<
>

Negen landen volgen OneLove-initiatief KNVB

De OneLove-campagne van de KNVB krijgt de komende tijd navolging van negen andere Europese landenteams. Zo gaan naast Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk, ook de aanvoerders van België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland OneLove-aanvoerdersband dragen. De campagne is onderdeel van de KNVB-strategie om maatschappelijk verantwoord deel te nemen aan het WK in Qatar, waar ook LHBTI-acceptatie en vrouwenrechten onder druk staan.

OneLove ging aan het begin van het voetbalseizoen 2020/’21 van start, waarna de aanvoerders van Oranje, alle teams in het betaald voetbal en veel teams in het amateurvoetbal de speciale OneLove-band droegen. Hierdoor benadrukten zij de verbindende kracht die het voetbal heeft voor miljoenen mensen uit alle lagen van de samenleving.

Aanvoerder van het Nederlands elftal, Virgil van Dijk is blij met de navolging: “Het is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past: op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn. Dat dragen we graag uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu ook andere landen zich hierbij aansluiten”, aldus Van Dijk.

De OneLove-slogan is geïnspireerd op een bekende uitspraak van Nelson Mandela: ‘Voetbal heeft de kracht om mensen te verenigen’. Mandela was behalve anti-apartheidsstrijder en politicus ook een groot voetballiefhebber. De kleuren in het hartje van het logo staan voor ieders trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid.

Het Nederlands elftal speelt donderdag 22 september in Warschau tegen Polen. Zondag 25 september staat het laatste duel in de Nations League op het programma. Dan speelt Louis van Gaal tegen buurland België in de Johan Cruijff ArenA. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur. Het WK in Qatar gaat op 20 november van start.