<
>

Super Zondag in cijfers: 'Koning Gakpo, 'veerkrachtig' AZ eindigt immense reeks Ajax

ESPN

Super Zondag stelde zeker niet teleur. Na twee keer (ruim) 90 minuten stond de teller op tien doelpunten, met PSV en AZ als grote winnaars van het weekend. Hoog tijd voor een terugblik aan de hand van data. Dit waren de topduels van speelronde zeven in cijfers.

Het was genieten geblazen bij de 14:30 uur wedstrijd. In Eindhoven golfde het op en neer en er vielen maar liefst zeven doelpunten. Het was voor de tweede keer dat PSV-Feyenoord in 4-3 eindigde in de competitie, na de editie van december 2014. Ook kwam er een einde aan acht ontmoetingen zonder zege tegen Feyenoord (4x gelijk, 4x verloren) en maar liefst vijftien competitieduels tegen een team uit de traditionele top-3. Overigens was het pas de derde keer dat er vier goals vielen in de eerste helft van een Eredivisieduel tussen beide teams. Alleen in december 1967 (eindstand 4-2 in Rotterdam) en september 2009 (1-3 in Rotterdam) gebeurde dat al eens.

Net als de laatste keer trok PSV uiteindelijk aan het langste eind, mede dankzij een ‘specialiteit’. Zowel de 1-1 als de beslissende 4-3 maakte PSV uit een corner. Niets nieuws, want de Eindhovenaren zijn dit seizoen bijzonder bedreven in dode spelmomenten. De ploeg van Ruud van Nistelrooij scoorde dit seizoen zeven keer uit dode spelmomenten, terwijl gedeeld nummers twee in dat lijstje Ajax, RKC, Go Ahead Eagles en Excelsior tot vier goals uit een corner of vrije trap kwamen.

Hoofdverantwoordelijke was Cody Gakpo, die zonder twijfel genomineerd is tot ‘man van het weekend’ na zijn drie assists en doelpunt. Voor het eerst in zijn carrière was hij direct betrokken bij vier doelpunten in een Eredivisieduel. Ook werd het jeugdproduct van De Herdgang de eerste PSV'er met drie assists in een Eredivisiewedstrijd sinds Andrés Guardado in april 2017. De linksbuiten liet zijn waarde zien bij standaard situaties.

Tegen Feyenoord maakte hij met twee ragfijne hoekschop-assists zijn reputatie als ware cornerspecialist waar. Dat was nog niet zo makkelijk omdat Feyenoord door twee rake hoekschoppen er nu al één meer tegen kreeg dan in de veertig andere Eredivisiewedstrijden sinds het begin van vorig seizoen. Als je de Feyenoord-code kan kraken bij corners is het niet geheel verrassend dat de Eindhovenaar een flinke voorsprong heeft als het gaat om corners en vrije trappen waar een doelpoging uit voortkomt.

Maar ook uit open spel was PSV levensgevaarlijk. In totaal losten ze 27 schoten (10 op doel), het hoogste aantal voor de Eindhovenaren in een Eredivisieduel met Feyenoord sinds de historische 10-0 overwinning op 24 oktober 2010. (27 schoten, 14 op doel). Met Gakpo’s treffer en nog twee andere dreigende schoten deed de linksbuiten een duit in het zakje en leidt hij het schotenklassement van dit seizoen.

Mede doordat de Eindhovenaar zo vaak bij aanvallen betrokken is, staat hij ver bovenaan het lijstje van Eredivisiespelers die bij de meeste doelpunten betrokken zijn. Gakpo is flink op schot en is na zeven speelrondes zowel topscorer als meesteraangever. Sterker nog, ploeggenoot Xavi Simons is na zijn goede start van het seizoen voorlopig de enige speler die hij niet (meer dan) dubbelt qua betrokkenheid van doelpunten dit seizoen.

Overigens weet de zevenvoudig Oranje-international het net sowieso makkelijk te vinden tegen Feyenoord. In het Philips Stadion maakte hij alweer zijn vierde treffer tegen de Rotterdammers, waarmee hij gelijk komt met Ola Toivonen en Gastón Pereiro (vanaf het jaar 2000). Deze eeuw scoorde alleen Mateja Kezman (5), vaker namens de Eindhovenaren tegen Feyenoord dan zij.

Aan Feyenoord-zijde voornamelijk een negatieve hoofdrol voor Justin Bijlow, die opvallend vaak moet vissen de laatste tijd. Ondanks dat de Rotterdammer de nul hield in vier van de zeven speelronden dit Eredivisieseizoen staat hij door de vier tegentreffers tegen het makkelijk scorende PSV in een rijtje tussen de- met alle respect- mindere Goden als het gaat om meeste tegentreffers. Tussen speelronde vijf en zeven kregen alleen SC Cambuur (10 tegengoals) en FC Volendam (8) te verwerken dan Feyenoord (zeven, samen met FC Emmen en Excelsior).

Veerkracht
‘Veerkracht’ is het woord van ‘Super Zondag’. Zowel in Eindhoven als in Alkmaar, al was dat een minder doelpuntrijk duel. Desondanks aan spanning geen gebrek. ‘Angstgegner’ AZ maakte zijn status waar door Ajax wederom te hinderen. De drie punten bleven in het AFAS Stadion en daarmee won het vijf van de laatste acht Eredivisieduels met de hoofdstedelingen (1x gelijk, 2x verloren). Daarbij wonnen ze hun veertiende van de laatste twintig Eredivisieduels tegen teams uit de traditionele top-3 (1x gelijk, 5x verloren).

De veerkracht van de thuisploeg is het complimenteren waard. Ajax kwam door een doelpunt van Mohammed Kudus op voorsprong en al 87 wedstrijden achter elkaar betekende dat ze tenminste een punt zouden overhouden aan de wedstrijd. Symbool wellicht voor de ‘onoverwinnelijkheid’ van AZ was Dani de Wit, die werkelijk waar overal op het veld te vinden was. Waar De Wit is, wordt er doorgaans flink geknokt om de bal. Dat heeft zijn oud-werkgever geweten. Geen speler in deze Eredivisiespeelronde won meer persoonlijke duels dan de nummer 10 van AZ.

Door de 2-1 winst op eigen veld zijn ze de enige Eredivisieploeg die nog niet verloor dit seizoen. Ook keek de ploeg van Pascal Jansen vooralsnog de minste speelminuten tegen een achterstand aan. In totaal stond de huidige nummer drie van Nederland 73 minuten op achterstand. PSV (86 minuten), Ajax (87) maken de top-3 compleet, waar Feyenoord (101) en sc Heerenveen (112) buiten vallen. Dan was er nog een primeur. Jens Odgaard werd namelijk de eerste AZ’er ooit die in elk van zijn eerste vier basisplaatsen tot scoren kwam in de Eredivisie.

Aan Ajax-zijde was Remko Pasveer een van de uitblinkers. In het geval van een keeper bij een topclub is dat vaak geen goed nieuws. Pasveer, die zich voor het eerst in Zeist gaat melden voor het Nederlands elftal, liet zien waarom Louis van Gaal een keer nauw met hem wil samenwerken. Tegen AZ verrichte de routinier zes reddingen, het hoogste aantal voor de doelman in een Eredivisiewedstrijd voor Ajax.

Toch kon hij niet voorkomen dat- net als uit tegen Liverpool- hij twee doelpunten moest incasseren, wat leidde tot een verliespartij. Een andere overeenkomst is dat de 38-jarige sluitpost opvallend vaak gedwongen werd tot het hanteren van de lange bal. De pressing van AZ forceert Remko Pasveer tot 34 lange passes, drie keer zo vaak als hij in de eerste zes speelrondes moest doen (gemiddeld 11,7 keer). In totaal verstuurde hij 71 passes tegen AZ, wat het hoogste aantal voor een keeper in een Eredivisieduel is sinds Opta de competitie in volledig detail analyseert (2010/11).

Overigens was Pasveer niet de enige Ajacied die vaak een lange pass gaf. Ook Daley Blind viel op door zijn fantastische lange bal op de diepgaande linkercontroleur Kenneth Taylor voorafgaand aan de 0-1. Hoewel Ajax niet geheel verrassend de ploeg is die het vaakst voor de korte pass opteert dit seizoen, is Blind alsnóg de beste specialist in lange passes van de gehele Eredivisie.

Wie wat minder succesvol was in balbezit, was aanvoerder Dušan Tadić. Vorig weekend leek hij weer een gooi te doen naar zijn topvorm met drie assists tegen sc Heerenveen, maar tegen AZ was hij wederom degene die het vaakst de bal inleverde (22 keer) bij de tegenstander. Daardoor staat de Serviër nog altijd bovenaan het lijstje van spelers met meeste balverlies na zeven speelrondes.