<
>

Oud-speler Phillip Cocu als hoofdtrainer terug bij Vitesse

Phillip Cocu is aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Vitesse. De 101-voudig international tekent tot medio 2024 bij de Arnhemse club. De ervaren coach is de opvolger van Thomas Letsch, die is vertrokken naar VfL Bochum. Cocu was sinds eind 2020 clubloos.

De 51-jarige Cocu, die in de jaren negentig vijf seizoenen voor de Arnhemmers speelde, is positief over zijn nieuwe werkplek: ''Vitesse is een warme club met sportieve ambities, waar ik als speler prachtige herinneringen heb liggen. Om hier nu als trainer terug te keren, vervult mij uiteraard met trots. Het is voor mij de juiste club op het juiste moment.'' De ervaren coach heeft vertrouwen in de klus. ''Natuurlijk komt de club uit een uitdagende situatie en een lastige competitiestart, maar ik geloof in de kwaliteit van de spelers en kijk ernaar uit om met het team en de staf aan de slag te gaan.'' Komende dinsdag leidt hij Cocu eerste training op Papendal. In de komende dagen gaat de club een nieuwe assistent-coach aanstellen, die Cocu samen met Marink Reedijk zal bijstaan.

Buitenlandse ervaring
Als voetballer kwam hij uit voor AZ, Vitesse, PSV en FC Barcelona. Cocu kwam tot 101 interlands en werd viermaal landskampioen met PSV. Na zijn voetbalcarrière werd Cocu al snel trainer. Zo fungeerde hij van 2008 tot 2012 als assistent van bondscoach Bert van Marwijk bij Oranje. Als zelfstandig trainer ging Cocu aan de slag bij PSV. Hij vierde grote successen in Eindhoven. De voorbije jaren was Cocu als coach in het buitenland actief. Het avontuur bij Fenerbahçe liep op een teleurstelling uit. De trainer werd in Turkije in 2018 al na een paar maanden ontslagen. Ook bij Derby County maakte Cocu zijn klus niet af. Sinds zijn ontslag eind 2020 in Engeland was Cocu clubloos.

Technisch directeur Benjamin Schmedes: ''De prettige gesprekken met Phillip hebben bevestigd dat hij uitstekend in het beoogde profiel past. Hij kent de club en de competitie goed, beschikt over veel nationale en internationale ervaring, straalt rust uit en was ook nog direct beschikbaar. Bovenal is hij de juiste persoon om onze speelstijl verder te ontwikkelen. Phillip staat voor een focus op balbezit, met een drang naar voren en een bepaalde intensiteit, maar dat wel met een stabiele basis en een pragmatische benadering. Wij zijn ervan overtuigd dat Phillip de weg omhoog kan vinden met onze ploeg.''

De Arnhemmers hebben na een matige competitiestart slechts zeven punten en staan veertiende. Zaterdag hervat Vitesse de competitie bij FC Twente.
FC Twente - Vitesse is zaterdag om 21:00 uur LIVE te zien op ESPN 2.