<
>

Nederland wint op bezoek bij Polen in Nations League

Het Nederlands elftal heeft in Warschau met 2-0 gewonnen van Polen. Na een glimp van Oranje voetbalgenialiteit schoof Cody Gakpo in de eerste helft de 0-1 binnen. Na rust schroefde Steven Bergwijn de score op. Alleen een hele dikke nederlaag tegen België zondag (die de 1-4 uit de heenwedstrijd dan moeten wegpoetsen), kan het elftal van Louis van Gaal nu nog van groepswinst in de Nations League afhouden. Dus is een plek bij de Final Four zo goed als zeker, die dan ook in Nederland wordt gespeeld. Maar de vreugde werd getemperd door het uitvallen van Teun Koopmeiners (hoofd/nek) en Memphis (hamstring).

Van Gaal wilde de Nations League groep winnen, maar hij wil tegelijkertijd ook zijn WK-elftal voor straks in Qatar klaarstomen en zoekt daarnaast ook nog eens puzzelstukjes die het eindresultaat nog verder te verfraaien. Het leidde tegen Polen tot een wat schizofrene opstelling met als kern zij die het op het WK moeten gaan doen voor ons Oranje. Aangevuld met hongerige leeuwen in spe, die in Polen examen mochten afleggen.

Meest opmerkelijk was de basisplaats voor 38-jarige debutant Remko Pasveer. De bondscoach wilde de Ajax-goalie ouderwets in een wedstrijd testen. Zijn ‘buurman’ Sander Boschker (die woont 200 meter verderop in Hengelo) blijft met zijn 39 wel de oudste debutant ooit. Pasveer is 1 van het halve dozijn keepers dat min of meer kans lijkt te maken op Qatar.

Ook Gakpo, statistisch gezien bijna de beste aanvaller van Europa, deed (her)examen. En Koopmeiners mocht het laten zien. Maar zijn auditie was na een minuut al voorbij. De middenvelder van Atalanta kreeg een tik op het hoofd van Karol Linetty, die ‘m in zijn val ook nog met zijn been in het gezicht raakte. De aangeslagen Koopmeiners, groggy en , ging per brancard van het veld.

Steven Berghuis verving ‘m en pakte de ploeg onmiddellijk bij de hand. Met in de 12de minuut het eerste bewijs: zo’n Berghuis-inswinger richting 2de paal. Dat was de assist op de 0-1, die van Daley Blind zou zijn geweest. Maar die raakte de bal niet goed.

Twee minuten later lag de bal wel in het netje. En hoe! Na een combinatie om van te watertanden. Berghuis legde terug op Memphis, die in 1x de doorgelopen Dumfries randje 16 vrij zette. De rechter-wingback schoof de bal precies op de schoen van de vrijstaande Gakpo, 0-1. Een passend einde van eindeloos balbezit van Oranje (21 passes) en Polen even kleurenblind gespeeld door het nieuwe Hollandse Koningsblauw.

De volgende flitsende combinatie ging door de as. Memphis speelde in op Berghuis die ‘m meteen weer in de loop legde van diezelfde doorgesprinte Memphis. Die had beter terug kunnen leggen, maar joeg over (vlak voor rust leek na een flitsende counter schieten de beste optie, maar nu legde Memphis terug op Bergwijn die dubbel werd gedekt).

Na een dik halfuur waagde regisseur Berghuis zelf ook maar eens een poging die naast waaide. Net als die vlak voor rust. Tussendoor produceerde Polen in de eerste helft ook een fraaie, vlotte aanval die leidde tot een schot van Roma’s Nicola Zalewski gevolgd door een vangbal van Pasveer, zijn eerste en enige werk voor rust. Buiten meevoetballen, dat bij de Twentse Ajax-keeper al decennialang uitstekend verzorgd is.

De tweede helft begon als een kopie van de eerste. Meteen een blessure, nu voor Memphis. De bijna onmisbare schakel in de Hollandse aanval greep naar zijn hamstring… Misschien dat Oranje even van slag was. Of was het nog zoeken na de wissel Marten de Roon voor Frenkie de Jong?

Feit is dat de bij Polen ingevallen oud-Ajacied Arek Milik meteen een niet te missen kans kreeg, na een splijtende pass waarbij de zwakte van Blind (snelheid) weer eens bloot werd gelegd. Meteen daarna ging het ook over rechts mis en kon Feyenoorder Sebastian Szymanski uithalen.

Maar waar Polen leek me te gaan doen combineerden Bergwijn en Memphis-vervanger Vincent Janssen met een 1-2tje ineens door de laatste lijn in Warschau en dus 0-2. De Antwerp-aanvaller heeft ook in België de vorm weer te pakken en lijkt een serieuze kandidaat voor Qatar. In de slotfase mocht Kenneth Taylor ook zijn debuut nog maken.

Van Gaal zal de wedstrijd vooral zien als een bevestiging van wat hij al wist. Er werd ‘geleverd’ door de ‘bekende namen’. De verdediging doorstond de Lewandowski-test. En zij die zich mochten laten zien, vielen niet door mand, zeker niet. Maar de twijfelposities zijn ook niet meteen ingevuld na dit duel. Zondag in de Johan Cruijff Arena een nieuwe, maar wel laatste kans.