevallen niet van cadeautjes PSV en Ajax

Een uitgelezen mogelijkheid. Zo moet het voelen voor Feyenoord nu ze weten dat PSV (1-0 verlies tegen AZ) en Ajax (3-3 tegen FC Emmen) puntenverlies hebben geleden. Daarmee ligt ook nog eens de felbegeerde eretitel van 'Winterkampioen' voor het grijpen. Toch is de algemene tendens dat de Rotterdamse fans er niet gerust op zullen zijn, want telkens als de concurrentie uit de traditionele top-3 al punten heeft verspeeld, lukt het Feyenoord nauwelijks daarvan te profiteren. Sinds 2010 lukte dat in 61 procent van de gevallen niet.

Arne Slot moet zaterdagavond glimlachend voor de televisie hebben gezeten. De trainer die altijd alles volgt, zag de overige twee uit de traditionele top-3 'verrassend' punten verspelen. Waar PSV voor de tweede keer in de clubhistorie vier keer op rij thuis verloor van een specifieke tegenstander (andere keer tegen Ajax, 1967-1971), lukte het Ajax niet om een 1-3 voorsprong tegen laagvlieger FC Emmen over de streep te trekken. Feyenoord weet dat het de koppositie overneemt als ze thuis op zijn minst een gelijkspel behalen tegen Excelsior, maar er heerst een bepaalde 'vloek' op de cadeautjes van PSV en Ajax.

Het zit namelijk zo. In Rotterdam heerst de gedachte dat als de Eindhovenaren en Amsterdammers eerder in het weekend punten laten liggen, dat Feyenoord dat zelf ook doet. En dat klopt. Van de dertien keer dat dit het geval was, won de club uit Rotterdam-Zuid zelf maar vijf keer. De andere acht keer (drie gelijk en vijf keer verlies) verspeelden ze zelf ook punten. Eerder dit seizoen kwam dit scenario al eens voor. Toen verloren de Eindhovenaren zeer verrassend bij SC Cambuur (3-0), terwijl Ajax niet verder kwam dan een 1-1 in eigen huis tegen Go Ahead Eagles. Feyenoord trad een dag later pas aan in de Goffert, maar slaagde er dus niet in om te profiteren van puntenverlies van de concurrentie.

Vanmiddag spelen ze de stadsderby tegen Excelsior in eigen Kuip. Kijkende naar de historie tussen beide Rotterdamse clubs, zou het toch nu wel een keer moeten lukken om, in tegenstelling tot de directe concurrentie, wel te winnen. Te beginnen won Feyenoord elk van de laatste tien Eredivisieduels met gepromoveerde ploegen. Dat is de op één-na-langste winstreeks van de club uit Rotterdam-Zuid tegen promovendi in de competitie. De langste reeks werd tussen 1969 en 1973 behaald (17). Van de laatste veertig keer tegen het 'kleinere broertje' uit Kralingen won het 34 keer. Excelsior won slechts zes keer, maar toevalligerwijs wel de allerlaatste ontmoeting in de Eredivisie. In februari 2019 won het met 2-1, al speelden ze toen wel thuis.

De stadsderby tussen Feyenoord en Excelsior is om 16:45 uur LIVE te zien op ESPN2.