<
>

Exclusief interview Burak Yilmaz: ''Er zijn beschamende onwaarheden over mij opgeschreven''

Hij is de meest besproken speler van de Eredivisie: Burak Yilmaz. Inmiddels drie maanden in Nederland. Tot nu toe is er vooral over hem geschreven, maar zei hij nauwelijks iets tegen de media. In een exclusief interview gaat hij in op het vertrek van Sjors Ultee, legt hij uit waarom Lille werd ingeruild voor Sittard en rekent hij af met leugens. "Er zijn beschamende onwaarheden over mij opgeschreven. Hierna zal ik hierover niemand meer te woord staan en zal ik mij verder concentreren op het voetbal."

Het is 21 juni als het duidelijk wordt dat een van de grootste transferstunts uit de geschiedenis van de Eredivisie echt gaat plaatsvinden. Superster Burak Yilmaz komt naar Sittard. Het is Fortuna gelukt om de 77-voudig international van Turkije vast te leggen. Wat daarop volgt zijn weken vol met speculaties. Is hij nog wel fit? Wat komt hij eigenlijk doen in Sittard? Op 6 augustus speelt Fortuna Sittard de eerste wedstrijd van het seizoen tegen landskampioen Ajax. In de 66ste minuut valt Yilmaz in en nog geen twintig minuten later maakt hij aan een deel van de speculaties een einde. Met een prachtige trap schiet hij een vrije trap van een meter of 25 tegen de touwen. De meeste mensen zijn er dan toch wel over uit: De Eredivisie is een attractie rijker. De attractie blijkt wel een achtbaan met veel loopings, haarspeldbochten en onverwachte momenten. Twee maanden na de komst van attractie Yilmaz, staat trainer Sjors Ultee op straat. Yilmaz zou samen met de rest van de Turkse enclave bij Fortuna complete macht hebben over de club. Voorzitter Isitan Gün en consorten willen niet met een eigenzinnige trainer werken, maar met een coach die naar Yilmaz luistert. "Ik heb nooit een opstelling gemaakt. Het feit dat mensen dit suggereren is heel beschamend."

Van Turkse miljoenenstad naar Limburgse rust
Burak Yilmaz, geboren in Antalya, maar het grootste deel van zijn leven woonachtig in Istanbul. Een stad met ruim 15 miljoen inwoners. Ter vergelijking: in Sittard wonen nog geen 38 duizend mensen. Toch is Yilmaz, ondanks dat hij nog geen eigen huis heeft, na drie maanden op zijn plek in Limburg. "Alles bevalt goed en ik ben al gewend hier. De mensen hier zijn erg warm. Ze proberen mij te helpen waar mogelijk. We hebben alleen nog geen huis gevonden. Ik verblijf al sinds mijn aankomst met mijn gezin in een hotel. Onze kinderen gaan inmiddels ook naar school hier. Alles verloopt soepel, en ik heb weinig aanpassingsproblemen. We zijn gelukkig."

Ook de Eredivisie leert hij steeds beter kennen. Hij heeft al zeven wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Yilmaz kwam daarin tot vier doelpunten en een assist. "De Nederlandse competitie is een sterke competitie. Iedereen probeert hier te voetballen, dat is iets waardevols. Er is geen ploeg met een negatieve opvatting om alleen maar te verdedigen of voor een punt te spelen. Teams proberen te voetballen, dat is iets moois. Ik heb voor Nederland gekozen om veel te leren. Voor mij is Nederland een voetbalinstituut, net zoals Brazilië. Ik heb de ambitie om trainer te worden en vanuit dat perspectief ben ik naar Nederland gekomen. Ik ben hier om te leren. Ik ben hier om iets op te steken van het Nederlandse gedachtegoed. Nu ik hier speel, wordt mijn standpunt bevestigd. Iedereen probeert hier te voetballen, of je er nou goed of slecht in bent. Ik denk dus dat ik een hele goede beslissing heb genomen om hier naartoe te komen."

Hoewel Yilmaz tevreden is met zijn keuze, gaat het met Fortuna Sittard zelf nog niet al te best. Na zeven wedstrijden zijn slechts vier punten bij elkaar gevoetbald en staat de club op een zestiende plaats. "Het is slecht gegaan qua uitslagen. We hebben zeven wedstrijden gespeeld, waarvan ik er twee niet kon beginnen. Ikzelf heb vijf wedstrijden gespeeld, ik heb vier doelpunten gemaakt. Maar als je mij vraagt of doelpunten maken belangrijker is of winnen, dan is dat natuurlijk winnen. Bijvoorbeeld de laatste wedstrijd waarin ik veel kansen miste, maar mijn teamgenoot scoorde en we drie punten pakten. Van mij mag elke wedstrijd zo verlopen."

Afscheid van Sjors Ultee
Het slechte begin van Fortuna, kost Sjors Ultee uiteindelijk zijn baan. De trainer die Fortuna, samen met Kevin Hofland, vijf seizoenen geleden naar de Eredivisie loodste, wordt op straat gezet. Aan zijn band met Yilmaz ligt dat niet, volgens de spits zelf. "Ik heb nooit het idee gehad dat er problemen waren tussen ons. Ik weet natuurlijk niet wat hij of zijn omgeving daarover zegt, maar ik heb geen slechte ervaring met hem. Als ik hem nu zou zien lopen, zou ik hem een knuffel geven." De spits vervolgt: "Het is een beslissing die volledig is genomen door het clubbestuur. Tenslotte ben ik hier maar een medewerker. Boven mij staan de voorzitter en technisch directeur en je hebt ook nog de eigenaar, dat zijn de mensen die hierover gaan. Het is een beslissing die niks met mij te maken heeft en die gebeuren in het voetbal. Maar we hebben in drie wedstrijden tien tegendoelpunten gehad, alle drie verloren, dat zal zeker hebben meegewogen in de beslissing. Sjors is een talentvolle en jonge trainer en hij heeft ambities. Vandaag is het niet gelukt in Sittard, morgen komt er vast een nieuwe uitdaging op zijn pad en ik wens hem heel veel succes daarmee."

"Beschamende onwaarheden"
De reden dat Yilmaz zegt dat het ontslag van Ultee niet aan hem ligt, is omdat al snel het gerucht gaat dat Yilmaz er iets mee te maken heeft. Niet de trainer, maar Yilmaz zou de opstelling bepalen. Daarbij zou hij ook nog winstpremies betalen. Daar is absoluut niks van waar, aldus Yilmaz. "Ik heb nooit een opstelling gemaakt. Het feit dat mensen dit suggereren, is heel beschamend. In ieder geval is het naar de technische staf toe erg respectloos. Ik baalde enorm van deze berichten. Ik zou hier alles bepalen, ze hadden het zelfs over wedstrijdpremies, bijzonder beschamend." Een hardnekkig gerucht is dat Yilmaz, voor de wedstrijd tegen Heerenveen, 1000 euro winstpremie per speler had beloofd. Uit eigen zak. "Uit mijn eigen zak? Dit is zo beschamend, ook richting de voorzitter, naar de technisch directeur. Ik wilde dat er niet dit soort verhalen zouden zijn en ik kan met zekerheid zeggen dat beide verhalen uit de lucht zijn gegrepen. Ik baal van al deze berichten, maar ik kan onmogelijk overal antwoord op gaan geven. 'Dit is niet waar, dat is niet waar' kan ik niet blijven zeggen. Dit is allemaal een leugen. Ik ben enkel speler van Fortuna Sittard. Een bericht is wel waar. In de spelersbus na de wedstrijd tegen Heerenveen heb ik een discussie gehad met een lid van de technische staf. Maar voordat mensen hier gekke ideeën over in hun hoofd krijgen of al hebben… zoals dat we elkaar zouden hebben uitgescholden of nog gekker… Het enige dat is gebeurd, was een beetje stemverheffing. Hij naar mij, ik naar hem. Maar dit gebeurt in het voetbal. Het grootste probleem van deze discussie is dat het buiten de spelersbus belandde, in de media. Ik heb begrip voor de journalisten die dit hebben gebracht, want het is nieuws en hun werk. Maar ik baal ervan dat het in de media is beland en niet in de bus is gebleven, want we zijn een team. De discussie die heeft plaatsgevonden is allang weer vergeten en vergeven, we werken iedere dag goed samen hier. Maar morgen kan er zomaar weer een discussie zijn, dat is voetbal. Maar berichten als 'Burak maakt de opstelling, of Burak deelt premies uit' zijn heel beschamend."

Toekomst in Nederland
Ultee vertrekt dus en Fortuna komt zonder trainer te zitten. Dominik Vergoossen nam tijdelijk de honneurs waar. Yilmaz, die trainersambities heeft, stapt naar voren en bespreekt verschillende zaken met spelers en Vergoossen. Zijn trainersambities zijn echter nog niet helemaal aangewakkerd. "Overal waar ik speler was, vroegen trainers mijn mening. De huidige trainer doet dit ook weer en ik vraag ook naar zijn gedachtegoed. Sommige trainers vragen ook jonge onervaren spelers naar hun idee. Je moet het zo zien, ik weet momenteel nog niet zo goed of ik wel trainer wil worden. Ik heb nog geen beslissing genomen. We hebben natuurlijk drie weken gehad zonder trainer. In die periode hebben we natuurlijk overleg gehad, maar ik heb geen enkele beslissing genomen. Ik vind dat respectloos. Of ik trainer wil worden? Ik weet het op dit moment echt niet."

Yilmaz wordt, als hij daadwerkelijk trainer wordt, een bevlogen en emotionele trainer. Dat is hij als speler ook. Dat komt naar voren in de verloren wedstrijd tegen Heerenveen (2-1). Toen Burak een gefrustreerde indruk achterliet en dat botvierde op een Friese ballenjongen. ''In Heerenveen pakte ik de bal wat hardhandig af van een ballenjongen, het is de laatste minuut, we staan 2-1 achter, wij moeten scoren, de ballenjongen kijkt met een brede glimlach op zijn gezicht naar mij en houdt de bal vast. Eigenlijk had hij de bal naar mij moeten gooien. Hij deed dat niet en dan gaan mensen mij bekritiseren? Dan zeggen ze dat Burak respectloos met de ballenjongen is omgegaan, maar zijn functie daar is om de bal naar mij te gooien. Maar hij gooit hem niet en lacht mij in mijn gezicht uit, het is de laatste minuut en wij moeten scoren. Met die woede en stress pak ik die bal wat stevig af en ben ik de dader. Ik kan niet zo goed beoordelen of het respectloos was naar die jongen, maar zou het niet ook een beetje over die jongen moeten gaan? Maar zelfs die kritiek op mij respecteer ik, een speler van mijn kaliber moet dit misschien niet doen. Ik ben in Frankrijk geweest, ik ben in China geweest en nu ben ik in Nederland. Ik zal nooit veranderen, ik ben nooit veranderd. In het veld zou je altijd een agressieve Burak zien die er alles aan doet om te winnen, een Burak die alles geeft. Maar buiten het veld is het deze Burak, rustig, open voor alle vragen.'' Inmiddels staat de Spanjaard Julio Velázquez voor de groep. Ook over zijn aanstelling, wordt al snel geschreven dat hij uit de koker van Yilmaz komt. "Ik had in mijn leven nog nooit van hem gehoord. Burak zou hier alles bepalen. Ik had nog nooit van hem gehoord, ik weet niks over hem, ik heb hem hier voor het eerst ontmoet. Het is een man die opstaat en naar bed gaat met voetbal. Zijn energie straalt op ons af, ik denk dat het een waardevolle trainer is en ik geloof dat we onder zijn leiding succesvol zullen zijn."

Een van de dingen die volgens Yilmaz nog echt beter moet, is het pure gevoel om te winnen. Hij ziet dan ook een verschil tussen de Turkse cultuur en de Nederlandse cultuur. "Dat is een groot verschil. Natuurlijk is dit werk. Maar in Nederland zien ze het wat meer als een spelletje. Ze hebben er plezier in, ze zien de mooie dingen. Na de wedstrijd is het hier gezellig in het spelershome zonder rekening te houden met de uitslag op het veld. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. In de kleedkamer, zoals ik al zei, zien ze het wat meer als een spelletje, misschien zelfs wel een beetje als hobby. Hobby is misschien wat te zwaar, maar laten we zeggen dat winnen of verliezen niet het einde van de wereld is. Dat merk je in de Nederlandse kleedkamer. Dat geeft aan hoe vrij en vol zelfvertrouwen mensen hier zijn. In Turkije is het precies andersom. Het leven is gekoppeld aan het winnen of verliezen van wedstrijden. Als je verliest is dat het einde van de wereld, als je wint ben je de koning. Hier is een bepaalde stabiliteit en dat werkt positief op het elftal."

Het gehele gesprek zie je in Burak Yilmaz Spreekt om 19:30 uur op ESPN 2. De herhaling zie je na ESPN Vandaag om 23:30 uur op ESPN.