<
>

Van Gaal: "Krul heeft bedankt voor de penaltytesten, dus de deur richting WK is dicht"

Na de getergde persconferentie van maandag zagen we woensdagavond – een dag voor de wedstrijd in- en tegen Polen – een heel andere Louis van Gaal. Samen met middenvelder Frenkie de Jong blikt hij vooruit op het treffen met de Poolse ploeg. Van Gaal geeft aan dat Tim Krul heeft bedankt voor de penaltytesten afgelopen week bij Oranje: “Dat is voor mij heel jammer.”

Wetenschappelijke tests
Zes doelmannen zijn afgelopen getest op het stoppen van strafschoppen. Krul zat hier niet bij. Van Gaal: “Hij heeft mij gebeld om te zeggen dat hij hiervoor past. Daar kan ik mij wel wat bij voorstellen, maar voor mij is dat jammer. Ik ken namelijk ook de cijfers van de doelmannen.” Krul is er dus niet bij op het WK in Qatar: "Die deur is nu dicht, want dat is de consequentie van zijn beslissing."

Van Gaal heeft de wetenschappelijke reportages van de tests nog niet ontvangen “Het is dan aan mij om dingen wel of niet te gebruiken. Ik heb de spelers wel overtuigd om dit ook op de club straks te oefenen.” De 71-jarige bondscoach laat nog in het midden wie de komende twee duels op doel staat.

Lewandowski
In de Rotterdamse Kuip speelde Oranje afgelopen zomer nog gelijk tegen de Polen. Het werd 2-2 in een duel waarin topspitsen Robert Lewandowski en Arkadiusz Milik niet in actie. Nu kan de Poolse bondscoach wel over hen beschikken. Van Gaal: “Lewandowski is de beste spits van de wereld. Dus dat is echt een test. Onder mijn leiding hebben we veel doelpunten gemaakt, maar ook teveel tegendoelpunten gekregen, dus daar moeten we nog in verbeteren.”

Louis van Gaal keek vol trots naar Frenkie de Jong die naast hem de eerste vragen van de pers beantwoorde: “Zo goed, zo goed hoe hij dat doet. Zo ontspannen, daar kijk ik met bewondering naar.”

Transferperiode
De Barcelona-middenvelder Frenkie de Jong beleefde een hectische transferzomer: “Gelukkig had ik zelf altijd wel voor ogen wat ik wilde. Er was veel rumoer, het was behoorlijk anders dan in andere transferperiodes. Ik kon rustig blijven omdat ik vroeg wist wat ik wilde: bij Barcelona blijven.” Hij vervolgt: “De club heeft soms zijn eigen ideeën over zaken en ik ook. Soms botst dat, maar in principe is dat altijd prima gegaan.”

De Jong ziet donderdag zijn collega uit Barcelona Lewandowski terug op het veld. Hij heeft geen extra tips gegeven aan de Oranje-selectie: “We moeten gewoon proberen om hem zo min mogelijk aan de bal op gevaarlijke posities laten komen.” Tot slot geeft De Jong aan dat er nog veel verbeteringen mogelijk zijn: “We kunnen nog echt een hoger niveau halen. Toch zijn er wel een aantal wedstrijden geweest waarin we een hoog niveau gehaald hebben.”

ESPN Vandaag met een voor- en nabeschouwing met Hans Kraaij jr. zie je donderdagavond om 19:30 & 23:00 uur LIVE op ESPN. In de late editie zie je ook een samenvatting van Polen - Nederland.