<
>

Van de Looi teleurgesteld in Botman: "Vriendschappelijke wedstrijden horen er ook bij"

Bondscoach van Jong Oranje Erwin van de Looi is teleurgesteld in Sven Botman. De verdediger bedankte dinsdag voor de oefenduels met België en Roemenië. Ook heeft hij te maken met teleurgestelde spelers die hoopte op een telefoontje van Van Gaal en niet Van de Looi aan de lijn wilde krijgen. Over de afzegging van Botman reageert Van de Looi kort maar krachtig: “Ik ben teleurgesteld. Je bent met elkaar voor iets bezig en daar horen ook vriendschappelijke wedstrijden bij.”

Botman
“Als je onderdeel van de groep bent, dan hoor je daar gewoon bij te zijn en hoor je niet al te makkelijk af te zeggen”, aldus de bondscoach van Jong Oranje. “Aan de andere kant: je moet wel graag willen komen, anders niet. We gaan gewoon lekker door met de jongens die we hebben.”

Van de Looi heeft Botman vertelt er nog eens over na te denken, maar de verdediger van Newcastle United is dus niet tot een ander besluit gekomen. Van de Looi: “Dit is de eerste keer dat ik zoiets mee maak. Toch respecteer ik zijn besluit, want je moet wel graag voor het Nationale team willen spelen.” Door de blessure bij Bruno Martins Indi lagen er ook kansen voor Botman bij de selectie van Van Gaal. Van de Looi: “Dat heb ik hem ook voorgehouden. Naast het belang van Jong Oranje, is er ook voor iedereen een individueel belang.”

Afvallers
Van de Looi wil de oefenwedstrijden gebruiken om nieuwe jongens aan het werk te zien en hier en daar wat te schaven. “Het is ongeveer de laatste kans daarvoor, want in maart moeten we echt richting het EK werken.” Ook hebben teleurgestelde spelers – die hoopte bij het grote Oranje te zitten – veel om voor te spelen. Van de Looi: “Voor de afvallers is er echt wat te halen. Ze zijn afgevallen, maar nog niet buiten beeld. Zij hebben dus nog alles om voor te vechten.”

Ryan Gravenberch is één van die afvallers. Hij maakte afgelopen zomer de overstap van Ajax naar Bayern München. In Duitsland is het hem nog niet gelukt een basisplaats af te dwingen, iets wat hem duur is komen te staan: bondscoach Louis van Gaal heeft hem niet geselecteerd voor het grote Oranje. Trainer van Bayern München Julian Nagelsman zei afgelopen week dat hij Gravenberch wellicht nog iets te weinig kansen heeft gegeven. Nagelsman: “Hij heeft nog wat tijd nodig om te acclimatiseren. Hij zal zich blijven ontwikkelen en nog veel wedstrijden voor ons spelen.” Ondanks weinig speeltijd heeft Gravenberch het naar zijn zin in Beieren: “Ik heb net mijn eigen appartement, heb familie mee, dus het gaat wel lekker.”

“Natuurlijk was ik liever geselecteerd bij het grote Oranje. Ik kan nu wel bij Jong Oranje mijn minuten maken en dat is voor mij ook wel lekker”, zegt Gravenberch. Hij baalt dat Louis van Gaal niet voor hem heeft gekozen, een verklaring heeft de middenvelder niet gehad van de bondscoach.

München
"Ik ben blij met Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui in München. Dat is heel gezellig en ik ga veel met hen om”, zegt Gravenberch. Hij vervolgt: “Als speler wil je natuurlijk altijd spelen, maar de trainer kiest nu voor andere jongens. Dat moet ik accepteren, al is dat soms wel lastig. Ik had wel gehoopt op meer speelminuten.”

Jong België - Jong Oranje zie je vrijdagavond 18:30 uur LIVE op ESPN.