<
>

Van Gaal geeft Memphis en De Jong zekerheid voor WK

"Morgen gaan wij winnen hoor", klonk het zelfverzekerd uit de mond van bondscoach Louis van Gaal voorafgaand aan de Nations League-wedstrijd tegen België.

Zondagavond om 20:45 uur speelt het Nederlands elftal in de Johan Cruijff Arena de laatste wedstrijd voordat in november het WK in Qatar begint. Daarbij lonkt een ticket voor de Nations League Finals in eigen land.

Gehavende maar fitte selectie tegen België

Oranje gaat de wedstrijd aan met een fitte selectie, zo zegt Van Gaal. "Iedereen die er is, is fit. Het Nederlands elftal is natuurlijk geen revalidatiecentrum." Een dag na de met 2-0 gewonnen wedstrijd in Polen haakten Frenkie de Jong, Memphis Depay en Teun Koopmeiners af met verschillende blessures. Toch heeft aanvoerder Virgil van Dijk, die naast Van Gaal zat tijdens de persconferentie, geen zorgen. "Het gevoel dat ik heb gekregen van de jongens is dat de blessures niet heel erg zijn."

Van Dijk zelf staat voor zijn eerste eindtoernooi. Door een blessure miste hij het EK van vorig jaar, maar dat gaat niet in zijn hoofd zitten tijdens het overvolle programma. "Volgens mij staan er 13 wedstrijden gepland met Liverpool, maar die wil je allemaal spelen als speler. Ik ga de duels niet minder hard aan, denk ik."

Lang leek het erop dat ook Depay het afgelopen eintoernooi zou missen, maar hij revalideerde net op tijd voor het EK van vorig jaar. Nu lijkt de aanvaller van FC Barcelona weer met een blessure te kampen kort voor een eindtoernooi. "Maar Memphis en De Jong hebben, als ze fit zijn, altijd een plek in dit Oranje", verzekerde Van Gaal. "Toen zij het trainingskamp verlieten heb ik tegen ze gezegd dat ik zo lang mogelijk een plekje voor ze vrij hou, als ze maar fit zijn."

Keeperskwestie (on)beantwoord

Remko Pasveer stond tegen Polen onder de lat en hield de nul, iets dat de zes wedstrijden daarvoor niet lukte. Op de vraag of de keeper die morgen gaat keepen de beoogde sluitpost is voor het WK en dezelfde man is die tegen Polen onder de lat stond, geeft Van Gaal een duidelijk antwoord. "Nee, het is niet de keeper die ik heb beoogd voor het WK. Ik geloof wel dat de keeper die morgen speelt dezelfde keeper is die tegen Polen speelde, want hij hield de nul en dat gebeurde niet zo vaak."

Laatste Nations League-wedstrijd

Het Nederlands elftal staat met dertien punten uit vijf wedstrijden eerste in groep 4 van poule A. Op drie punten achterstand staan de Belgen, die in de thuiswedstrijd tegen Oranje nog met 4-1 onderuit gingen. Daardoor moet België met meer dan drie doelpunten verschil winnen, wil de ploeg van bondscoach Roberto Martínez nog boven het Nederlands elftal eindigen. Mocht de ploeg van bondscoach Van Gaal eerste eindigen, zal de Nations League Finals gespeeld worden in Nederland.