<
>

Ajacieden gemiddeld 2,5 keer zo snel opgeroepen als PSV'ers en Feyenoorders

Al lange tijd speelt de gedachte in Eindhoven en Rotterdam dat hun lokale helden méér moeten doen voor een plekje in het Nederlands elftal dan spelers van Ajax. Kijkende naar de cijfers vanaf 2000 is dat ook zo. Waar Ajax-spelers gemiddeld 34,5 Eredivisiewedstrijden spelen voordat ze hun eerste minuten maken bij het Nederlands elftal, is dat bij PSV 85,5 en Feyenoord 86,6 competitieduels.

Het is een discussie, waarbij het antwoord altijd in het midden blijft. Van ‘clubdiscriminatie’ kan en mag je niet spreken, ook al zitten in de huidige selectie acht spelers van Ajax, terwijl PSV- koploper van de Eredivisie- er maar één aflevert en er geen enkele Feyenoorder bij zit.

Sinds 2000 telde 'ons' nationale elftal elf verschillende (interim-)bondscoaches. Daarvan hadden vijf- voor langere tijd aangestelde- bondscoaches het eerste van Ajax getraind voordat ze het Nederlands elftal gingen leiden. Marco van Basten had weliswaar nog geen trainerservaring op het hoogste niveau, maar had bij het beloftenelftal van Ajax het een en ander gedaan, waardoor je die er bij op zou kunnen tellen. Zijn roots ligt natuurlijk wel in de hoofdstad. Hetzelfde geldt voor Fred Grim die als interim drie interlands eindverantwoordelijke was.

Er zijn sinds de millenniumwisseling dus vier bondscoaches geweest die geen functie als hoofdtrainer hebben bekleed bij Ajax voordat ze de stuurman van Oranje werden. Frank Rijkaard heeft wel een verleden als speler bij de Amsterdammers. Het is dus gegrond om te zeggen dat de KNVB overwegend bondscoaches heeft aangesteld met een achtergrond bij de hoofdstedelingen deze eeuw. Wat daar de reden dan ook van moge zijn.

"Het heeft ook met een structurele invulling van de jeugdopleiding te maken. Bij Ajax stromen veel jonge talenten door die een kans krijgen in het eerste" Hedwiges Maduro

Dan naar de discussie over of Ajacieden sneller de kans krijgen in het Nederlands elftal. De cijfers zeggen in ieder geval dat sinds 2000 Ajacieden die debuteerden beduidend minder wedstrijden hoefden te spelen in de Eredivisie dan bijvoorbeeld de andere twee clubs uit de traditionele top-3. De hoofdstedelingen leverden deze eeuw met dertig stuks de meeste Oranje-debutanten af, waar Kenneth Taylor (23 Eredivisiewedstrijden) en Remko Pasveer (272 competitieduels in totaal) bij kunnen komen. Gemiddeld hadden de Ajax-spelers op het moment van hun debuut voor Oranje 34,5 Eredivisieduels gespeeld. Dat is flink (bijna) 2,5 keer zoveel bij PSV (85,8 duels) en Feyenoord (86,8 duels).

Het opvallend lage gemiddelde aantal Eredivisieduels voordat een Ajacied zijn opwachting in Oranje mocht maken, is niet het enige signaal dat spelers van de recordkampioen er goed op staan bij het Nederlands elftal. Er zijn sinds de millenniumwisseling 26 spelers gedebuteerd voor Oranje, terwijl ze maximaal dertig Eredivisiewedstrijden hebben gespeeld.

Daarvan kwamen er maar liefst vijftien van Ajax. Taylor zou zich komende interlandperiode- als hij debuteert- dus bij de nu nog 26-koppige lijst kunnen voegen, net als sc Heerenveen-doelman Andries Noppert (24 Eredivisieduels) overigens. In de top-10 'snelste' debutanten deze eeuw is de recordkampioen van Nederland maar liefst zeven keer vertegenwoordigd.

Hedwiges Maduro, die dus de snelst debuterende Eredivisiespeler van deze eeuw is, ziet geen voorkeur onder de bondscoaches voor Ajacieden. "Er zijn in de tussentijd zo veel verschillende bondscoaches geweest met verschillende achtergronden. Zij kijken naar kwaliteit. Van Gaal doet dat ook, want hij is een slimme coach. Die kiest gewoon voor de beste." Dat is ook precies wat de bondscoach zei maandag op de persconferentie.

De oud-middenvelder van onder andere Ajax, Valencia en Sevilla vindt het dus niet gek dat de Amsterdammers veel minder wedstrijden hoeven te spelen voordat ze worden opgeroepen. "Het is nou eenmaal zo dat Ajax- ook in het buitenland- een grote naam is. Zij hebben ook het voordeel dat ze Champions League spelen en als je het daar als speler goed doet, word je inderdaad eerder geselecteerd. Ik denk ook dat het met een structurele invulling van de jeugdopleiding te maken heeft. Bij Ajax stromen structureel veel jonge talenten door die een kans krijgen in het eerste. Dat speelt mee."

Hoe je het ook wendt of keert, het is een zeer opvallend feit dat spelers van Ajax- om welke reden dan ook- dusdanig sneller worden opgeroepen dan bijvoorbeeld PSV'ers, terwijl hun club deze eeuw zelfs vaker kampioen werd dan de Amsterdammers.