<
>

Oranje-keepers onder de loep: "Cillessen met afstand beste keeper van Nederland"

ESPN

De keeperskwestie bij Oranje is nog lang geen uitgemaakte zaak. Aan wie is het de eer om de Nederlandse trots in het doel te verdedigen op het WK en wie komt het beste uit de wetenschappelijke tests als penaltykiller die 'ons' op het moment dat het ‘do or die’ is, behoedt voor uitschakeling? Tim Krul- zo weten we sinds de laatste persconferentie- in ieder geval niet. Als het aan Sander Westerveld ligt is het allemaal niet zo moeilijk. Jasper Cillessen is zijn eerste man voor het WK in Qatar.

In de huidige selectie zitten vier keepers. Een unicum. Jasper Cillessen, Mark Flekken, Remko Pasveer en Andries Noppert zijn de uitverkorenen voor de laatste periode van het Nederlands elftal voordat het WK begint. Justin Bijlow, die onder Louis van Gaal in zijn derde termijn nog onbetwist leek als eerste keeper, schittert door afwezigheid omdat hij ‘uit vorm’ is volgens Louis van Gaal.

* Doelpunten voorkomen is een berekening van expected tegengoals min het daadwerkelijk aantal tegendoelpunten. Een mingetal betekent dus dat de doelman meer tegengoals krijgt dan mag worden verwacht.

"Ik weet zeker dat Bijlow gewoon bij de definitieve selectie zit van het WK" Sander Westerveld

De zesvoudig Oranje-international is bezig aan een kwakkelend seizoen. Hoewel hij vier keer zijn doel schoonhield, wat het meeste is van alle (Nederlandse) keepers in de Eredivisie, staat hij door de vier tegentreffers tegen PSV ook in een rijtje tussen de- met alle respect- mindere Goden. Als het gaat om meeste tegentreffers tussen speelronde vijf en zeven kregen staan alleen SC Cambuur (10 tegengoals) en FC Volendam (8) hoger dan Feyenoord (zeven, samen met FC Emmen en Excelsior). Ook tegen Lazio zag de Rotterdammer er niet al te best uit.

Oud-doelman Sander Westerveld vindt het een zeer logische keuze van de bondscoach om hem thuis te laten voor de komende interlandperiode: "Van Gaal wil hem prikkelen, omdat hij op dit moment niet zijn niveau van vorig jaar haalt. Je ziet aan hem dat hij nu nét te laat reageert, net niet goed staat en minder ‘match-winning saves’ maakt. Voor Van Gaal een mooi moment om twee nieuwe keepers te testen en te zien of Bijlow mentaal sterk genoeg is. Als hij zich niet kan terugknokken de komende twee maanden is hij mentaal niet sterk genoeg. Ik denk dat hij dat wel is en weet zeker dat Bijlow gewoon bij de definitieve selectie zit van het WK."

Debuterende doelmannen
Een fantastisch moment voor de nummers één van sc Heerenveen en Remko Pasveer. Zij debuteren allebei bij het Nederlands elftal. Louis van Gaal wil kennismaken met de twee keepers die op dit moment goed in vorm zijn, zodat hij niet wordt verrast op bijvoorbeeld vertoond gedrag als ze daadwerkelijk meegaan naar Qatar.

In 2,5 jaar ging hij van een reserverol in de Keuken Kampioen Divisie naar clubloos tot Oranje. 'Noppert in Oranje' is niet meer een ludieke kreet, maar inmiddels de werkelijkheid. De goede weg die hij onder Kees van Wonderen is ingeslagen bij Go Ahead Eagles vervolgt hij met dezelfde trainer bij zijn jeugdliefde sc Heerenveen. In De Kuip noteerde Noppert bijvoorbeeld elf reddingen, wat het hoogste is van een doelman van de Friezen sinds dat Opta de Eredivisie volledig analyseert in 2010/2011.

In de Eredivisie maakt hij indruk en dat is dus ook de bondscoach opgevallen, al denkt Westerveld, die zelf zes keer het shirt van Oranje droeg, dat het meer een snuffelstage is: "De bondscoach wil hem gewoon een keer zien, maar ik vraag me af of hij gaat spelen. Waarschijnlijk willen ze hem nu testen voor het geval Bijlow en/of Cillessen geblesseerd is. Die zijn redelijk blessuregevoelig en Van Gaal wil niet naar Qatar met spelers die hij niet kent. Ik vind het een logische keuze om hem achter de hand te houden. Ik snap alleen niet dat mensen het hebben over een mogelijke penaltykiller, want hij heeft in zijn leven slechts drie penalty's tegengekregen, waarvan hij er eentje hield. Ik denk dat er betere opties zijn dan hij." Vanavond zal hij zijn debuut in ieder geval nog niet gaan maken. Noppert is namelijk door Van Gaal voor de wedstrijd tegen Polen op de tribune gezet.

Dan naar de andere debutant, die gelijk binnenkomt als oudste van de groep. Mocht Pasveer minuten maken in het Nations League-duel tegen Polen of België dan wordt hij de op één na oudste (doelman) ooit voor Nederland. Alleen Sander Boschker was met 39 jaar, zeven maanden en twaalf dagen ouder dan Pasveer met zijn 38 jaar, tien maanden en veertien dagen (of tegen België zeventien dagen). Daarmee kegelt hij collega Maarten Stekelenburg van de tweede plek die bij zijn laatste interland tegen Tsjechië op het laatste EK 38 jaar, 9 maanden en 5 vijf dagen oud was.

Vorig jaar maakte de Enschedeër al grote indruk door tussen speelronde vier en zijn blessure in speelronde 24 slechts vier tegentreffers te incasseren en zeventien keer zijn doel schoon te houden. Ook op Champions League-niveau hield hij tweemaal de nul en kreeg hij in zes wedstrijden evenveel doelpunten tegen. Ook dit seizoen is de routinier eerste keuze onder de lat.

Hoewel hij in de eerste zeven speelronden al meer doelpunten tegen kreeg dan in de twintig competitiewedstrijden in het vorige seizoen maakt de sluitpost een zeer solide indruk. Tegen AZ verrichtte Pasveer bijvoorbeeld zes reddingen, wat tot op heden het hoogste aantal is voor hem in het shirt van Ajax.

"Pasveer heeft het voordeel ten opzichte van alle andere Nederlandse doelmannen dat hij al twee jaar op rij in de Champions League speelt. Dat is Europees topniveau, waar hij het laat zien", zo oordeelt de doelman die zelf tot zes optredens voor Real Sociedad in het miljardenbal kwam.

De meest 'ervaren' doelmannen
Dé ontdekking van Van Gaal is sinds de tweede interlandperiode constant van de partij. Mark Flekken was relatief onbekend bij het Nederlandse publiek, totdat de 29-jarige doelman uit Bocholtz ineens ter sprake kwam bij de persconferentie een maand ervoor. Zo geschiede. Vier gespeelde interlands verder heeft de doelman, die bij SC Freiburg enorm goed presteert, niet heel erg kunnen overtuigen.

"Als je in de Bundesliga vijf keer de nul houdt, moet je een goede keeper zijn" Sander Westerveld

Westerveld geeft aan dat hij zich waarschijnlijk 'geforceerd wilde laten zien'. “Niemand kende hem dus dan wil je jezelf laten zien. Als keeper wil je dan een paar lekkere ballen krijgen waarin je je kan onderscheiden zoals hij in de Bundesliga doet, maar dat lukte niet helemaal. Flekken is wel iemand die perfect is voor het Nederlands elftal vanwege zijn meevoetballende kwaliteiten. Ik kreeg het idee dat hij geforceerd wilde laten zien dat hij daar goed in is, waardoor het geregeld fout ging omdat hij te veel risico nam.”

Toch denkt de oud-doelman dat 'we' nog niet het beste van Flekken hebben gezien. "Als je in de Bundesliga speelt en vijf keer de nul houdt, moet je een goede keeper zijn- met misschien ook wel een goede verdediging ervoor. Toch, als ik Van Gaal was, zou hij niet mijn eerste keuze zijn omdat hij minder ervaring heeft internationaal en bij Oranje."

Wie wel over de nodige ervaring beschikt is Jasper Cillessen, die volgens Westerveld ‘met afstand de beste Nederlandse doelman is op dit moment’. De Nijmegenaar keerde na elf jaar zeer verrassend terug op het oude nest. Ondanks de vele blessures die hij met name in Spanje bij FC Barcelona en Valencia C.F. had, is er van slijtage zeker geen sprake.

Op basis van de cijfers presteert de N.E.C.-doelman, samen met Flekken die natuurlijk op een hoger niveau speelt, het beste van de opgeroepen Nederlandse keepers. Cillessen noteert het hoogste aantal reddingen én reddingpercentage, het minste aantal tegentreffers terwijl hij de meeste goals voorkwam ten opzichte van de drie of vier andere kandidaten.

"De vorm waarin Cillessen verkeert, met daarbij de ervaring bij het Nederlands elftal én het spelen op een WK, maakt hem voor mij duidelijk nummer één. Ervaring in de Eredivisie is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een halve finale tegen Argentinië. Alleen hij heeft dat. Als je ziet hoe hij nu keept dan is hij echt in topvorm. Daarbij kan hij prima meevoetballen dus hij is echt het complete plaatje", zo vindt Westerveld.

Het Nederlands elftal speelt vanavond tegen Polen het vijfde groepsfaseduel in de Nations League. Zondag staat België op het programma. Op beide wedstrijddagen verzorgt Hans Kraay Jr. tussen 19:30 en 20:15 uur de voorbeschouwing in ESPN Vandaag. Om 23:00 uur zijn in ESPN Vandaag de interviews, samenvatting en bijbehorende analyse te zien.