<
>

Cody Gakpo uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand

Waar Cody Gakpo in de strijd om Eredivisie Speler van de Maand augustus nét zijn meerdere moest herkennen in ploeggenoot Xavi Simons is de linksbuiten nu wél de beste van de maand. De laatste wedstrijd voor de interlandbreak tegen Feyenoord heeft de doorslag gegeven. Gakpo stak mede daardoor met kop en schouders boven de rest uit in de maand september. Het is de eerste keer dat hij beslag legt op deze prijs.

Het verwijt bij Cody Gakpo was begin dit seizoen nog dat hij het liet afweten in de grote wedstrijden. In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord haalde de 23-jarige Eindhovenaar zijn gram. Met een doelpunt en drie assists was hij betrokken bij elke goal in de met 4-3 gewonnen wedstrijd. Voor het eerst in zijn carriere lukte hem dat en werd hij de eerste PSV'er met drie assists in een Eredivisiewedstrijd sinds Andrés Guardado in april 2017. Ook was hij het goudhaantje in de in blessuretijd met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd met RKC, waarin hij vanaf de penaltystip drie punten redde voor zijn club.

Waar de linksbuiten in augustus al bij de meeste doelpunten betrokken was, herhaalde hij in de afgelopen maand dat kunststukje.

In totaal was Gakpo tot nu toe bij veertien van de 28 doelpunten- 50 procent dus- betrokken. Een ongeëvenaarde prestatie uiteraard. Waar het jeugdproduct van de Herdgang ook enorm in uitblonk afgelopen maand is het creëren van kansen. Niemand creëerde zoveel kansen (21) als Gakpo. Dušan Tadić, die normaal gesproken in dat klassement lijstaanvoerder is, komt nauwelijks in de buurt van de PSV-aanvoerder. Ook Moussa Sylla staat op twaalf, terwijl Tijjani Reijnders (10), Bas Dost en Maxi Wittek (beiden 9) volgen. Het leverde procentueel gezien drie ‘grote gecreëerde kansen’ op, wat het hoogste is van alle Eredivisiespelers in september (samen met Tadić en Oussama Tannane).

Het verhaal rondom Gakpo is inmiddels dat hij is uitgegroeid tot ware cornerspecialist. Niemand blinkt zó uit vanaf de cornervlag dan hij. PSV heeft tot op heden verreweg de meeste goals gemaakt uit standaard situaties en ook in september maken ze hun reputatie meer dan waar. Vanuit corners en/of vrije trappen creëerde de inmiddels negenvoudig Oranje-international maar liefst twee keer zoveel kansen als de nummer twee in dat lijstje.

Toch zijn het niet alleen maar dode spelmomenten waarmee de Eindhovenaren gevaar mee sticht. In de Eredivisie verstuurde alleen Tadić (50) meer passes (inclusief voorzetten) naar de vijandelijke zestienmeter dan Gakpo (49). Opvallend is ook de rol van Iliass Bel Hassani die slechts twee wedstrijden speelde, maar heel dicht achter de twee aanvoerders van de koplopers van de Eredivisie zit.

Door maar liefst twee van de drie wedstrijden uitgeroepen te worden als KPN Man of the Match, zijn (belangrijke) bijdrage bij doelpunten en dreiging is Cody Gakpo uitgeroepen tot beste speler van de maand september. Daarmee blijft hij net Jens Odgaard en Mohammed Kudus voor.