<
>

Nu wordt het spannend: Cocu wondermiddel dat Vitesse tegen FC Twente nodig heeft

Pro Shots

Na het bliksemvertrek van Thomas Letsch bij Vitesse stond er bijna net zo snel een vervanger klaar. Oud-speler Phillip Cocu staat ‘eindelijk weer op het veld’ en moet de Arnhemmers laten stijgen op de ranglijst. Cocu treft meteen een van zijn meest favoriete tegenstanders. Hij verloor in tien wedstrijden namelijk nooit van FC Twente.

De voortekenen voor Vitesse zijn hoopgevend. Met hun nieuwe stuurman aan boord moet koers naar boven worden gemaakt. De 51-jarige Eindhovenaar heeft aangekondigd af te willen stappen van het inmiddels ingeslepen 1-5-3-2-systeem. Cocu wil terug naar de formatie die het Nederlandse voetbal typeert met vier verdedigers en twee linies van drie ervoor.

Het zou zeer verstandig zijn om in zijn eerste weken als Vitesse-trainer te focussen op de verdedigende prestaties. De laatste drie wedstrijden ging het al een stuk beter. Alleen Ajax (21) kreeg minder schoten te verwerken dan de Arnhemmers (30), waarvan er slechts elf op doel gingen. Daarmee zijn ze één van de vijf teams met het gedeeld laagste aantal schoten op doel tegen in die desbetreffende periode. Mede daardoor kreeg het slechts twee tegentreffers in drie duels wat vier punten opleverde.

Een flinke vooruitgang want in de vier Eredivisiewedstrijden ervoor kregen ze veertien doelpunten om de oren. De Geel-Zwarten gebruikten al drie verschillende keepers, die gezamenlijk delen in de malaise. Op basis van expected goals had ‘Vites’ namelijk maar negen keer moeten vissen. Ze kregen dus zeven goals méér tegen dan verwacht zou mogen worden, wat de grootste onderprestatie is van alle ploegen in de Eredivisie. Ze gaan overigens op bezoek bij de club die op die waarde juist het beste scoort (overprestatie van 3,4 goals).

Aan de oud-speler van onder meer Vitesse, PSV en FC Barcelona de taak om wat zekerheden in te bouwen achterin. Zelf kent hij een bijzonder goede balans tegen FC Twente. Met zeven overwinningen en drie gelijke spelen is hij als trainer nog ongeslagen tegen de Tukkers.

Hoop gloort, want ook het schokeffect van een trainerswissel is vaak een goed medicijn gebleken bij Vitesse. Namelijk de laatste elf keer dat er bij Vitesse in de Eredivisie een andere trainer op de bank zat dan de wedstrijd ervoor bleef het ongeslagen (acht keer winst, drie gelijk).

Tukkers niet onder de indruk
Hoewel de voortekenen dus rooskleurig zijn voor Vitesse, kent FC Twente op basis van de historie ook geen angst. Hun huidige trainer Ron Jans won namelijk drie van de vier Eredivisieduels met de bezoekers (één verloren). Dat zijn evenveel overwinningen als in de zestien competitieduels daarvoor met de Arnhemmers (vijf gelijk, acht verloren). Vorig seizoen scoorden ze in beide wedstrijden minstens drie keer tegen de huidige nummer veertien van de Eredivisie. Het zou een unicum zijn als het weer lukt, want drie keer op rij minstens drie goals maken tegen Vitesse lukten ze nog nooit.

FC Twente in eigen Grolsch Veste verslaan is een behoorlijke kluif. De Tukkers zijn thuis ijzersterk. Veertien van de laatste vijftien wedstrijden op eigen veld (11x winst, 3x gelijk). Alleen Fortuna Sittard wist drie punten mee te nemen uit Enschede in de laatste vijftien thuisduels. Daarmee zijn ze een van de vijf clubs die tot scoren wisten te komen. Tien maal hield Lars Unnerstall zijn doel schoon.

Mocht de huidige nummer vijf van Nederland wéér drie punten overhouden aan een thuisduel dan zou het voor de tweede keer deze eeuw zijn dat ze de eerste vier thuisduels van het seizoen winnend afsluiten. De andere keer was in 2012/2013, toen ze vijf keer op rij wonnen.

Vizier nog niet op scherp
Aan beide kanten is er een speler die op dit moment nog niet direct potten breekt in het afwerken. Oud-Vitessenaar Ricky van Wolfswinkel speelde dit seizoen 505 minuten in de Eredivisie en kwam hierin ‘slechts’ één keer tot scoren. De spits kent daarmee zijn meest teleurstellende seizoen in Nederland met het hoogste aantal minuten per goal. Toen hij nog voor de opponent speelde, behaalde hij zijn laagste gemiddeld aantal minuten per doelpunt (139 minuten). In het verleden heeft de spits al bewezen dat hij zijn oud-werkgever- die hij de eerste prijs ooit in de clubhistorie bezorgde- ook flink pijn kan doen. In vijf Eredivisiewedstrijden tegen Vitesse scoorde de 33-jarige afmaker vier keer en gaf hij één assist.

Aan de overkant staat iemand die ook nogal struggelt met het net vinden, alhoewel dat niet zijn belangrijkste taak is. Maximilian Wittek is (een van de) gevaarlijkste verdedigers van de Eredivisie, maar zijn vizier staat nog niet op scherp. In de laatste wedstrijd tegen FC Volendam schoot hij vier keer, maar zonder succes. Daarmee is het totaal aantal schoten zonder te scoren van de linkervleugelverdediger inmiddels opgelopen naar tachtig. Sinds Opta de Eredivisie volledig registreert (2010/11) schoot alleen Renato Ibarra namens Vitesse ooit vaker achter elkaar zonder te scoren (93 keer).

Of het Phillip Cocu daadwerkelijk lukt om zijn ongeslagen reeks tegen FC Twente te behouden, ondanks dat ze inmiddels een ijzersterke thuisreeks hebben opgebouwd, ziet u zaterdagavond om 21:00 uur LIVE op ESPN2. Voorspel op HollandCasino.nl.

Natuurlijk wordt er ook nog op acht verschillende velden gevoetbald. Deze zijn natuurlijk LIVE te zien op de kanalen van ESPN.

Zaterdag:
16:30 uur: SC Cambuur – PSV (LIVE te zien op ESPN2)
18:45 uur: FC Groningen – AZ (LIVE te zien op ESPN3)
20:00 uur: Ajax – Go Ahead Eagles (LIVE te zien op ESPN)

Zondag:
12:15 uur: Fortuna Sittard – FC Volendam (LIVE te zien op ESPN2)
14:30 uur: Excelsior – FC Utrecht (LIVE te zien op ESPN3)
14:30 uur: N.E.C. – Feyenoord (LIVE te zien op ESPN)
16:45 uur: RKC – Sparta (LIVE te zien op ESPN2)
20:00 uur: FC Emmen – sc Heerenveen (LIVE te zien op ESPN)

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+