<
>

Deze 5 lessen kan Van Gaal meenemen op weg naar het WK

Louis van Gaal kon afgelopen donderdagavond genieten van twee prachtige goals van Cody Gakpo en Steven Bergwijn. In Warschau won Nederland met 2-0 van Polen. Met het WK in het vooruitzicht een mooi moment om te kijken welke vijf lessen de bondscoach uit deze wedstrijd kan trekken.

De achterhoede staat

Met Jurriën Timber en Nathan Ake aan de rechter- en linkerkant van Virgil van Dijk was de verdediging tegen Polen compleet. En het lijkt erop dat hier niet veel gewijzigd aan hoeft te worden. Na 7 wedstrijden is het de verdediging weer gelukt om de nul te houden en hebben ze er voor gezorgd dat topspits Robert Lewandowski maar een balcontact heeft gehad in het zestienmetergebied van Nederland. "We gaan het bijna normaal vinden dat Timber, Ake en Virgil de vaste verdedigers zijn", zegt Hans Kraay jr. bij ESPN Vandaag. "Je hoort niks meer over Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij. Dat zijn natuurlijk ook niet de minste. Zij zijn en blijven topverdedigers." Een goed vooruitzicht voor het WK.

De invallers vielen goed in

In de verdediging liep alles dus op rolletjes, maar op het middenveld en in de aanval had Louis van Gaal te maken met een aantal blessuregevallen. Teun Koopmeiners liep al in de 1e minuut een hoofdblessure op, Frenkie de Jong verliet uit voorzorg het veld en Memphis Depay ging met een hamstringblessure naar de kant. Laatstgenoemde speelt aanstaande zondag sowieso niet tegen België. Maar door de uitval van deze spelers konden Steven Berghuis, Marten de Roon en Vincent Janssen ook aan de bondscoach laten zien wat ze in huis hebben. Vooral Janssen viel op bij Hans Kraay jr. "Zoals trainers zouden zeggen, je kan heel goed met hem doorvoetballen. Hij kan goed met zijn rug naar de tegenstander spelen en hij is heel sterk. Ik zou tegen België alles hetzelfde laten en dan Vincent Janssen als vervanger voor Memphis."

Bergwijn functioneert in het twee-spitsen-systeem

Ook kunnen we volgens Kraay jr. constateren dat Steven Bergwijn prima kan functioneren in een twee-spitsen-systeem. Bij Ajax is hij gewend om met zijn drieën in de aanval te staan en ook bij zijn oude club PSV was hij dat gewend. "Volgens mij heeft Bergwijn nog nooit in zijn leven op deze manier gespeeld. In de laatste zes wedstrijden heeft hij acht goals gemaakt. Ik vind het een gouden zet."

Cody Gakpo kan ook op 10 positie spelen

"Gakpo bekleedt zelf het liefst de linksbuitenpositie, maar Van Gaal ziet hem als een echte nummer 10", zegt ESPN's Oranje-watcher Pascal Kamperman. Hij vond het vooral goed om te zien hoe de samenwerking met Memphis en Bergwijn ging. "Soms maakte Gakpo nog de switch met Memphis. Dus dat Memphis dan achter hem stond. Ze hebben donderdagavond laten zien dat deze combinatie voorin heel goed kan." Wel denkt Kamperman dat je op verdedigend gebied beter kan gaan voor Klaassen. "Dat kan natuurlijk per wedstrijd bekeken worden." Kraay jr. sprak ook lovend over Gakpo. "Hij kan dit gewoon. Veel buitenspelers hebben vaak de veiligheid van de zijlijn nodig en die voelen zich dan niet fijn op het middenveld. Gakpo liet zien dat hij prima in de drukte kan voetballen."

Onnodig balverlies

Naast al deze positieve dingen die opvielen, stipte de bondscoach na de wedstrijd ook aan dat er veel onnodig balverlies werd geleden. "Als je op een aanvallende manier speelt, kan onnodig balverlies fataal zijn", zegt Kamperman. "Nu hadden we het geluk dat Polen niet veel druk gaf, maar bij andere landen kan dit niet. Wat we bijvoorbeeld ook al zagen tijdens de vorige interlandperiode, daar kregen we tegengoals door klungelig balverlies." Een punt waar dus nog goed op getraind moet worden in aanloop naar het WK.

Zondagavond om 19:30 uur meer over Oranje op ESPN. In de vroege editie van ESPN Vandaag kijken Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay jr. vooruit op de wedstrijd Nederland - België en in de late editie van ESPN Vandaag kan je terecht voor de samenvatting en alle interviews.