<
>

Robben en Van Persie benoemd tot bondsridder

De KNVB heeft Arjen Robben en Robin van Persie benoemd tot bondsridder. Dat gebeurde zondag tijdens een bijeenkomst voor oud-internationals in Zeist, voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd in de Nations League tussen Nederland en België. Het bondsridderschap is na het erelidmaatschap de hoogste onderscheiding die de voetbalbond kent.

"Ik zag het niet aankomen en voel me vereerd", zei Van Persie na de bijeenkomst. Robben vindt de onderscheiding ook speciaal. "Het is wel bijzonder, ik sta in een mooi rijtje met internationals. Ik ben dankbaar voor elke vorm van waardering en erkenning."

"Zowel voor Robin van Persie als voor Arjen Robben geldt dat ze gedurende hun hele carrière het Nederlands voetbal op een kenmerkende manier vertegenwoordigd hebben", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB. "Niet alleen door de prachtige momenten die ze het voetbal gegeven hebben, maar ook door de manier waarop ze - ieder op een eigen wijze - hun stempel op sportieve prestaties hebben weten te drukken. Gedurende een lange periode zijn zij bovendien bepalende spelers voor Oranje geweest, waardoor een hele generatie met hen als voetbalhelden is opgegroeid."

Robben speelde 96 wedstrijden voor Oranje en scoorde daarin 37 keer. Van Persie kwam tot 102 interlands en is met 50 doelpunten topscorer aller tijden van Nederland. Memphis Depay en Klaas-Jan Huntelaar volgen met 42 treffers. Robben en Van Persie deden met Oranje mee aan de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2008 en 2012. Robben was bij het EK van 2004 ook al van de partij. Oranje eindigde bij het WK van 2010 als tweede en bij het WK van 2014 als derde.

Bij de bijeenkomst in Zeist waren zondag in totaal 18 oud-internationals uitgenodigd. Hun namen werden toegevoegd aan de Oranje Wall of Fame. Op de Wall of Fame hebben alle ex-spelers, -speelsters en -bondscoaches die sinds 1905 voor Oranje uitkwamen een eigen wapenschildje.

Om 19:30 uur in ESPN Vandaag (ESPN2) een reportage over de bijeenkomst bij de KNVB en dan beschouwen we ook voor op Nederland - België.