<
>

Nathan Tjoe-A-On uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand

Nathan Tjoe-A-On wordt beloond voor een uitstekende maand september. De jonge linksback van Excelsior was zowel verdedigend als aanvallend zeer bedreven en troeft daarmee alle talenten die op 1 juli 21 jaar of jonger was af. Hij wordt de eerste Excelsior-speler ooit die deze prijs wint.

Nathan Tjoe-A-On is pas zeven duels actief op het allerhoogste niveau van Nederland. Met 27 wedstrijden vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie heeft de 20-jarige linksback inmiddels in totaal één Eredivisieseizoen aan ervaring in het profvoetbal. De 1 meter 91 lange linkspoot maakte afgelopen maand indruk in voornamelijk het fysieke gedeelte.

In drie duels kwam Tjoe-A-On tot acht intercepties, het hoogste aantal van alle spelers die op 1 juli 2022 21 jaar of jonger waren. Die plek deelt hij overigens met Lucas Bernadou van FC Emmen. Slechts twee spelers- als ook de 21+’ers worden meegerekend- noteerden in september 2022 meer intercepties in de Eredivisie dan hij.

Ook Maxim Dekker (AZ) en Dirk Proper (N.E.C.) hadden zes intercepties, maar speelden beiden vier duels. Op Milos Kerkez na één wedstrijd meer dan de anderen in dit lijstje.

Verder waren er in september slechts vijf spelers meteen hoger aantal balveroveringen dan de Rotterdammer. Souffian El Karouani (4 wedstrijden, 28 balveroveringen), Mees Hilgers (3 wedstrijden, 23), Dirk Proper (4 wedstrijden, 22), Milos Kerkez (4 wedstrijden, 21) en Orkun Kökcü (3 wedstrijden, 21) staan hoger dan Tjoe-A-On (3 wedstrijden, 20).

Ook zijn er net zo veel spelers- met minstens 20 uitgevochten persoonlijke duels- die een hoger percentage gewonnen duels heeft dan hij. Maxim Dekker (72,0%), Quinten Timber (65,5%), Elayis Tavsan (65,3%), Gaetano Oristanio (63,3%) en Kenzo Goudmijn (62,5%) noteren een hoger percentage dan de vleugelverdediger van Excelsior (60,9%).

Ook Elayis Tavsan (N.E.C) en Milos Kerkez (AZ) creëerden zes kansen uit open spel. In tegenstelling tot de andere vijf hadden zij daar één wedstrijd extra voor nodig.

Tot zo ver de kwaliteiten die bij zijn kerntaak behoren. In het aanvallende gedeelte bleek de talentvolle linksback ook een meerwaarde te zijn. In de drie duels van Excelsior deze maand kwam de Nederlander met Surinaamse roots tot acht gecreëerde kansen uit open spel. Het hoogste aantal van rond zijn leeftijd. Vergeleken met alle spelers op het hoogste niveau van Nederland hebben alleen Moussa Sylla en Tijjani Reijnders nóg vaker een ploeggenoot bediend. In de met 5-2 verloren wedstrijd tegen RKC was hij goed voor zijn eerste assist ooit in het profvoetbal. Een week later vond hij voor het eerst het net.

Daarbij verstuurde Tjoe-A-On negentien passes eindigend in vijandelijke zestien. Daarmee is hij de vierde speler van 21 jaar of jonger met zo’n hoog aantal. Alleen Kökçü (21) en Tavsan (ook 21) en collega-verdediger El Karouani (20) deden dat net iets vaker. Van alle verdedigers in de Eredivisie bezet hij ook de vierde plek (achter Wittek, Smal en El Karouani).

Met name uit voorzetten is de linkervleugelverdediger zeer gevaarlijk. Tjoe-A-On is met zeven aangekomen voorzetten de secuurste van alle talenten uit de Eredivisie.

Al met al dus een zeer succesvolle maand voor Nathan Tjoe-A-On, die door zijn prestaties én uitverkiezing als KPN Man of the Match AZ-talenten Milos Kerkez en Maxim Dekker voor blijft. De verdediger van Excelsior ontvangst, naast de maandprijs, ook twee cheques namens de VriendenLoterij. Een cheque van € 2.500 voor zijn voormalig amateurclub VV Nieuwerkerk en een cheque van € 5.000 ter ondersteuning van maatschappelijke projecten van de Johan Cruyff Foundation.

AZ en Ajax domineren Elftal van de Maand september
Van de elf spelers die afgelopen maand het beste presteerden spelen er zes bij Ajax of AZ. Beiden clubs leverden evenveel spelers af voor het Elftal van de Maand september. Hatzidiakos (7 geslaagde tackles), Reijnders (10 gecreëerde kansen), Odgaard (4 goals) presteerden namens de Alkmaarders zeer goed. Bij Ajax kunnen Daley Blind (101 aangekomen passes aanvallende derde deel), Mohammed Kudus (4 goals) en Steven Bergwijn (64 succesvolle passes eindigend in final third).

Het volledige elftal van de maand september, spelend in een 1-3-4-3-systeem, is als volgt: Jasper Cillessen (N.E.C.), Pantelis Hatzidiakos (AZ), Daley Blind (Ajax), Nathan Tjoe-A-On (Excelsior); Tijjani Reijnders (AZ), Vurnon Anita (RKC) Mohammed Kudus (Ajax) Orkun Kökçü (Feyenoord); Jens Odgaard (AZ), Steven Bergwijn (Ajax).

Over de verkiezing
De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.